• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Akademisyen maaşları ne olacak?

Akademisyen maaşları ne olacak?
Başbakan Davutoğlu'nun bayram müjdesi olarak açıkladığı akademisyen maaşlarına zam müjdesinin detayları...

Aysel Alp

Ekonomi bürokratlarından edinilen bilgiye göre akademik personel maaşında artış 'kademe kademe' yapılacak. Zammın büyüğünü ise 'genç akademisyenler' alacak. Buna göre devlet üniversitesinde yeni işe başlamış bir araştırma görevlisinin halen 2 bin 365 lira olan maaşı; devlette yeni işe başlamış uzman yardımcısı maaşının yani 3 bin 182 liranın, üzerine çıkarılacak. Oran olarak yüzde 35'e tekabül eden bu zam, 'taban aylığa' yapılmayacak. 'Seyyanen' verilecek.

PROFESÖR MAAŞI 'TEŞVİKLE' ARTACAK
Üst düzey bir bürokrat, "Yeni akademisyenin maaşını devlette yeni işe başlayan uzman yardımcısının üzerine çıkaracağız. Amacımız genç, ümit vadeden, yetenekli gençlerimizi üniversitelerimize yönlendirmek; üniversiteleri bu yetenekli gençlerimiz için cazibe merkezi haline getirmek" dedi.

Zam miktarının yukarıya doğru azalacağını anlatan bürokrat, "Ancak Sayın Başbakan hocalara da teşvik priminden söz etti. Bu önemli bir detay. Üniversitelerde ar-ge, inovasyon, bilimsel araştırmayı teşvik etmek için ikinci bir zam anlamına geliyor. Hocaların verimliliğini artırmak için çalışmaları ödüllendirilecek. Yani bu teşvik ikinci bir ücret unsuru olacak" değerlendirmesi yaptı.

"TEŞVİK PRİMİNİ SOSYAL BİLİMLER ZOR ALIR"
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, sendika olarak akademisyen maaşlarında düzeltme yapılması gerektiğini uzun süredir gündeme getirdiklerini belirtirken, "12 yıllık Ak Parti hükümetlerinde en düşük maaş artışı akademisyenlere yapıldı. Biz üniversiteden kamuya geçişleri azaltmak için profesör maaşını genel müdür maaşına; doçenti genel müdür yardımcısına; yardımcı doçenti uzmana ve araştırma görevlisi-okutmanları uzman yardımcısına eşitlemek gerektiğini savunduk. Ancak görünen o ki sadece araştırma görevlisi uzman yardımcısı maaşına eşitlenmesi talebimiz kabul görmüş" dedi.

Özer, "Üniversiteyi bitiren iki mezun da KPSS ve ALES'in ardından biri kamuda uzman yardımcısı oluyor, diğeri üniversitesi araştırma görevlisi. Kamudaki 3 bin 182 lira ile işe başlarken, üniversitedeki 2 bin 365 lira ile başlıyor. 3 yıl sonra kamudaki 'uzman' oluyor ve maaşı 4 bin 700 liraya yükseliyor. Öyle olunca fırsatını bulan kamuya geçmeye çalışıyor. Bu geçişleri önlemek için üniversiteyi cazip kılmak gerekiyor" dedi.

"DOÇENTE, PROFESÖRE YOKSA YETERLİ BULMUYORUZ"
Hocalara bilimsel araştırma, geliştirme, inovasyon, ulusal ve uluslararası hakemli dergilerde makale yayınlanması durumunda 'teşvik primi' verilmesinin olumlu olduğunu belirten Özer, "Profesöre performansına göre maaşının yüzde 20'sine kadar 'teşvik' verilecek. Ama endişem şu; bazı branşlar var ki, yeni bir şey üretme konusunda çok fazla şansınız yok. Tıpta, mühendislikte yeni buluşlar yaparsınız ama felsefede, sosyolojide hangi buluşu ortaya koyacaksınız? Biz onun için bütün öğretim üyelerine belli bir iyileştirme yapılsın ondan sonrası 'performansa bağlansın' istemiştik. Yardımcı doçent, doçent ve profesörlere de verilmesi gerekiyor. 12 yıllık Ak parti iktidarında en düşük artış akademisyenlere yapıldı. Bunun telafi edilmesi gerekiyor. sadece araştırma görevlilerine yapılan iyileştirmeyi yeterli bulmuyoruz. Diğerlerine de yapılmasını istiyoruz. Bütün camianın moral motivasyonu açısından bu çok önemli."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4226 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim