• BIST 9524.59
  • Altın 2495.87
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7115
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Aile Sağlığı Merkezleri kimin?

Aile Sağlığı Merkezleri kimin?
Bugün vandalların sağlık çalışanlarına yaptığı şiddeti kınayamayanlar, bir daha "Sağlıkta Şiddet" konusunda hiç konuşmasın lütfen! ..

Bundan 15 yıl evveldi. Antalyalı genç bir hemşire olan Canan Akkuş ilk görev yeri olan Siirt İl Sağlık Müdürlüğü’ne atanmıştı. O dönem terörle sıcak çatışmanın olduğu dönemlerdi. Canan hemşire geçici görevle Eruh ilçesine bağlı Dikboğaz köyündeki askeri üst bölgesine görevlendirildi. Çatışma bölgesinde yaralanan askerlere ilk müdahaleyi yapan ekipte yer alıyordu. 

Canan hemşire ekibiyle birlikte bindiği askeri helikopterin 5 Eylül 1999 tarihinde Köprüçay kırsalında düşmesiyle hayatını kaybetti. Kazada hemşire arkadaşı Tülay Çelik ve 3 askerimiz de şehit oldu. Canan hemşirenin ismi Antalya Konyaaltı’nda bir parka verildi, ilk görev yeri olan Siirt 6 No'lu Sağlık Ocağı’nın ismi Şehit Hemşire Canan Akkuş Sağlık Ocağı olarak değiştirildi. 

Yıllar sonra Aile Hekimliği sisteminin gelmesiyle sağlık ocakları Aile Sağlık Merkezlerine (ASM) dönüştü, merkezler sınıflandırıldı. Siirt’in ilk A sınıfı ASM’si şehit hemşirenin ismini taşıdığı ASM oldu. 6 hekim, 6 hemşire ve 2 tıbbi sekreterle günde 600 hastaya hizmet veren ASM kullandığı Teletıp yöntemi ile hastaların ilaçlarını alıp almadıklarını dahi kontrol eden bir merkez haline geldi. 

Evet, o ASM, Kobani bahanesiyle çıkartılan provokasyonlar sonucu yakılan onlarca kamu binasından biri oldu. Maalesef merkez şu anda tamamen kullanılamaz bir halde. Hangi kin hangi nefret, muhtaç olan herkese sağlık hizmeti veren yardım eden bu şefkat yuvalarına saldırmayı gerekli kılıyor? Eminim ASM’yi yakan vandallar arasında ertesi gün muayene için oraya gelecek yaşlı anneleri ve hastaları olanlar vardı. 

Sağlık çalışanları neyimiz olur? 

Türkiye’de terör boyut değiştirdi ve 15 yıl sonra Canan hemşirenin kapısını yine çaldı. Bu ülke güçlü bir ülke. Yaralar sarılır, yıkılan yapılır, şehitler vatan için canını feda eder.. Ancak M. Luther King’in dediği gibi şu da gerçek ki; "Her şey sona erdiğinde düşmanlarımızın sözlerini değil, dostlarımızın suskunluğunu hatırlayacağız." Geçen hafta vandalların estirdiği terör rüzgarı ile yakılan yıkılan kamu-özel işyerleri ve özellikle de bu memleketin insanı için çalışan sağlık çalışanlarına, sağlık merkezlerine ve ambulanslara gösterilen şiddet konusunda meslek örgütleri ve Sivil Toplum Kuruluşları neden sesini çıkarmaz? 

Bugün vandalların sağlık çalışanlarına yaptığı şiddeti kınayamayanlar, bir daha "Sağlıkta Şiddet" konusunda hiç konuşmasın lütfen! 

Dr. YASİN AKAR
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4031 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim