• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Aile sağlığı merkezleri uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele aktif rol alacak

Aile sağlığı merkezleri uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele aktif rol alacak
Taslağa göre, uyuşturucu bağımlılığı tedavi mekanizmaları güçlendirilecek. Bu amaçla, aile sağlığı merkezleri uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele aktif rol alacak ve bu çalışmalar pozitif performans kriterleri arasında sağlanacak.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Ulusal Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi Taslağı tamamlandı. Taslağa göre, uyuşturucu bağımlılığı tedavi mekanizmaları güçlendirilecek, psikiyatri polikliniklerinin kapasitesi artırılacak, Ayaktan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi kurulacak.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AK Parti hükümetinin en çok önemsediği konulardan birinin uyuşturucu ile mücadele olduğunu belirterek, bugüne kadar gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Şurası sonrasında elde edilen verilerin acil eylem planı taslağı ile şekillendiğini ve sonucunda "Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi" hazırlandığını anlatan Ünüvar, söz konusu belgenin tamamlandığını ve kısa bir süre içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini bildirdi.

Ünüvar, Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadele politikalarının, bu kapsamda amaç ve hedeflerinin ortaya konduğu ilk Ulusal uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi'nin 2006 yılında yürürlüğe girdiğini anımsattı.

-Uyuşturucu kullanan öğrenciler tespit edilecek

Ünüvar'ın şu anda taslak halinde olan "Ulusal Uyuşturucu Politika ve Strateji Belgesi 2015"e ilişkin verdiği bilgiye göre, uyuşturucu kaçakçılığının önlenmesi, bu maddelerin sokak düzeyindeki bulunabilirliğinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.

Bu kapsamda, uyuşturucunun Türkiye'ye girme riskinin bulunduğu tüm noktalar, fiziki, teknik, insan kaynağı ve yönetim kapasitesi açısından artırılacak. Mücadelenin sokaklarda gözönünde sürdürülmesi amacıyla Narkotimler güçlendirilecek.

Mücadele kapsamında eğitim kurumlarına yönelik tedbirler alınacak. Eğitim kurumlarında görev yapan yöneticiler, eğiticiler, güvenlik görevlileri, kantinciler, servis şoförleri ve diğer çalışanlar ile eğitim kurumları çevresindeki büfe, kafe, lokanta, oyun salonu, kebapçı, kokoreççi, çiğ köftesi gibi seyyar satıcıları kapsayacak şekilde önlemeye yönelik alınacak tedbirler ve yürütülecek faaliyetler sürdürülecek. Riskli çocukların daha erken tespitinin sağlanmasına yönelik programlar planlanacak, bu kapsamda öğretmenlere dönük eğitim çalışmaları yapılacak, tarama çalışmaları geliştirilecek.

Uyuşturucu kullanan tüm öğrenciler tespit edilerek, tedavi ve sosyal uyum mekanizmalarıyla irtibata geçirilecek. Öğretmen, öğrenci ve ailelerinin bilgi ve bilinç düzeyi artırılacak. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında, eğitim kurumları ve çevrelerindeki riskler tespit edilerek, önlem alınacak. Okullarda uyuşturucu konusunda araştırmalar yapılacak ve tüm çalışmalar okullarda standart hale getirilerek sürekli kılınacak.

Uyuşturucu kullanıcılarına, bağımlılara ve yakın çevreleri ile risk altındaki gruplara yönelik uyuşturucu ile mücadele konusunda kategorize edilmiş programlar hazırlanacak. Sokakta çalışan ve dilendirilen çocuklara, silahlı kuvvetler bünyesindeki askerlere yönelik, ceza ve tevkif evlerinde bulunanlara, kredi yurtlar kurumunda kalan öğrencilere ve çalışanlara, gençlere ve sporculara, polis, jandarma eğitim merkezlerindeki öğrencilere, toplumsal temasın yoğun olduğu işletme sahipleri ve çalışanlarına yönelik programlar uygulanacak. Türkiye İş Kurumu bünyesindeki iş ve meslek danışmanlarına bağımlılık konusunda eğitim verilecek.

-Ayaktan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi kurulacak

Risk altında olduğunu düşünerek kedileri ve yakınları için tedbir almak isteyenlerin, bağımlıların, bağımlı yakınlarının müracaat edecekleri birimler oluşturulacak. Bunun için uyuşturucu ile mücadele danışma birimleri kapsamında da profesyonellerin 7 gün 24 saat esasına göre hizmet vereceği Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı kurulacak. Birimler, vatandaşla kamu kurumları arasında köprü olan bir çözüm merkezi görevi üstlenecek.

Uyuşturucu bağımlılığı tedavi mekanizmaları güçlendirilecek. Bu amaçla, aile sağlığı merkezlerinin uyuşturucu bağımlılığı ile mücadele aktif rol alması ve bu çalışmaların pozitif performans kriterlerinden sayılmasının sağlanacak. Psikiyatri polikliniklerinin kapasitesi güçlendirilerek, uyuşturucu bağımlılarının tedavi sürecinde daha etkin rol almaları sağlanacak. Ayaktan Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi kurulacak.

AMATEM ve ÇAMATEM'lerin mevcut kapasitesi değerlendirilecek ve eksiklikler tamamlanarak uyuşturucu bağımlılarının tedavi sürecindeki mekanizması güçlendirilecek. Uyuşturucu bağımlılarına müdahale gerektirecek acil durumların yönetiminde standart sağlanacak.

Uyuşturucu tedavisi sonrası, kişinin sosyal olarak dışlanmasının önlenmesi, toplumsal yaşama yeniden uyum ve katılımlarının sağlanması, yeniden uyuşturucuya başlaması önlenecek. Bu kapsamda, uyuşturucu bağımlılarının kısa ve uzun süreli tedavileri sonrası sosyal uyum süreçleri oluşturulacak. Sosyal uyum mekanizmasının güçlendirilmesi sürecinde ihtiyaç duyulan fiziksel mekanizmalar ile sosyal uyum sürecinde bağımlıların okula ya da işe yerleştirilmesi sağlanacak.

-Uyuşturucu ile Mücadele Karar Destek Sistemi oluşturulacak

Arzla, taleple, uyuşturucu ile mücadelenin iletişim stratejilerinin belirlenmesi konusunda Türkiye Uyuşturucu İle Mücadele Bilimsel Danışma Kurulu oluşturulacak.

Türkiye genelinde planlanacak mücadele faaliyetleri ve projelerin şekillendirilmesi, tüm kurumların ihtiyaçlarının karşılanması, uluslararası üyeliğin bulunduğu organizasyonların veri setlerine ulaşımının sağlanması, mükerrer çalışmaların önüne geçilmesi ve bilimsel araştırmaların kolaylaştırılması amacıyla Uyuşturucu ile Mücadele Karar Destek Sistemi hazırlanacak. Bu şekilde, ilgili birimlerden anlık veri akışı elde edilecek. Sahada yapılması gereken müdahaleler, bu verilere göre planlanacak.

Arz ve taleple mücadeleye yönelik kurulmuş mevcut Erken Uyarı Sistemleri de geliştirilerek, kurulacak sisteme entegre edilecek.

-Jenerik sınıflandırma yönteminde gerekli düzenlemeler yapılacak

Öte yandan, mevcut mevzuat güçlendirilecek, etkin bir denetimli serbestlik sürecinin uygulanabilmesi için mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilecek. Jenerik sınıflandırma yönteminde gerekli düzenlemeler yapılacak. Uyuşturucu ile mücadele acil eylem planının yürütülmesinden sorumlu olacak organizasyon yapısı oluşturulacak. Uyuşturucu ile mücadelede yerel idarenin etkinliği artırılacak. Fon kullanımında koordinasyon sağlanacak.

Ayrıca, kamuoyunun bilgilendirilmesi için İletişim Kurulu oluşturularak, iletişim stratejisi belirlenecek. Profesyonel bir kampanya süreci başlatılacak.

Tanı ve laboratuvar hizmetleri kapsamında ise numuneleri çalışacak laboratuvarların esasları standardize edilecek, kapasiteleri, personel sayısı ve kalifikasyonu artırılacak ve enstrümantal analiz cihazları alınacak. Tanımlama araçlarının kullanımına ilişkin standartlar oluşturulacak. Tanı testlerinin kullanımına dönük Sağlık Uygulama Tebliği uygulamaları güncellenecek. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3382 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim