• BIST 9714.69
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Adana'ya 7 özel hastane ile 8 tıp merkezi ve sağlık kampusu yapılacak

Adana'ya 7 özel hastane ile 8 tıp merkezi ve sağlık kampusu yapılacak
ADANA (İHA) - Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, son yıllarda artan sağlık yatırımlarıyla Adana'nın Ortadoğu'nun sağlık üssü haline geldiğini söyledi. Çatak, yaptığı açıklamada, Adana'da gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının çok iyi noktada

ADANA (İHA) - Adana İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, son yıllarda artan sağlık yatırımlarıyla Adana'nın Ortadoğu'nun sağlık üssü haline geldiğini söyledi. Çatak, yaptığı açıklamada, Adana'da gerek kamu gerekse özel sektör yatırımlarının çok iyi noktada olduğunu, özel sektöre ait 5 hastanenin 230, askeri hastanenin 100, Sağlık Bakanlığı'na bağlı 15 hastanenin 3 bin 527 yatak kapasitesine sahip olduğunu, ayrıca 7 diyaliz merkezi, 4 tüp bebek merkezinin hizmet verdiğini, kuruluş aşamasında 7 özel hastane ile 8 tıp merkezinin bulunduğunu belirtti.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi ve Diş Hekimliği Fakültesi Hastanesi'nin 992 yatak, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin de 535 yatak kapasitesiyle Adana'da hizmet veriyor olmasının büyük bir avantaj olduğunu söyleyen Çatak, "Bu hastanelere yurt dışından özelikle de Ortadoğu ülkeleri ve Suriye'den sürekli hastalar geliyor. Özel hastanelerin sayısı özellikle tıp merkezi olarak hayli artmış durumda. Genel amaçlı ve sadece bir noktaya odaklanmış dal merkezleri de var. Göz, fizik tedavi, kadın doğum ve çocuk hastalıklarıyla ilgili dal merkezleri Adana'nın bölgeye ve bölge ülkelerine hitap etmesinde gerçekten önemli yer teşkil ediyor" dedi.

Geçtiğimiz yıllarda Adana Valiliği'nin organizesiyle Ortadoğu ülkeleri ve Suriye ile "Sağlık Turizmi Nasıl Geliştirilir?" başlıklı bir çalışma yapıldığını hatırlatan Çatak, "Adana'da kaliteli ve güzel merkezler var. Talebe büyük çoğunlukla karşılık verebiliyoruz. Ama Avrupa ve dünya standartlarına ulaşabilmemiz için Adana'daki mevcut hastanelerin bir katı kapasiteye daha ihtiyaç var" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'nın yeni vizyonunun da koğuş tipi servislerden daha çok içerisinde banyosunun, tuvaletinin olduğu en fazla 3 kişilik 3 yataklı servislerin olmasının yer aldığını, bunun için de yeni yatırımlara ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Çatak, şöyle devam etti:

"Sağlıktaki yeni vizyonda bunlar var. Ama sıkıntı oluşturacak. Çünkü, yatak kapasitesini ihtiyaçtan azaltamıyoruz. Hastaneler aslında bu dönüşümü yapabilecek durumdalar ama yatak kapasitesi fiziki mekan kaybına tahammülümüz olmadığı için o konuda çok fazla çalışma yapılamıyor. İlimize kazandırılan yeni yatırımlar var. 400 yataklı hastane bunlardan bir tanesi. Önümüzdeki hedeflerden bir tanesi de Adana'ya 4 - 5 hastanenin bir arada olduğu bir sağlık kampusu kazandırmak. Sağlık kampusu arsası için gerekli çalışmalar yapılıyor. Bu çalışma bir an evvel sonuçlanmalı ki, bir an önce planlama yapılabilsin."

SAĞLIK TESİSLERİNİN PAZARLAMASI DA YAPILMALI

Adana'daki mevcut sağlık tesislerinin pazarlanması için de ortak hareket etmek gerektiğine de dikkat çeken Dr. Çağlar Çatak, şunları söyledi:

"Kapasite, hekim kalitesi, tıbbi cihaz donanımı olarak gerçekten iyi noktadayız. Adana zaten bir bölge üssü durumunda. Adana'dan daha büyük merkezlere hasta gönderilmemesi konusunda planlamalar yapılıyor. Dolayısıyla çok spesifik konular dışında hasta göndermiyoruz. Eskiden bir by-pass, anjiyografi için Ankara'ya, İstanbul'a gidilirdi. Şimdi Fatma Timuçin Kalp Merkezi'ne ikinci anjiyo aldık. Seyhan Hastanesi'nde ikinci anjiyo faaliyete geçti, tam kapasite çalışıyor. Adana tam bir sağlık üssü. Ufak tefek eksikler var. Kanser hastalarının ileri tetkiklerinin ve tedavilerinin yapılabildiği çeşitli cihazlar var. O cihazlar için Numune Hastanesi çalışma yapıyor. Cihazlar kurulduğunda bu hastaları da inşallah göndermeyeceğiz. Zaten bölge bir üs konumunda. Ruh Sağlığı Hastanesi zaten 17 ilin bağlı olduğu bir hastane. Balcalı Hastanesi, Diyarbakır, Şanlıurfa'ya kadar hasta kabul eden merkez. Belki bir yanık ünitesi de yapılacak. Çok hassas ve ince bir konu olduğu için yavaş gidiyor. Ama bir yanık merkezinin de Adana'ya kurulması lazım. Adana'da son yıllarda çok güzel gelişmeler oldu. Şu anda 7- 8 tane devam eden özel hastane yatırımı var. 8 dal merkezi yatırımı var. Özel sektörü teşvik etmek lazım. Bölge ülkelerine hitap eden sağlık merkezi konusunda gerçekten merkezi yönetimlerle yerel yönetimlerin el ele çalışması gerekiyor. Yani sağlık paketleri şeklinde bu hizmetin otelcilikle beraber satılması bu işi biraz daha hızlandıracaktır diye düşünüyorum."

Adana'nın bölge olması, demiryolu, denizyolu, hava alanı imkanları ve otoban bağlantısının artı değer kazandırdığını ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade eden Çatak, "Sağlık hizmetleri de dış ülkelere paket halinde güzel şekilde pazarlanmalı. Buraya gelen sadece sağlık hizmetini düşünmeyecek. Ameliyatının yanı sıra, konaklayacakları imkanları da paketin içinde yapmak lazım. Özel sağlık kuruluşlarının bu konuda ufak çaplı çalışması olmuştu. Diğer ülkelerde örneğin, katarakt ameliyatını paket halinde yapıyorlar. Dış ülkeden gelen hasta ne yiyecek, ne içeceğini düşünmüyor. Bu katarakt ameliyatını kaç paraya yaptıracağını biliyor" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2603 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim