• BIST 9645.02
  • Altın 2417.034
  • Dolar 32.5755
  • Euro 34.8372
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Akdağ'dan muadil ilaç kullanma çağrısı

Akdağ'dan muadil ilaç kullanma çağrısı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eş değer ilaçların orijinal ilaçlarla aynı değere sahip olduğunu belirterek, ''Bir farkla ki cebimizi korur, sosyal güvenliğin kasasını korur'' dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, eş değer ilaçların orijinal ilaçlarla aynı değere sahip olduğunu belirterek, ''Bir farkla ki cebimizi korur, sosyal güvenliğin kasasını korur'' dedi.

Akdağ, Ankara'dan İstanbul'a gelişinde Atatürk Havalimanı'nda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

''Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 28 Ocak 2009'da yayınlanan genelgesinde yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan ilaçların muadilinin kullanılmasının istendiği, bunun sağlık açısından sakıncalı olup olmadığına'' ilişkin soru üzerine Akdağ, şunları kaydetti:

''Kesinlikle yok. Tam aksine muadil ilaçların kullanılması için toplumca seferber olmalıyız. Muadil ilaç nedir biliyor musunuz? Herhangi bir ilaç önce piyasaya çıkıyor. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra onun eş değerlerinin üretilmesine izin veriliyor. Başlangıçta bir koruma var. Yani o ilacı keşfeden firma için patent koruma süresi var. O süre bittikten sonra, o formülle başka firmalar da üretebiliyor. O zaman ilacın fiyatı düşüyor. Sonuç itibarıyla tamamen aynı olan bir ilacı daha ucuza mal etmiş oluyoruz. Onun için halkımız muadil, jenerik ya da eş deşer olarak ifade edilen ilaçları kullanma konusunda en ufak bir tereddüte dahi düşmemelidir. Bir eş değer ilaç ruhsatlı olarak Türkiye'de satılan eş değer ilaç, o ilacın birincil orijinalı ile tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bir özelliği var, daha ucuzdur.''

Bakan Akdağ, tansiyon hastaları için muadili ilaç kullanılmaması konusunda uyarılar yapıldığının hatırlatılması üzerine, ''Herkes için, bütün ilaçlar için söylüyorum, eş değer ilaçlar orijinal ilaçlarla aynı değere sahiptir. Bir farkla ki cebimizi korur, sosyal güvenliğin kasasını korur. Daha iyi sağlık hizmeti alabilmek, sağlık hizmetinin finansmanını sürdürülebilir kılmak açısından çok hayırlı bir iş olur'' diye konuştu.

-KEMAL UNAKITAN'IN ABD'YE GİTMESİ

Akdağ, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın tedavi amacıyla ABD'ye gitmesini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de ''Kendi şahsi tercihi başka ne olabilir?'' yanıtını verdi.

Bakan Akdağ, ''Kocaeli'de kuş gribi vakasına rastlandı mı?'' şeklindeki bir soru üzerine, Kocaeli'de bir hekimin grip vakası konusunda bir tereddüt yaşadığını ifade ederek, konuya ilişkin gerekli incelemelerin sürdürüldüğünü belirtti.

Daha önce bu gibi konuların çok konuşulduğunu dile getiren Akdağ, ''Hepimize düşen bu gibi meselelerde çok serin kanlı olmaktır. Aksi taktirde gereksiz yere panik oluşabilir. Bundan da ülke zarar görüyor. Kuş gribinin ilk belirtileri gribe benzer. Dolayısıyla incelemeler sonuçlanmadan kuş gribi lafını ifade etmek doğru değil. İncelemeden bir sonuç çıkmadan kuş gribinden bahsetmek son derece yanlış olur''

Bu haber toplam 1768 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim