• BIST 9645.02
  • Altın 2410.746
  • Dolar 32.6001
  • Euro 34.7717
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi depremzedelerin tedavisinde etkin rol oynadı

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi depremzedelerin tedavisinde etkin rol oynadı
Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol, dünyada kadavradan ilk rahim naklinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, 4 binden fazla depremzedenin tedavisinde etkin rol oynadı.

Yaptığı başarılı ameliyatlarla dünyada adından söz ettiren Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde 4 binin üzerinde depremzede tedavi edildi, 370'inin ameliyatı gerçekleştirildi, birçoğuna kompozit doku nakledildi. Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan: "Deprem sürecinde hemen tedbir alarak büyük görev üstlendik. İnsanlara hayat vermek bizim işimiz"

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde hazırlık yapıldı. Yoğun bakımdan normal servislere kadar yatak kapasitesi artırılarak aciliyeti olmayan ameliyatlar ertelendi. Bazı yoğun bakım ve normal servisler de depremzedelere ayrıldı.

Deprem bölgelerinden sevk edilen yaralıların ameliyatları için doktorlar 24 saat kesintisiz operasyonlar gerçekleştirdi, bazı yaralılar ameliyatlarla sağlığına kavuştu.

Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol, dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ömer Özkan, Rektör Prof. Dr. Özlenen Özkan ve ekibi de depremzedeler için seferber oldu.

Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi, derin hasarlar oluşan afetzedelere vücutlarının farklı bölgelerinden doku nakletti. Kadın doğum servisinde aralarında riskli gebelerin de bulunduğu 17 hamilenin, bebeklerini sağlıkla kucaklarına almaları sağlandı.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, AA muhabirine, depremin hemen ardından üniversite hastanesinden aralarında hekim, hemşire, uzmanların da bulunduğu 40 sağlık çalışanının deprem bölgesine gittiğini söyledi.

Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi depremde zarar görünce üzerlerine ciddi iş düştüğünü anlatan Özkan, şunları kaydetti:

"Hatta İstanbul'da bazı üniversitelerin hastanelerinde sıkıntılar oldu. Özellikle Cerrahpaşa'dan bazı hastalar bize sevk edildi. Hastanemize 4 binin üzerinde depremzede hasta başvurdu. 17 doğum gerçekleşti. Hepsinin durumu gayet iyi. 370 depremzede ameliyat edildi, bunlar arasında büyük ameliyatlar var. Göçük altında kalıp vücudunda kırıklar oluyor. O kırıkların tedavisi, cilt eksikliklerinin giderilmesi gerekiyor. Büyük yaralar ortaya çıkabiliyor. Plastik cerrahlar olarak onlara müdahale ettik. Kronik hastalıkları olanlar, kanserli hastalar da vardı. Onların tedavilerini üstlendik."

- "Diyaliz makinesi çağrısı yapmak istiyorum"

Özkan, depremden sonra böbrek yetmezliği olan çok fazla hastanın hastanelerine geldiğine işaret ederek, üzerine ciddi ağırlık düşen veya kasları ezilen insanlarda böbrek rahatsızlıklarının sık görüldüğünü dile getirdi.

Diyaliz makinesi çağrısı yapan Özkan, "Diyaliz makinelerine ihtiyaç var. Sağlık Bakanlığı, İl Sağlık Müdürlüğü veya sivil toplum kuruluşlarıyla görüşerek temin ediyoruz. Ancak çok fazla hasta olduğu için makine ne kadar fazla olursa o kadar iyi olur." dedi.

Dünyada kaliteli işler çıkartan bir hastane olduklarını ifade eden Özkan, yapılan operasyonların ve tecrübenin fazla olmasının başarıyı beraberinde getirdiğini ve güveni artırdığını vurguladı.

Özkan, deprem bölgelerine sağladıkları sağlık ekibi desteği ile depremzedelerin tedavisine yerinden katkı sunduklarını aktararak, "Deprem sürecinde hemen tedbir alarak büyük görev üstlendik. İnsanlara hayat vermek bizim işimiz. Tüm ekip, hastalara hizmet etmekten mutlu." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1565 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim