• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Aile hekimleri facebooktan hasta arıyor

Aile hekimleri facebooktan hasta arıyor
Aile hekimleri facebooktan hasta arıyor. Aile hekimleri performans sisteminden dolayı birde bakması gereken hasta sayısı nedeniyle facebooktan hastalarla iletişime geçiyor.

Antalya Aile Hekimleri Derneği Başkanı Alp Karan, Antalya’daki aile sağlığı merkezinde bir aile hekiminin 4 bin civarında nüfusa birinci basamak sağlık hizmeti verdiğini belirtti. Aile hekimlerinin birinci basamak sağlık hizmeti kapsamında, bebeklerin düzenli olarak aşısını yapmak ve gelişimini takip etmek, çocukların boy kilo takibi, lohusa takibi, topuk kanı alımı, hamilelerde gebelik takibi gibi görevlerinin yer aldığını anlatan Karan, aile sağlık merkezine giderek kontrollerini yaptırmayan ailelere ulaşmakta sıkıntı yaşadıklarını kaydetti.

Karan, aile hekimlerinin özellikle yaz aylarında yayla olarak tabir edilen serin bölgelere tatile giden, taşınma ya da adres değişikliği gibi nedenlerle sorumlu olduğu mahalledeki hastasına ulaşamadığını belirterek “Aile sağlığı merkezine çocuğunun aşısını yaptırmaya gelmeyen, bebek gelişimini takip ettirmeyen bizim de kendisine ulaşamadığımız ailelerden dolayı aile hekimleri para cezası alıyor” dedi.

DEDEKTİF GİBİ İZ SÜRÜYORUZ

Sağlık Bakanlığı sistemindeki performans değerlendirmesine göre hekimlerin yüzde 100 performans sağlaması gerektiğine dikkati çeken Karan, para cezası almamak ve performanslarında düşüş olmaması için muhtarlıktan bilgi aldıklarını ve kayıtlı oldukları adresi bulmak için de sokakta hasta aradıklarını söyledi. Adres değişikliği yapan ya da yaşadığı evi bulamadıkları aileleri çoğu zaman ‘Facebook’ gibi sosyal paylaşım sitelerinde arayarak, iletişim kurduklarını dile getiren Karan, “Bazı zamanlar da Sağlık Bakanlığı sisteminde çapraz tarama yaparak aileleri daha önce tedavi yaptırdığı hastane ya da sağlık kuruluşundan adresini alıyoruz. Bazıları da tedavilerini özel hastanede yaptırmak istediği için gelmediğini belirtiyor. Bu durumlarda kendisinden yasal evrak alıp, takibini gerçekleştiremediğimiz hastaları bağlı olduğumuz kurumlara bildiriyoruz” diye konuştu.

Karan şunları söyledi: “Bebeğinin aşı vakti gelmesine rağmen aile hekimine gitmeyen, çocuğunun gelişimini kontrol ettirmeyen, gebelik sürecinde aile sağlığı merkezinde tedavi olmayan hastaları evlerine giderek görüşüyoruz. Düzenli olarak aile sağlığı merkezinde tedavi olmaları çağrısında bulunuyoruz. Bizler kişilerin kayıtlı oldukları aile sağlığı merkezlerinde mutlaka tedavilerini yaptırmalarını istiyoruz. Aksi halde bedelini biz ödüyoruz. Merkeze gelmeyen ailelere dedektif gibi iz sürerek, ulaşmaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızın bu konuda daha duyarlı olmasını talep ediyoruz.” 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3094 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim