• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 18 °C

Akıllı kart sistemi, 1 Eylül'de başlıyor

Akıllı kart sistemi, 1 Eylül'de başlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birimlerinin tüm operasyonel sistemlerindeki verileri tek bir yapıda toplayan, kayıp ve kaçakların önüne geçecek olan 'akıllı kart' uygulamasının başlayacağı tarih belirlendi. Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Davut Eker, pilot b

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) birimlerinin tüm operasyonel sistemlerindeki verileri tek bir yapıda toplayan, kayıp ve kaçakların önüne geçecek olan 'akıllı kart' uygulamasının başlayacağı tarih belirlendi. Bolu Sosyal Güvenlik İl Müdürü Davut Eker, pilot bölge seçilen Bolu'da akıllı kart uygulamasına 1 Eylül tarihinden itibaren başlanacağını söyledi.

Eker, Ankara'dan bir ekibin Bolu'ya gelerek kart dağıtımın yapılacağı Nüfus İl Müdürlüğü'nde bilgisayar altyapısını oluşturacağını kaydetti. Eker, en kısa sürede dağıtımı yapılacak olan kartların takibini Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü'nün yapacağını bildirdi. Davut Eker, Bolu'nun kart için altyapısının müsait olduğunu belirterek, "Bizim de servislerimiz müsait. Bilgi altyapımız da yeterli. İstenildiği takdirde ayrı bir servis açabiliriz." dedi. Önce mart, ardından da haziranda başlayacağı duyurulan uygulamanın gecikme nedenini altyapının uyum sağlamamasına bağlayan Eker, şunları söyledi: "Akıllı kartın ayaklarını oluşturan Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Nüfus Müdürlüğü, farklı bilgisayar altyapısı kullanıyordu. Teknik altyapı uyum sağlamadığı için kart uygulaması gecikti."

Eker, daha önce net bir tarih söylenmediğine dikkat çekerek, 1 Eylül'ün kesin olduğunu vurguladı. Akıllı kartlar TÜBİTAK tarafından hazırlandı. Uygulama için gerekli olan kart okuyucular ise Bolu'daki devlet hastaneleri, özel hastaneler ve eczanelere kuruldu. İlk etapta il merkezindeki 10 bin kişiye akıllı kartları dağıtılacak. Bu kişilerin sağlık hizmetleri, akıllı kart üzerinden yürütülecek. Daha sonra kentteki 300 bin kişi akıllı kart üzerinden hizmet alacak. Akıllı kart uygulamasının bütün ülkeye yaygınlaşması, 2009 yılında olacak.

Uygulama ile nüfus cüzdanı, sağlık karnesi, ehliyet ve vergi kimlik kartı tek kartta toplanacak. Vatandaşların tek kart ile tüm kamu kurumlarından hizmet alması mümkün olacak. Akıllı kart ilk aşamada, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında kullanılacak. Akıllı kart ile sigorta kayıp ve kaçaklarının engellenmesi, işlemlerin hızlandırılması ve veri kayıplarının önlenmesi sağlanacak. Parmak izi uygulamasıyla sağlık karnesinin mükerrer kullanımı önlenecek. Akıllı kart, başkasının karnesiyle hizmet alma anlamındaki yolsuzluğu tamamen bitirecek. Ayrıca organize şekilde yürütülen reçete ve karne yolsuzlukları son bulacak. Eczanelerin, anlaştıkları kişilerin karnelerine ilaç yazarak devleti dolandırmalarının da önüne geçilecek.

Akıllı kart projesi nedir?

Tüm vatandaşlar tarafından kullanılan tek bir akıllı kart olacak. Tek kart ile tüm kamu kurumlarından hizmet alınacak. Kamu kurumlarında işlemler daha hızlı olacak, bekleme süresi kısalacak. Hak etmeyenlerin başkasının adıyla hizmet alması önlenecek. Reçete, sağlık raporu ve sağlık karnesi yolsuzlukları son bulacak. Mevzuata aykırı işlem yapılması engellenecek. Parmak izinin de bulunacağı kartı, sadece sahibi kullanabilecek.

Bu haber toplam 2375 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim