• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 11 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Akdağ: Parasızın da seçme hakkı var

Akdağ: Parasızın da seçme hakkı var
Sağlık Bakanı Akdağ, doktorların tam gün çalışmasını öngören tasarının sadece 1200 öğretim üyesini etkilediğini söyledi. Akdağ, "Bunlar ısrarla para kazanmak istiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ, doktorların tam gün çalışmasını öngören tasarının sadece 1200 öğretim üyesini etkilediğini söyledi. Akdağ, "Bunlar ısrarla para kazanmak istiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamuoyunda "tam gün yasası" olarak bilinen, devlet hastanelerindeki doktorlar ile tıp fakültelerindeki öğretim üyelerinin tam gün hastanede çalışıp, özel muayenehanelerini kapatmasını öngören tasarıyla ilgili eleştirilere yanıt verdi. Akdağ, bütün gürültünün muayenehanesi olan 1200 öğretim üyesi için kopartıldığını, bunların ısrarla para kazanmak istediğini söyledi.

Akdağ, "Biz bu düzenleme ile sadece parası olana değil olmayana da hekim seçme hakkı veriyoruz. Eğitimin kötüleyeceği ise akla ziyan iddia" dedi. Akdağ, SABAH'ın sorularını yanıtlarken geçen ay Meclis'e sunulan tam gün tasarıyla ilgili tartışmayı sürükleyenin üniversitelerdeki bazı öğretim üyeleri olduğunu belirterek şöyle dedi: "Üniversitelerde 7 bin civarında uzman doktordan bin 200'ünün muayenehanesi var. Bunlar ısrarla muayenehane yoluyla hastalardan para kazanmak istiyor. Yaptığımız araştırmalara göre doktorların yüzde 75'i, halkın ise yüzde 93'ü doktorların tam gün çalışmasını istiyor... Öğretim üyelerinin açıklamalarına baktığımızda 'Eğitim kötüleşir' diyorlar. Bir üniversite öğretim üyesinin muayenehanesi varsa, üniversitede saat 12.00'ye kadar kalıyor. Sonra muayenehanesine gidiyor. Biz diyoruz ki, hoca saat 09.00'da gelir mesaisi bitinceye kadar hastalarına bakar, üniversitede ders verir, araştırmasını yapar. Bunun neresi eğitimi bozacak. Akla ziyan bir iddia bu."

PARASIZA DA HEKİM SEÇME HAKKI

Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ise zaten doktorların yüzde 80'inin tam gün çalıştığını, sadece yüzde 20'lik bölümünün muayenehanesi bulunduğunu belirten Akdağ, tam gün çalışmayan bu yüzde 20'lik kesimin büyük bölümünün de kadın doğum uzmanlarından oluştuğunu söyledi.

Akdağ, 25 bin doktordan 6 bininin özel muayenehanesi bulunduğunu, bunlardan 1500'ünün kadın doğumcu olduğunu kaydetti. Tasarı ile hastaların doktor seçme hakkının elinden alındığı iddiasının doğru olmadığını belirten Akdağ, "Bir hasta üniversite hastanesine gittiğinde hastalığı ile ilgilenmesi için para vermeden doktora ulaşabilecek. Tam günle sadece parası olanlara değil, parası olmayanlara hekim seçme hakkı getiriyoruz" dedi. Akdağ, devlet hastanelerinde fiilen doktor seçme uygulaması yapıldığını, hastanın istediği hekimi seçebildiğini söyledi. Akdağ, batılı üniversitelerde bir uzman olmadan doktorların karar veremediğini Türkiye'de ise yasal olmamasına karşın araştırma görevlisinin ameliyat yaptığına işaret etti.

Bakan'ın sözlerine 'politik' eleştirisi

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Eriş Bilaloğlu: Bu yasa tasarısı tam 110 bin hekimi ilgilendirmektedir. Hatta diğer sağlık çalışanları da yani 400-500 bin kişi nasibini alacaktır. Tasarı daha güvencesiz, sözleşmeli ve düşük ücretli hekim çalıştırma projesinin bir parçasıdır. Performans adı verilen yani parça başı hizmet biçimi sağlıkta tüketimi kışkırtır. Sağlık Bakanı 1200 hekim diye olayı küçültüyor, para gürültüsü olarak yorumluyor ama bu sözlerin hepsi politik yorumlardır. Bizim isteklerimiz çok basit. Bugün 1500 TL alan hekimlerin, hâkimler savcılar, diğer üst düzey kamu personeli gibi 3.500 TL ile 5. 500 TL arasında maaş almasını istiyoruz. Bakanın performans ödemesi diye gösterdiği paralar hekimlere maaş olarak verilsin. Bu küçük bir gürültü değildir.

Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. İsmail Mete İtil: Hekimlerin yüzde 80'i buna karşı. Bakan 1200'ü nereden buldu bilmiyorum ama biz jinekologlar yalnızca 5.500 kişiyiz. Hekimlerin yararına olmayan düzenleme halkın da yararına değildir. Bu yasa kaostan başka şey getirmez. Üniversiteler iflas haline gelecektir. Muayenehanelerde çalışan 60 bin sekreter bu krizde işsiz kalacaktır. Muayenehanelerde bulunan tahminen 3 milyon TL değerinde cihaz atıl hale gelecektir.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat: Özel hastaneleri ilk aşamada olumlu etkiler ama biz küçük hesap yapmayız. Türkiye'de bu yasa iki kere çıkartıldı, ikisinde de geri dönüldü. İyi planlanması gerekli. Mesela Kars'ta bir genel cerrah bu yasa nedeniyle hastaneden ayrılıp muayenehane açarsa nerede ameliyat yapacak.

Sabah

Bu haber toplam 1674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim