• BIST 9079.97
  • Altın 2321.837
  • Dolar 32.328
  • Euro 34.982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Aile hekimleri, obeziteyi takip altına alacak

Aile hekimleri, obeziteyi takip altına alacak
Türkiye'de son yıllarda insanlardaki kilo artışı aile hekimlerinin de gündeminde olacak.

Diyabet hastalıklarının da artış göstermesi üzerine aile hekimleri, sorumlu olduğu bölgelerdeki vatandaşların kilolarını da kontrol altına alacak. Böylece aile hekimleri, obeziteye karşı da savaş açacak.

Ankara Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa Aksoy, aile hekimlerinin obezite konusunda da vatandaşı bilgilendireceğini ve onlara beslenme danışmanlığı hizmeti de vereceğini söyledi.

Türkiye'de yaygınlaşmaya başlayan aile hekimliği, sağlık alanında yeni bir çığır açtı. Ankara'da 4 ay önce başlayan aile hekimliğini, düzenlediği basın toplantısında değerlendiren Ankara Sağlık Müdürü Aksoy, vatandaşların aile hekimlerine sadece hasta olduğunda değil, sağlıklı zamanlarında da her fırsatta başvurabileceğini hatırlattı. Aile hekimliğini daha etkin hale getirmek için farklı çalışmalar içinde olduğunu söyleyen Aksoy, bunlar arasında okullarda dersler verileceğini söyledi.

İl Hıfzıssıhha Kurulu kararı gereğince, Ankara'daki okullarda Milli Eğitim Müdürlüğü ile birlikte okullarda aile hekimliğini tanıtıcı ders verileceğini ifade etti. Ayrıca, öğrencilerin bağlı bulunduğu aile hekimlerinin de listesinin okul idarecileri aracılığıyla çıkarılarak, beklenmedik bir sağlık sorunu olduğunda aile hekimleriyle bizzat temasa geçilecek. Ankara'da aile hekimliğine geçilmeden önce tüm çalışmaların yapıldığını ve hazırlıkların tamamlandığı bilgisini veren Aksoy, "Aile hekimliğine hazırlıksız yakalanmadık. Biz yıllardır aile hekimliğine hazırlanıyoruz. Ankara'da aile hekimliğiyle ilgili bir sorun yok." dedi.

Sağlık ocaklarının, aile sağlık merkezlerine dönüştürüldüğünü anlatan Aksoy, 313 aile sağlığı merkezinde bin 247 aile hekiminin görev yaptığını ifade etti. Sağlık ocaklarında daha önce görev yapan doktor sayısının 870 civarında olduğunu hatırlatan Aksoy, aile hekimlerinin günde ortalama 50 vatandaşa baktığını söyledi. Aile hekimlerinin düzenli olarak eğitimden geçirildiğine işaret eden Aksoy, Ankara'daki tüm kurum ve kuruluşlarla da aile hekimliği üzerine bilgilendirme toplantıları yapıldığını kaydetti. Sağlık Müdürü Mustafa Aksoy, uzun araştırmalar sonucunda Ankara'da 4 milyon 650 bin nüfusun 90 bininin kayıt dışı olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Aksoy, buralara aile hekimi atamasının yapılmadığını ifade etti.

Aile hekimlerine devletin ortalama 2 bin 500 lira cari harcama katkısında bulunduğuna dikkat çeken Aksoy, aile hekimlerinde masraf sorunu olmadığını kaydetti. Aile hekimliğiyle vatandaşla doktor arasında güven ve bağ oluştuğunu kaydeden Aksoy, aile hekimlerinin vatandaşa sağlık danışmanlığı hizmeti verdiğini ifade etti. Ankara'da aile hekimlerine karşı önemli oranda memnuniyet olduğunu söyleyen Aksoy, aile hekimlerine başvurmayan vatandaşları da aile hekimleriyle tanışmaya çağırdı.

Artık her konuda hastaneye gidilmemesi gerektiğine işaret eden Aksoy, aile hekimlerinin sürücü muayenelerini bile yaptığını dile getirdi. Aksoy, basın toplantısında, Ankara'da vatandaşların aile hekimlerini değiştirme oranının yüzde 5'i geçmediğini, bunun da il içi hareketlerden kaynaklandığını ifade etti. Aile hekimlerinin evde bakım hizmeti verdiğini de hatırlatan Aksoy, Ankara'da 120 bin civarında dışarıdan gelen öğrenciler ile çalışanların bulunduğunu ve kayıtlarının da yaşadıkları illerde olduğunu hatırlattı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3136 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim