• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Akciğer kanserinde radon gazının etkisi araştırılacak

Akciğer kanserinde radon gazının etkisi araştırılacak
Sağlık Bakanlığı ve TAEK, insanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon dozuna önemli bir katkı oluşturan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi Türkiye genelinde bir çalışma başlatacak.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK), doğal kaynaklardan maruz kalınan radyasyonun büyük bölümünü oluşturan radon gazının ev içi ölçüm değerlerine ilişkin olarak Türkiye genelinde çalışma yapacak.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de akciğer kanserinin erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen kanserler arasında bulunduğunu, bu nedenle akciğer kanserine yol açan tüm etkenler ile mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Akciğer kanserine yol açan faktörler arasında olan tütünle ve asbest ile ilgili ulusal program başlatıldığını anlatan Gültekin, akciğer kanserinin bir diğer nedeni olarak da radon gazının gösterildiğine dikkati çekti. Gültekin, radonun da toprak ve kayalar üzerinde yer alan radyoaktif yer kabuğu zeminin parçalanması ile oluştuğunu dile getirerek, radonun kimyasal olarak tepkimeye girmeyen, kokusuz, tatsız ve renksiz olan doğal bir radyoaktif gaz olduğunu ifade etti. Gültekin, akciğer kanserlerinin yüzde 3-15'inin radon gazından kaynaklandığının düşünüldüğünün altını çizerek, bu sebeple radon gazının da ülkemizde olası etkisinin araştırıldığını anlattı.

-"Proje, 8 Eylül'de başlayacak"

Radon gazının, kapalı ortamlara yüzde 90 oranında evlerin oturduğu kayalardan geldiğine dikkati çeken Gültekin, gazın eve girmesi ve solunmasıyla birlikte sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açtığını söyledi.

Gültekin, son 4-5 yıl içerisinde hem AB hem de Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun, özellikle akciğer kanserinde radon gazının etkilerini araştırmaya başladığını anlatarak, "ABD gibi ülkelerde de radon ölçümleri yapılmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı olarak Türkiye'deki durumun ne olduğunun belirlenmesi gerektiğini düşündük. Bu kapsamda, TAEK ile birlikte bir ortak "Türkiye Ev İçerisinde Radon Haritalandırma Projesi'ni başlatıyoruz" diye konuştu.

Çalışmanın 5 yılda tamamlanacağını ifade eden Gültekin, şunları kaydetti:

"Radon sensörleri, belirlenen evlere yerleştirilecek. Bu sensörler, evlerde yaklaşık 2 ay kalacak. Sürenin sonunda Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, bu sensörlerdeki ölçümleri alacak. Bu şekilde 81 ilimizdeki belirlenen evlerde ölçümler tamamlanarak, Türkiye'nin genelini yansıtan radon verileri tespit edilerek 'Türkiye Radon Haritası' oluşturulacak. Burada esas amacımız, her zamanki gibi kanser gelişmeden bireylerin sağlığının korunması ve geliştirilmesidir.

Proje, 8 Eylül'de Sivas, Yozgat, Kayseri, Elazığ ve Kırşehir'e 3 binin üzerindeki evde yapılacak ölçümlerle başlayacak."

Gültekin, Türkiye'de daha önce bu konuda küçük çaplı araştırmaların yapıldığını, bu çalışmalarda yüzde 98 oranında radon miktarının normal bulunduğunu belirtti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3487 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim