• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Akdağ YÖK'e yüklendi

Akdağ YÖK'e yüklendi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de doktor sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek, ''YÖK'ün yanlış politikaları nedeniyle hekim sayımızı artıramıyoruz'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye'de doktor sayısının artırılması gerektiğini ifade ederek, ''YÖK'ün yanlış politikaları nedeniyle hekim sayımızı artıramıyoruz'' dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna bakanlığının 2008 yılı bütçesini sunan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı ve uygulamaları hakkında bilgi verdi. Sağlıkta Dönüşüm Programının, kaynakların optimum kullanımını sağlayarak etkili, verimli ve hakkaniyetli bir sağlık sistemi oluşturmaya başladığını ifade eden Akdağ, programı kararlılıkla uygulamaya devam edecekleri belirtti.

Bireylerin sağlık konusunda bilinçlendirilmesini amaçladıklarını anlatan Akdağ, anne-çocuk, ergen, üreme, ağız-diş sağlığı, obezitenin önlenmesi ve sağlıklı yaşam gibi konuların öncelikleri arasında bulunacağını söyledi.

Akdağ, Sağlık Bakanlığında sosyolog ve iletişimcilerle çalışma kültürünü yerleştirmeye çalıştıklarını bildirdi.

Bebek ölümlerini 2013 yılına kadar binde 15, anne ölümlerini de yüz binde 15'e düşürmeyi hedeflediklerini belirten Akdağ, üreme sağlığı konusunda verilen hizmetin artırıldığını söyledi. Akdağ, 2002 yılında 3 milyon 200 bin kişiye verilen hizmetin, 2007'de 5 milyon 330 bin kişiye ulaştığını bildirdi.

Akdağ, afetlerde kullanılmak üzere mobil acil sağlık müdahale üniteleri oluşturduklarını, satın alınan ünitelerin 11 ile dağıtılmaya başlandığını söyledi.

Birinci basamak sağlık hizmeti sunan kuruluş sayısının 2002 yılında 5 bin 55 iken 6 bin 489'a çıkarıldığını belirten Akdağ, buralarda çalışan hekim sayısının geçmiş yıllara göre azaldığını, ancak hekim başına düşen günlük muayene sayısının değişmediğini anlattı. Akdağ, ''Türkiye'de maalesef YÖK'ün tamamen yanlış politikaları nedeniyle hekim sayımızı artıramıyoruz'' dedi.

''Bugün vatandaşlarımız yurdun her tarafında birinci basamak sağlık kuruluşlarımızdan herhangi bir sosyal güvenlik belgesi istenmeksizin hizmet alabiliyorlar'' diyen Akdağ, sağlık ocaklarından hastanelere sevk oranını düşürdüklerini kaydetti.

Recep Akdağ, aşılama için 2002 yılında 22 milyon YTL olarak ayrılan kaynağın, 2007'de 156 milyon YTL olduğunu, bunun 2008'de 173 milyon YTL'ye çıkarıldığını söyledi.

Akdağ, son 5 yılda 52 ilde 55 kanser tarama ve eğitim merkezi kurduklarını, 29 ilde de 2008 sonuna kadar bu merkezleri kuracaklarını bildirdi.

2008 yılı içinde 11 ilde daha aile hekimliğine geçileceğini ifade eden Akdağ, uygulamayı 2010 yılında tüm ülkede yaygınlaştırmış olacaklarını kaydetti.

Akdağ, 2008 yılında hava ambulans sistemini başlatacaklarını belirtti.

 

-''TAM GÜN YASASINI DÜŞÜNÜYORUZ''-

 

Performansa dayalı ek ödeme uygulaması sonucunda 15 bin 500 uzman hekimin kamuda tam zamanlı çalıştığını anlatan Akdağ, ''Tam gün yasası düşünüyoruz'' dedi.

Akdağ, 2003-2007 yılları arasında 102 bin sağlık personeli istihdam edildiğini kaydetti.

Türkiye'de hekim sayısının yetersiz olduğunu ifade eden Akdağ, mutlaka doktor sayısının artırılması gerektiğini söyledi.

YÖK, meslek örgütleri ve bazı siyasilerin ''doktor sayısının yeterli olduğunu'' savunarak, öğretim üyesi sayısının artırılmasını istediklerini anlatan Akdağ, bazı ülkelerde öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısından örnekler vererek, Türkiye'de öğretim üyesi sayısının yeterli olduğunu bildirdi. Akdağ, ''Önümüzdeki 5 yılı yönetebilecek durumdayız ama sonraki 5-10 yılları kurtarmak için doktor sayısını artırmalıyız'' dedi.

 

-TÜRKİYE İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ KURUMU-

 

Uyguladıkları politikalarla vatandaşın ilaca ulaşmasının kolaylaştırdıklarını, tüketilen ilaç miktarının arttığını ifade eden Akdağ, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu kuracaklarını, buna ilişkin tasarının 2008 yılında Meclise sevk edileceğini söyledi.

Aile Hekimliği bilgi sistemiyle hekimlerin verdikleri hizmetleri elektronik ortamda izlediklerini anlatan Akdağ, bu uygulamayla 10 milyon vatandaşın elektronik sağlık kaydını oluşturduklarını söyledi.

Akdağ, Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi/e-Sağlık Projesi kapsamında 2008 sonunda tüm hastanelerdeki klinik verilerini toplamaya başlayacaklarını belirtti.

Akdağ, Çağrı Merkezi Kurulması ve Merkezi Hastane Randevu Sistemini 2008'de başlatacaklarını bildirdi.

 

Bu haber toplam 1526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim