• BIST 9710.55
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Adli Antropoloji Laboratuvarı 8 bin kişiyi bulacak

Adli Antropoloji Laboratuvarı 8 bin kişiyi bulacak
Kriminal Polis Laboratuvarı’nın en önemli bölümü Adli Antropoloji kayıp ailelerinin umudu olacak. Kriminal polisince yapılan yeniden yüzlendirme ve yüz yaşlandırma çalışmaları faili meçhul cinayetlerin

Kriminal Polis Laboratuvarı’nın en önemli bölümü Adli Antropoloji kayıp ailelerinin umudu olacak. Kriminal polisince yapılan yeniden yüzlendirme ve yüz yaşlandırma çalışmaları faili meçhul cinayetlerin aydınlatılması ile kayıp çocukların bulunmasında önemli rol oynadı. BUGÜN Gazetesi, Kriminal Polis Laboratuvarları’nın “kozmik odası” sayılan Adli Antropoloji Laboratuvarı’na girdi. İskelet incelemeleri, yeniden yüzlendirme ile adli yaşlandırma yapılan merkez önemli olayların bir bir çözülmesini sağladı.

ÜÇÜNCÜ BÜYÜK MERKEZ

Merkezin başında yurtdışında adli antropoloji ve yeniden yüzlendirme alanında eğitim alan Emniyet Amiri Dr.Özgür Bulut bulunuyor. Laboratuvarda antropolog ve arkeologlar görev yapıyor. Dr.Oğuz Karakuş, “Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise üçüncü Adli Tafonomik ve Antropolojik Araştırma Merkezi’ni (ATM) Türkiye’de açacağız. Cinayet olayları tafonomik incelemeler ile aydınlatılacak” dedi. ATM kuruluş çalışmaları devam eden Uluslararası Polis Eğitim Merkezi bünyesinde faaliyete geçirilecek. İçerisinde teorik ve uygulamalı eğitim sınıfları ve laboratuvarlar ile 20 bin metre karelik bir uygulamalı eğitim alanı olacak. ATM Avrupa’nın en büyük tafonomik araştırma merkezi unvanını elde edecek. Bu amaçla iki uzman ileri düzey eğitim yapmak üzere Amerika’daki Tennesse Üniversitesi’ne gönderilecek.

ABD’DE EĞİTİM

Adli Antropoloji Laboratuvarı yıllardır kayıp olarak aranan 25 çocuk ile 5 yetişkinin yüzünü yaşlandırdı. Merkezin Türkiye’de bilgisayarla 3 boyutlu yeniden yüzlendirme ve çakıştırma işlemi yapan tek laboratuvar olduğu kaydedildi. Bir hafta süren yüz yaşlandırmalar iki boyutlu gerçekleştiriliyor. Yeniden yüzlendirmede ise bulunan kafatası ile yüz fotoğrafları çakıştırılarak kişinin kimliği tespit ediliyor.

İngilizler eğitim aldı

2012’de kriminal laboratuvarın en yeni uzmanlık alanı olarak hizmete giren merkez kısa sürede uluslararası platformda adından söz ettirdi.

İngiltere’nin saygın eğitim kurumu olan Dundee Üniversitesi Anatomi ve İnsan Kimliklendirme Merkezi’nde görevli Amy Stops ve Jo Knowlton özel izinle merkezde “adli antropoloji ve yeniden yüzlendirme” eğitimi aldı. Eğitimi başarı ile tamamlayan İngiliz adli bilimcilere sertifikalarını Kriminal Daire Başkanı Dr. Oğuz Karakuş verdi.

YAŞLANDIRMA PROGRAMI ÇALIŞACAK

Adli yaşlandırma çalışmalarının Türkiye’de kayıp olarak aranan 2 bin 643 çocuk ile 5 bin 781 yetişkinin bulunmasında umut olacağı bildirildi. Örneğin 8 yaşında kaybolan bir çocuğun 18-20 yaşında nasıl olacağı tespit edilerek bulunması sağlanıyor.

HABER: KAMİL ELİBOL / BUGÜN GAZETESİ

Bu haber toplam 10401 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim