• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 16 °C

Adana'da Kanser Haftası dolayısıyla "doğal nefes çalışması" eğitimi yapıldı

Adana'da Kanser Haftası dolayısıyla "doğal nefes çalışması" eğitimi yapıldı
Adana'da 1-7 Nisan Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında kanser hastaları, yakınları ve sağlık çalışanları için nefes egzersizi eğitimi düzenlendi.

Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği ile Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi rekreasyon birimi ortaklığıyla "Hayatını aldığın nefes gibi yaşarsın" sloganıyla organize edilen etkinlikte "doğal nefes çalışması" yapıldı.

Dernek Başkanı Prof. Dr. Timuçin Çil, gazetecilere, kanser hastalığının artmaması için çaba sarf ettiklerini söyledi.

Kanser Haftasında, farkındalığı artırmaya ve hastalığın erken tanısına yönelik etkinlikler yaptıklarını aktaran Çil, "Deprem nedeniyle çok stresli bir dönem yaşandı. Bu toplumdaki her birey ve hastalar için yoğun bir anksiyetenin, stresin, duygu durum bozukluğunun yoğun yaşandığı bir dönem oldu." dedi.

Son 20 yıldaki gelişimler ve tedavi seçeneklerinin artmasıyla Türkiye'de de kanser tedavisinde başarının yükseldiğini vurgulayan Çil, "Özellikle bu deprem döneminde erken dönemki hasta sayısının azalmasından çok korkuyoruz. Hastaneye başvuru oranları azalabilir ve hastalar geç dönemde tanı alabilir. Bunun önüne geçmeye çalışıyoruz. Aslında bu yaptığımız organizasyonların tümünü de bu farkındalığı artırmaya yönelik organizasyonlar olarak tanımlayabiliriz." diye konuştu.

Çil, kanser oluşumunun değiştirilemeyen ve değiştirilebilir nedenlerine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Kanser oluşumunun nedenleri var. Bunları değiştirilemeyen ve değiştirilebilir nedenler olarak gruplandırıyoruz. Değiştirilemeyen nedenler içerisinde hepimizin çok iyi bildiği genetik yatkınlık var. Bu, ailesel olabilir veya kişinin bireysel genetik yapısından kaynaklanabilir. Değiştirilebilir nedenler de var. Bunların başında tabii ki beslenme, sigara ve alkol geliyor. Bunlar çok önemli. Biz bunları değiştirebiliriz. Dolayısıyla değiştirmeye yönelik faaliyetler yapıyoruz. Bugün yapacağımız organizasyon, 'anksiyete ve duygu durumu düzelmesi kanser oluşumunu önlemeye pozitif bir etki sağlayacaktır' farkındalığını oluşturabilir."

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Gülsüm Uysal da nefesin değiştirebilen, üzerinde uygulamalar yapabilen özerk bir sistem olduğunu dile getirdi.

İnsanların ilk doğal nefesle doğduğunu aktaran Uysal, şunları söyledi:

"Fakat sonra 2-7 yaş arasında öğrendiğimiz bilgilerle bu nefesimizi disfonksiyonlu hale getiriyoruz. Ortamdan aldığımız girdilerle tutabiliyoruz veya hızlı nefesler alabiliyoruz. Bu da bizim hücresel solunumumuzu etkiliyor. Hücresel solunumumuz etkilendiği zaman bağışıklık sistemimiz de etkilenip kanser gibi birçok hastalığa kadar gidebiliyor. Biz de bugün hastalarımıza doğal nefeslerini hatırlatmayı hedefliyoruz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1002 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim