• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Ağrı dindirmeye 3 yılda, 645 bin lira harcandı

Ağrı dindirmeye 3 yılda, 645 bin lira harcandı
Türkiye'de, ağrı tedavisinde kullanılmak üzere iç piyasadan 541 bin lira tutarında yerli ampul morfin ile yurt dışından 104 bin liralık tablet morfin temin edildi.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Türkiye, kanser başta olmak pek çok ağır hastalığın neden olduğu kronik ağrıların tedavisinde kullanılan morfin ürünleri için 3 yılda, toplam 645 bin lira harcadı.

Türkiye'de üretimi yapılan yerli morfin tabletlerin ruhsatlandırılmasının ardından bu tür ağrı kesicileri yurt dışından getirme zorunluluğu minimize edilecek.

AA muhabirinin, Türkiye Tıbbi Cihaz ve İlaç Kurumundan (TİCK) aldığı bilgilere göre, Türkiye'de morfin etkin maddesini içeren ruhsatlı tablet ve ampul formunda ilaçların bulunmasına karşın, üretim maliyeti düşük ve kar marjı az olduğundan etki gücü yüksek morfin tabletlerin temin edilmesinde güçlük yaşanıyor. Bu nedenle, fiyatı çok yüksek sentetik ağrı kesiciler kullanılmak zorunda kalınıyor.

Kronik ağrıların tedavisi için kullanılan tablet morfin ithali için son 3 yılda, 104 bin lira ödeme yapıldı. Bunun yanı sıra, aynı dönemde iç piyasadan 176 bin 703 adet kutu morfin ürününün temini için KDV hariç, depocuya satış fiyatı üzerinden toplamda 541 bin lira ödendi.

-"Sentetik ağrı kesicilerin çok ciddi yan etkileri var"

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, yerli morfin üretimiyle ilgili olarak, Sağlık Bakanlığının görevlendirmesi ile Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öncülüğünde proje başlattıklarını söyledi.

Yerli morfin tablet üretimin tamamlandığını bildiren Tuncer, ruhsatlandırma işlemlerinin sona ermesinin ardından bu ürünlerin yurt dışından temini konusundaki ihtiyacın azalacağını ifade etti.

Tuncer, özellikle kanser ve benzeri ağır hastalıklarda karşılaşılan büyük ağrıların sadece morfin tabletler ile kesilebildiğini, morfin kullanılmadığında ikinci seçeneğin maliyeti çok yüksek olan yeni jenerasyon ağrı kesiciler olduğunu belirterek, "Türkiye'de çok zor tedavi edilebilen ağrıların yüzde 90'ından fazlasında hep bu tür çok pahalı, ithal edilen sentetik morfinler kullanılıyor. Bunların ciddi yan etkileri var. Ayrıca buna çok ciddi maddi kaynak harcanıyor" dedi.

Morfin tabletlerin ise yan etkisinin çok daha az, fiyatının ise çok daha ucuz olduğuna dikkati çeken Tuncer, ancak bu ağrı kesicileri maliyeti düşük, kar marjı az olduğu için Türkiye'de bulmanın zor olduğunu anlattı.

Yürüttükleri proje kapsamında morfin talet üretimini gerçekleştirdiklerini bildiren Tuncer, "Şimdi ruhsat aşamasında olan yerli morfin tabletler ile Türkiye, bu ürünleri ve maliyeti yüksek sentetik özellikli ağrı kesicileri yurt dışından getirmek zorunda kalmayacak" ifadesini kullandı.

Tuncer, yerli morfinin yurt dışına ihracının da söz konusu olabileceğini kaydetti.

Bu haber toplam 2488 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim