• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

AİFD gazete ilanıyla 'orjinal ilaç pahalı değil' dedi

AİFD gazete ilanıyla 'orjinal ilaç pahalı değil' dedi
Bünyesinde 39 araştırmacı ilaç firmasını barındıran Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), jenerik (eşdeğer) ilaca karşı savaş açtı. Gazetelere dün verdikleri ilanla son zamanlarda orjinal ilaç üreticilerini hedef alan kampanyalar karşısında açıklama

Bünyesinde 39 araştırmacı ilaç firmasını barındıran Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD), jenerik (eşdeğer) ilaca karşı savaş açtı. Gazetelere dün verdikleri ilanla son zamanlarda orjinal ilaç üreticilerini hedef alan kampanyalar karşısında açıklama yapma zorunluluğu hissetiklerini belirten dernek, "Yenilik ve araştırma olmadan sektörde gelişme olamaz.

Türkiye'de orjinal ilaç pahalı değildir" mesajı verdi.
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB), orijinaliyle aynı etkiye sahip ve daha ekonomik olan eşdeğer ilaç tüketiminin artırılması için geçen günlerde bir kampanya başlatmıştı. Vatandaşlara, "Eczacınızın önerisine güvenin" çağrısı yapan TV reklamların yanı sıra eczanelere de eşdeğer ilaç kullanımını teşvik eden afişler asılmıştı.

Bir süredir, sektörde tartışma yaratan konunun diğer aktörlerinden İstanbul Eczacılar Odası'nın Başkanı Semih Güngör, "Jenerikçiler ile orjinalciler giderek daha fazla karşı karşıya geliyor. Bu ilan Sağlık Bakanlığı ile birlikte başlattığı jenerik ilaç üreten ve ithalcilerin de desteklediği kampanyanyaya AİFD'nin cevabı olarak görünüyor" değerlendirmesinde bulundu. Araştırmacı ilaç firmalarından, eczacıyı içinde yaşadığı ekonomik durumda ayakta tutacak ticari iskontoyu beklediklerini kaydeden Güngör, "İlanda orjinal ilacın ucuzluğundan bahsediliyor, ancak bu tartışılacak bir konu. Satış koşullarını neden farklı belirliyorlar onu sormak lazım. SGK'ya bir takım ekonomik tavizler verirken, bunun acısını eczacıdan çıkarmanın bir mantığı yok. O zaman eczacı da kendine daha yakın gördüğü ve Sağlık Bakanlığı'nın garantisiyle değer olarak da aynı olduğuna inandığı, nefes aldıracak çıkışı tercih eder. Bu açılımı getiren jenerikleri kullanmak ve önermek yoluna gider. Bütün bunları göz ardı etmek orjinal ilacı savunan AİFD açısından eksiktir. İlanlarında 'eczacıya güveniyoruz' diyorlarsa satış politikalarını da gözden geçirmeleri de gerekiyor" diye konuştu.

Yerli firmalar sırtlarını devlete yaslıyor

Sağlık ekonomisi uzmanı Dr. Yavuz Dizdar ise, bir ilacın geliştirilmesinin 900 milyon euro civarında olduğunu ve AİFD'nin haklı olduğunu belirterek, "Araştırmayı yapan onlar, yeni ilaç geliştiren onlar. Bu işin lokomotifi araştırmacı şirketlerdir. Jenerik piyasa bir ülke için çok önemlidir, mutlaka olmalıdır. Ama jeneriklerle araştırmacılar arasında bir denge unsuru söz konusudur. Bu denge unsuru da bütün dünyada vardır, Türkiye'de ise bu denge yok" dedi. Devletin jenerik ilaç üreticilerini desteklediğini, ancak karşı tarafın da "buldukça daha fazlasını alalım" mantığıyla yaklaştığını kaydeden Dizdar, "Devletin kendilerini desteklemesine çok güveniyorlar ve daha fazlasını istiyorlar" şeklinde konuştu. Yerli firmaların bu çapta araştırmaları yapmalarının mümkün olmadığını, ancak araştırmalara destek vermeleri gerektiğinin altını çizen Dizdar, "Araştırma yapma istekleri de yok maalesef. En azından bir ucundan başlasalar, çünkü bir ilacı geliştirmek çok pahalı bir süreç ama araştırma kısmı o kadar pahalı değil. 20-30 milyon dolara da yapılabilir. Görüyorum ki araştırmacı ilaç firmaları üniversiteleri araştırma yapılabilmeleri için yerli firmalardan çok daha fazla destekliyor" dedi.

Referans

Bu haber toplam 1550 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim