5. Bölge Konya Eczacı Odası Başkanı Harun Kızılay, ekonomik kriz ve gelir dağılımındaki adaletsizlik nedeniyle zor günler geçiren eczacılar için Aile Hekimliği uygulaması gibi Aile Eczacısı uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'de yaklaşık 24 bin eczane olduğunu ve bunların sadece yüzde 10' unun iyi kazandığını belirten Harun Kızılay, "Bu yüzde 10'luk dilimin dışındaki eczacılar işletmelerini ayakta tutmak için mücadele veriyor. Ekonomik krizin de patlak vermesiyle bu yüzde 90'lık dilimin durumu daha da kötüleşti. Konya'da son 5 ayda 10 eczacımız kepenk kapatmak zorunda kaldı. Lüks semtler veya sağlık kurumlarının yakınındaki eczaneler ile mahalle arasındaki eczaneler arasında müşteri potansiyeli farkı oldukça yüksek.
Biri müşteriden başını kaldıramazken, diğeri siftah yapmadan eczanesini kapatmak zorunda kalıyor. Biz bu adaletsiz gelir dağılımındaki adaletsizliğin giderilmesi adına eczaneler üzerindeki bazı uygulamaların değiştirilmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi.
Hükümet tarafından sağlık alanında bir çok reformun yapıldığını, bunlardan birinin de Aile Hekimliği uygulaması olduğunu ifade eden Kızılay, "Bu uygulama oldukça güzel ve çağdaş bir uygulamadır. Biz de eczacılar arasındaki gelir dağılımı adaletsizliği ve yaşanan ekonomik krizden kurtulma adına 'Aile Eczacısı' uygulamasının hayata geçirilmesini öneriyoruz. Bu uygulama birçok Avrupa ülkesinde uygulanıyor. Her ailenin bir hekimi olacaksa bir eczacısı da olabilir. Bu hasta ile eczacı arasında daha iyi ve yakın bir ilişki kurulmasını sağlar. Bu uygulama ile 3 bin 500 kişiye bir eczacı düşecek. Böylece hem eczanelerdeki yığılma ya da tamamen boşalmalar engellenecek, hem de eczacılara daha sağlıklı ve düzenli bir çalışma ortamı sağlanmış olacak. Çok kazanan ile az kazanan eczacı arasındaki fark da azalmış olacak" şeklinde konuştu.
hurhaber