• BIST 9524.59
  • Altın 2489.275
  • Dolar 32.4975
  • Euro 34.7568
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Aile hekimi, hastasına randevu alabilecek

Aile hekimi, hastasına randevu alabilecek
Sağlık Bakanlığı, hastaların telefon ve internet üzerinden hastane randevusu almasını sağlayan sisteme bir yenilik daha ekledi. Artık randevular, ‘aile hekimleri’ yardımıyla da alınabilecek.

Mayıs ayında pilot bölge seçilen Ankara’da uygulamaya konulan çalışma, 1 Haziran itibarıyla Türkiye genelinde hayata geçirilecek. Aile hekimleri, isteyen hastasını kendi sistemini kullanarak hastaneye yönlendirebilecek. Tıpta uzmanlık gerektiren yan dal branşları da uygulamaya dâhil edilecek. Hekim, gerek gördüğü yan dallar için de randevu oluşturabilecek. Aile hekiminin randevu alması, hastanın sağlık hizmetlerine erişimini kolaylaştırırken hekime de hastasının tetkik ve tedavisini takip edebilme imkânı sağlayacak.

Sağlık Bakanlığı, randevu alımında kullanılan ALO 182 çağrı merkezi, www.hastanerandevu.gov.tr internet adresi ve mobil cihaz uygulamalarına ek olarak yeni bir çalışmayı hayata geçiriyor. Muayene olan hastalar artık kontrol veya konsültasyon için tekrar randevu almak zorunda kalmayacak. Hastanelerde görevlendirilen personel, hastalara bir sonraki adımın randevusunu verecek. Hastane randevu merkezinden yapılan rezervasyon, hastaneye gidildiğinde yeni randevu oluşturmak için kullanılabilecek. Böylece hastalar, hastane içi başka bir hekime yönlendirildiklerinde veya kontrol muayenesi için çağrıldıklarında randevularını almış olacak. Ayrıca aile hekimleri, uzmanlık gerektiren durumlarda vatandaşlara hastane randevusu verebilecek. Yenilik, pilot olarak 1 Mayıs tarihinden itibaren Ankara’da uygulanmaya başladı. Başkent’te hayata geçirilen çalışma ile ilgili hazırlanacak raporda proje ile ilgili eksiklikler değerlendirilecek. Proje 1 Haziran’dan itibaren Türkiye genelinde kullanıma sunulacak.

Sağlık Bakanlığı, vatandaşların sağlık hizmetine daha kolay ulaşmasını ve hastanelerin daha verimli şekilde çalışmasını sağlamak için pilot olarak 2009’da bazı illerde Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ni (MHRS) faaliyete geçirdi. Sistem 2011 yılında ise Türkiye genelinde uygulamaya konuldu. O tarihten bugüne MHRS üzerinden toplam 68 milyon 123 bin 249 muayene randevusu verildi. Bakanlığa bağlı hastaneler ile ağız ve diş sağlığı merkezlerinden muayene randevusu alınmasına imkan sağlayan sistemin 182 numaralı hattında 2 bin 400 asistan çalışıyor. Mart ayı sonu itibarıyla iptal ve çakışmalar da dahil olmak üzere yaklaşık 43 milyon kişiye randevu oluşturuldu. Aynı numaraya 65 milyon çağrı ulaştı. İnternet üzerinden verilen randevularda ise kişisel bilgiler girilerek üye olmak gerekiyor. Yetkililerden alınan bilgiye göre 12 milyon kişinin üye olduğu sistem üzerinden mart ayı sonu itibarıyla 25,5 milyon randevu verildi.

Randevu en erken 1 gün sonraya

Sağlık Bakanlığı, randevu sisteminde önümüzdeki hafta hayata geçirilecek yenilik için bazı uyarılarda bulundu. Randevu alırken bilinmesi gereken temel kuralları sıraladı. Buna göre hastalar, en erken 1 gün sonrası için randevu alabilecek. Randevu alınan saatten en az 80 dakika önce randevu iptal edilebilecek ve istenirse başka tarihe randevu oluşturulabilecek. Bir sağlık kurumunun belli bir polikliniğinden, bir gün içinde en fazla 1 randevu alınabilecek. Bir günde bir sağlık kurumundan farklı poliklinikten alınmak kaydıyla en fazla 2 randevuya sahip olunabilecek. Hasta, telefonla kendine ve yakınına her aramada toplamda en fazla 4 randevu yaptırabilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3679 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim