• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Ailelere "Çocuğunuzdaki kulak ağrısını ihmal etmeyin" uyarısı

Ailelere "Çocuğunuzdaki kulak ağrısını ihmal etmeyin" uyarısı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek:  "Üst solunum yolu enfeksiyonları, çocuklarda orta kulak iltihabına neden olabiliyor. Bu enfeksiyonların uzun sürmesi, kulakların etkilenme oranını da artırıyor"

"Orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı birikimi gibi sıkıntılar yaşayan çocuklar, anne babalarına genellikle 'Kulağım ağrıyor' diye yakınıyor. Bu tip durumlarda ebeveynlerin çocuklarını vakit kaybetmeden bir hekime göstermeleri faydalı olacaktır"

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, kışın sıklaşan üst solunum yolu hastalıklarının özellikle çocuklarda kulak rahatsızlıklarını artırdığını belirterek, kulak ağrısı yaşayan çocukların vakit kaybedilmeden hekime gösterilmesi gerektiğini bildirdi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gerek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sonbahardan kışa geçilen dönemde hem yetişkinler hem de çocuklarda viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının arttığına dikkati çekti.

Özellikle okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların, okullarda, virüsleri birbirine bulaştırabildiğini belirten Gerek, "Okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocuklar, bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmediği için daha sık hastalanıyor." dedi.

Gerek, çocuklarda kış aylarında artan boğaz ağrısı, burun akıntısı, yüksek ateş gibi belirtilerin birçoğunun üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklandığını söyleyerek, "Bu tip belirtiler, Kovid-19'un semptomlarıyla da benzerlik gösterdiği için aileleri endişelendirebiliyor. Bunların birçoğu Kovid-19 olmasa da ailelerin bu belirtileri gösteren çocuklarını okula göndermemeleri viral enfeksiyonların yayılımının engellenmesi için önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Kulak ağrısı, enfeksiyon olmadan da ortaya çıkabiliyor

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının, çocuklarda çeşitli kulak rahatsızlıklarına neden olabildiğine işaret eden Gerek, şöyle konuştu:

"Üst solunum yolu enfeksiyonları, çocuklarda orta kulak iltihabına neden olabiliyor. Bu enfeksiyonların uzun sürmesi, kulakların etkilenme oranını da artırıyor. Bazen herhangi bir enfeksiyon, yüksek ateş veya boğaz ağrısı gibi belirtiler olmadan direkt kulak ağrısı yaşayan çocuklar da olabiliyor. Bu çocuklarda orta kulakta sıvı birikimiyle karşılaşabiliyoruz. Özellikle geniz eti varlığında, östaki kanalının henüz tam çalışmadığı durumlarda sıvı birikimi söz konusu olabiliyor."

Gerek, kulak rahatsızlıkları dolayısıyla çocuklarda kulakta dolgunluk, işitme kaybı gibi problemler oluşabildiğini ifade ederek, "Kulak rahatsızlığı bulunan çocuklar, kendilerine seslenildiğinde cevap vermede gecikme yaşayabilir, televizyon gibi sesli cihazları daha yakından dinlemek durumunda kalabilir. Ebeveynler, özellikle okul öncesi çağdaki çocuklarındaki işitme kaybı gibi problemleri bu şekilde anlayabilir." dedi.

"Erken tanı ve tedaviyle kolaylıkla tedavi edilebiliyor"

Prof. Dr. Gerek, kulak rahatsızlıklarının tedavi edilmediğinde ciddi problemlere yol açabildiğini vurgulayarak, şu uyarılarda bulundu:

"Orta kulak iltihabı veya orta kulakta sıvı birikimi gibi sıkıntılar yaşayan çocuklar, anne babalarına genellikle 'Kulağım ağrıyor.' diye yakınıyor. Bu tip durumlarda, ebeveynlerin çocuklarını vakit kaybetmeden bir hekime göstermeleri faydalı olacaktır. Erken tanı ve tedaviyle bu tip rahatsızlıklar kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilemeyen durumlarda ise kulak zarında delinme, kalıcı işitme kaybı gibi sorunlarla karşılaşılabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2467 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim