• BIST 9109.34
  • Altın 2919.651
  • Dolar 34.2345
  • Euro 37.6242
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 27 °C
  • Bursa 28 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 27 °C

Akciğer kanserinin şifresi çözülüyor

Akciğer kanserinin şifresi çözülüyor
En ölümcül kanser türlerinden olan akciğer kanserinin gen haritası çıkarıldı. Bilim insanları, sorumluluğun büyük ölçüde, daha önce göz ardı edilmiş bir gende olduğunu fark etti. Akciğer hücrelerinin büyümesini denetleyen genin keşfi, tedavide yeni strate

En ölümcül kanser türlerinden olan akciğer kanserinin gen haritası çıkarıldı. Bilim insanları, sorumluluğun büyük ölçüde, daha önce göz ardı edilmiş bir gende olduğunu fark etti. Akciğer hücrelerinin büyümesini denetleyen genin keşfi, tedavide yeni stratejilerin yolunu açabilir AA - PARİS - Araştırmacılar, akciğer kanserinin gen haritasını çıkarmayı başardı. Nature dergisinde yayımlanan araştırmada, 528 kanser tümörünün DNA'sını inceleyen bilim insanları, akciğer kanser tümörleri üzerinde belirledikleri 50'den fazla genetik anormalliğe göre, bu kanser türünün gen haritasını oluşturdu.

Çalışmanın çarpıcı sonuçlarından biri, 14'üncü kromozomda bulunan, daha önce göz ardı edilmiş 'NKX2-1' geninin kanserin sorumlusu olabileceği. Harvard Üniversitesi ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü bünyesindeki Broad Enstitüsü'nden Matthew Meyerson araştırmanın önemini şu sözlerle açıkladı: "Hem genişlik, hem de derinlik anlamında, akciğer kanserinin gen haritasının böyle bir görünümünü sağlayabilmek bizim için beklenmedik bir sonuç. Bu çalışma çok önemli bir yapılanmayı ortaya çıkarıyor ve şimdiden akciğer hücrelerinin gelişmesini kontrol eden önemli bir geni belirlemeyi başardık. Elde ettiğimiz bu bilgi akciğer kanserinin biyolojisinde çok büyük mesafe kat edilmesini sağlayacak."
Çalışma, başlıca temelleri ve akciğer hücrelerinin büyümesini denetleyen önemli bir genin fark edilmesini sağlıyor. Böylece akciğer kanserinin teşhisi ve tedavisinde yeni stratejilerin yolu açılmış oldu. Araştırmaya imza atanlardan Eric Lander hazırladıkları genetik haritanın bilinen bazı şeyleri doğrulayarak bu korkunç hastalığın sistematik bir tasvirini sağladığını, ancak bulmacanın birçok yerinin eksik olduğunu söyledi.
Baylor Tıp Okulu İnsan Genomu Sıralama Merkezi'nden araştırmacı Richard Gibbs de "Gerçekleştirdiğimiz çalışma, moleküler düzeydeki tümörlerin temel özelliklerini anlamak için mikroışın analizi ve yüksek sıralama yöntemlerinin önemini göstermiş oldu. Akciğer hücrelerinin gelişimini kontrol ettiği bulunan bir genin kimlik tespiti, ışınlar kullanarak kopya numara analizi yapmanın ne kadar güçlü bir yöntem olduğunun kanıtı" dedi.
Akciğer kanseri, diğer birçok kanser türünde olduğu gibi, DNA'daki değişikliklerin sonucu ortaya çıkıyor ama bu değişikliklerin kaynağı ve biyolojik sonuçları henüz büyük ölçüde bilinmiyor. Yılda 1 milyondan fazla insanın yaşamını yitirmesine neden olan akciğer kanseri, dünyada en çok ölüme yol açan kanser türlerinin başında geliyor.

Bu haber toplam 2584 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim