• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Aile Hekimleri: Sağlık ocağı olamazken nasıl butik hastane olabiliriz!

Aile Hekimleri: Sağlık ocağı olamazken nasıl butik hastane olabiliriz!
İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala'dan tepki geldi. Pala, 'Biz Çimentepe'de 6 doktor çalışıyoruz dinlenme odamız yok. Nasıl butik hastane olacağız' dedi.

Aykut Polatlı-İzmir Aile Hekimleri Derneği Başkanı Murat Pala, Sağlık Bakanlığı'nın yeni butik hastane olarak planan binalar inşa etmeyi planlanmasının mevcut binalarla bu zamana kadar niye ilgilenilmediği sorularını gündeme getirdiğini belirterek, "Devletin parası bu kadar çoktu madem. Biz Çimentepe'de 6 doktor çalışıyoruz dinlenme odamız yok şu an. Bizim üst katı da yapsaydı" dedi.

Aile hekimliği şu an özel sektör mantığıyla ilerleyen bir sistem olduğunu dile getiren Pala, "Sağlık Bakanımız yeni sistem ile vatandaşa daha uzun süreler hastalara bakacak bir yapıya kavuşmasını talep ediyor. Hafta sonları ve hafta içleri akşam 8'e kadar çalışacak polikinlik hizmeti üretecek merkezler olmasını istiyor. Sağlık Bakanlığı aile hekimleri merkezlerini sağlık ocağı sistemi benzeri bir yapıya kavuşturacak. 6 doktor çalışıyorsa ilk etapta bunların mesaisini kaydırılarak sağlık ocağı gibi her gelene bakılacak bir sisteme dönüştürülecek. Bu otomatikman aile hekimliği sisteminin dışına çıkmadır. Burada amaç sağlık hizmeti alınması değil vatandaş nezdinde daha fazla açık kurumlar kurmak. Bakanlığın bir diğer amacı hastanelere giden hasta sayısını azaltmak" ifadelerini kullandı.

Doktorlar esnaf gibi

Sağlık paketinin içersinde yer alan ve aile hekimlerine dayatıldığını iddia ettiği performans sistemini de eleştiren Pala, "Performans sistemi sağlıkta uygulanan yanlış bir sistemdir. İşin niteliğine değil niceliğine bakıyor. Bu çok hasta bak kaliteni düşür demek. Doktorlar neredeyse yoldan geçeni çevirip muayene edecek. Doktorlar arasında bugün şu doktorun hasta sayısı azdı ona da gözük gibi bir takım esnaf olayı sistemine zorlanıyoruz" dedi.

Getirilecek yeni sistemin kısa vadede bir kazanç sağlayacağını uzun vadede sistemi işlemez hale getireceğini sözlerine ekleyen Pala sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir sistemin işlemesi için hizmet alanlar kadar hizmet verenlerinde memnuniyetini gözetmek lazım. Hizmet verenin çalışma şartlarında memnuniyetini gözetmeden yapacağın her türlü iş kısa vadede sana kazandırsa bile uzun vadede sistemin çalışmasını zora sokacaktır. Bu sefer hizmet verenler kadar hizmet alanlarında memnuniyeti düşecektir. Bakanlıktan isteğimiz hizmet alanlar kadar hizmet verenlerinde gözetildiği, görüşlerinin alındığı bir sistemin kurulması. Hastanelere bakın performans sistemiyle hasta bakıyor. Hastalar bu durumdan memnun mu? Avrupa insanının 2 katı muayene oluyoruz sağlığımız yerinde mi, değil?"

Paket 3 ay içinde Meclis'e gönderilecek

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakan'nun açıkladığı eylem planınında yer alan sağlık düzenlemelerinin 3 ay içerisinde, 'sağlık paketi' olarak Meclis'e gönderileceğini açıkladı. Pakette, sağlık personeline yönelik şiddet için cezalar, illerdeki yetki karmaşasını gidermek için çatı yönetici uygulaması ve aile hekimliği polikliniklerinin butik hastaneye dönüştürülmesi gibi projeler bulunuyor. Önceliği, sık sık yaşanan sorunları gidermeye verdiklerini dile getiren Müezzinoğlu, sağlık paketiyle ilgili şu açıklamaları yaptı: Sağlıkta şiddeti önlemek için komisyon kurduk. Emniyet ve cezaların arttırılması gündemde. Tüm konuları, önerileri masaya yatıracağız ve karar alacağız. Ocak ayında da Sağlık Bakanlığı'nın paketini hazırlayacağız ve 3 ay içinde de Meclis'e sunacağız. 6 ayın içinde de yasalaştırmayı planlıyoruz. Pakette yer alacak konulardan ilki şiddeti önlemek, diğeri illerdeki üçlü sağlık yapılanmasıyla ilgili sorunları çözmek, bir diğeri ise aile hekimliğiyle ilgili fiziki mekânları değiştirip, butik hastanelere dönüştürmek.

3 bin butik hastane

"Aile hekimliğinde fiziki mekânları bulmayı aile hekimlerimize bırakmışız. Artık aynı hastanelerimiz gibi aile sağlığı merkezlerini de saygın kurumlara dönüştüreceğiz. 3-4 aile hekimi bulunan yerler olacaklar. Bir diş hekimi, bir acil ambulans istasyonu olacak. Sosyal destek uzmanı olacak. Psikolog ve diyetisyenlerin de olduğu, 12 saat 7 gün hizmet veren butik hastanelere dönüştüreceğiz. Aile hekimlerimize performans vereceğiz, ekstra ücret alacaklar. Bütçesinin sözünü aldık. Projeler hazır, ilk yıl bin adet butik hastane hayata geçirilecek. Toplamda 3 bin olacak. 3 yılda tamamlanacak. Yani fiziki mekânı uygun, 12 saat güçlü hizmet veren yerlere dönüştürülecek. 22 bin olan aile hekimi sayısı 30 bine çıkarılacak." Haber Ekspres

Müezzinoğlu: Aile hekimliklerini butik hastanelere dönüştüreceğiz

Aile hekimliklerini sil baştan düzenleyecek yeni bir çalışma başlatıldı. Bakan Müezzinoğlu, "Bu merkezleri butik hastanelere dönüştüreceğiz" dedi
Bu haber toplam 10931 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim