• BIST 9728.11
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Ağız kokusu için öneriler

Ağız kokusu için öneriler
Erişkinlerin yarısından fazlası yaşamlarında en az bir kere ağız kokusu sorunu ile karşılaşıyor.

Ağız kokusu, kişiyi rahatsız eden önemli bir sağlık sorunudur. Özel Çankaya Tıp Merkezi doktorlarından Diş Kliniği doktoru Dt. Hülya Kömüldaş erişkinlerin yarısından fazlasının yaşamlarında en az bir kez ağız kokusu sorunu ile karşılaştığını belirtiyor.  

 

Ağız kokusunun nedenleri sistemik rahatsızlıklara bağlanabilse de daha ziyade ağız içi kaynaklıdır. Uyku esnasında tükrük akışının azalması, fırçalanmayan dişlerin arasında kalan yemek artıkları, dil yüzeyinin temizlenmemesi yada sigara kullanımına bağlı olabilir.

 

Ağzı kokusu şikayetiyle gelen hastaya doğru tanıyı koymak çok önemlidir. Kişi sabah kalktığında ağız kokusu oluyor ve kahvaltı sonrası dişlerini fırçaladıktan sonra bu koku kayboluyorsa bu fizyolojik bir ağız kokusudur. Bu tip hastalara dişlerini fırçalamaları, diş ipi kullanmaları, dil temizliğini yapmaları önerilir.

 

Ağız Kokusunun Nedenleri

Ağız kokusuna, diş eti hastalıkları ve diş çürükleri neden olabileceği gibi çıkmayan 20 yaş dişi de, diş ve dişeti arasında bakteriler oluşturarak kokuya sebep oluyor. Öncelikle bu hastalıkların tedavisi yapılıyor ve tedavi sonrasında ağız bakımlarını ihmal etmemeleri belirtiliyor.

 

Eskimiş köprüler ve protezlerde gıda birikmesine sebep olacağından ağzı kokusuna sebep olan diğer bir etken. Bu durumda protezlerin değiştirilmesi gerekiyor.

 

Dil yüzeyinde meydana gelen bakterilerin oluşturduğu ağız kokusu için de dil fırçasını kullanmaları önerilir.

 

Bazen ağız kokusunun sebebi yalnızca ağız kuruluğuda olabiliyor. Tükürük salgısı ağız kokusu ile savaşmanın en güçlü yoludur. Bu tip hastaların sigara içmemeleri, şekerli ve hamurlu gıda tüketimini azaltmaları, bol su içmeleri öneriliyor. Ayrıca, tükürük pompalamasını arttırmak için özellikle şekersiz, xylitol içeren tarçınlı sakız ya da kahve çekirdeği, nane gibi bitkisel ürünleri çiğnemek etkili olabiliyor.

 

Gece Süt İçmek Ağız kokusu Yapar mı?

Dt. Hülya Kömüldaş bazı hastalarda süt ürünlerinin ağız kokusuna sebep olduğunu belirtiyor ve ekliyor  Süt sindirilmesi zor bir gıda maddesidir. Bu tip ağız kokularında hasta dişini fırçalayıp yatsa bile sabah ağız kokusuyla uyanabilir. Bu hastalara süt yerine, süt ürünleri tüketmelerini öneriyoruz. Bunlar tedavi gerektirmeyen şikayetler, hastaya ufak tefek önerilerle bu sorunları giderebiliyorsunuz.

 

Ağız kokusu için öneriler

Ağız kokusu başka hastalıklarında sebebi olabilir bu yüzden önemsenmeli ve tedavi edilmelidir. Kişinin sinuziti, böbrek ve karaciğer yetmezliği, metabolizma bozukluğu, şeker hastalığı, miğde şikayetleri varsa bunlarda kokuya sebep olur.

 

Ağız kokusu yaşayan bir hasta diş bakımını yaptırdıktan sonra düzenli olarak dişlerini fırçalamalı,yüzeyini temizlemeli, diş ipi kullanmalı, beslenmesine özen göstermelidir.

 

Ağız kokusunu önlemek için bilinçsizce alınan gargara ve ağız kokusu spreyleri faydalı olan bakterileri öldürerek ağız florasına zarar verebilir. Bu tip ürünler kesinlikle doktor kontrolünde kullanılmalıdır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7827 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim