• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

"Aile hekimliği ile 1 milyar YTL tasarruf"

"Aile hekimliği ile 1 milyar YTL tasarruf"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği sistemine bütün ülkenin dahil edildiği zaman, birinci basamak sağlık hizmetleri açısından yaklaşık 1 milyar YTL tasarruf sağlanacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği sistemine bütün ülkenin dahil edildiği zaman, birinci basamak sağlık hizmetleri açısından yaklaşık 1 milyar YTL tasarruf sağlanacağını söyledi.

AK Parti Hatay ilçe kongrelerine katılmak ve bazı hastanelerde incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a gelen Bakan Akdağ'a AK Parti Grup Başkan Vekili Sadullah Ergin, Hatay Valisi Nusret Miroğlu, Antakya Belediye Başkanı Mehmet Yeloğlu ve diğer yetkililer eşlik etti.

İlk olarak Antakya Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulunan Bakan Akdağ, burada basın mensuplarının "Aile Hekimliği" uygulaması ile ilgili sorularını yanıtladı.

Şu anda 15 milyonun üzerinde vatandaşın aile hekimliği uygulamasından faydalandığını belirten Akdağ, "Yani ülke nüfusunun aşağı yukarı 4'te biri aile hekimliği hizmetinden faydalanabiliyor. 2009'un ilk altı ayı içerisinde bu uygulamadan faydalanan nüfus oranı 30 milyona yaklaşacak. Böylece 2009 yılı itibariyle ülke nüfusunun yarıya yakın bir kısmı aile hekimliği hizmeti alıyor olacak. Şu anda büyük nüfusları olduğu için İstanbul ve Ankara bu sistemin dışında" dedi.

Ekim ayında yaptıkları anket çalışmasından olumlu veriler aldıklarını ifade eden Bakan Akdağ, "Ekim ayı başlarında 8 bin 100 kişi üzerinde yaptığımız ciddi bir anket çalışması var. "Europet" diye bir skala var. Bu skalaya göre vatandaşa aldıkları hizmetin kalitesini ve memnuniyeti soruyoruz. Bunu sorguladığımız zaman aile hekimliğine geçilmeyen illerde birinci basamak hizmetlerden olan sağlık ocağı hizmetlerinden vatandaşın yüzde 75'nin memnun olduğunu görüyoruz.

Aile hekimliği sistemini uyguladığımız 23 ilimizde ise bu memnuniyet oranı yüzde 87'lere ulaşıyor. Bu çok iyi bir oran aslında. 2000'li yılların başında sağlık ocaklarında yapılan memnuniyet anketleriyle şimdiki sağlık ocaklarını karşılaştırdığımızda da ciddi bir fark var. Yani sırasıyla "Sağlıkta Dönüşüm Programı"ndan sonra sağlık ocaklarında bir iyileşme var. Aile hekimliğine geçtikten sonra ayrı bir iyileşme daha var" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliği uygulaması ile sağlık harcamalarında büyük bir tasarruf sağlanacağını da belirterek, şunları söyledi: "Yaptığımız mali analizlerde aile hekimliğine geçilen 23 ilimizde yıllık 170 milyon YTL civarında bir tasarruf yapıldığını gördük. Yani aile hekimliği sistemine bütün ülke dahil edildiği zaman birinci basamak sağlık hizmetleri açısından yaklaşık 1 milyar YTL tasarruf yapabileceğimizi düşünüyoruz.

Bir taraftan vatandaşa verilen sağlık hizmeti iyileşmiş oluyor, öbür taraftan da mali açıdan sürdürülebilirlik kolaylaşıyor. Bir de işin üçüncü kısmı var. Sağlık göstergeleri açısından aşılama oranları, hamilelik, bebek servisleri ve anne ölüm oranları gibi bir takım göstergelerde aile hekimliği sistemine geçtiğimiz illerde diğer illere oranla iyileşme var. Yani sistem aslında gayet güzel yürüyor. Bir tek sıkıntımız var. İster adına aile hekimliği adını koyun, ister sağlık ocağı hekimliği koyun ne koyarsanız koyun Türkiye'de doktor sayısı maalesef yetersiz. Onun için doktorlarımızın üzerindeki yük fazla. İnşallah bu sayıyı YÖK'le birlikte arttıracağız."

İHA

Bu haber toplam 1612 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim