• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Alman Hastanelerine yabancı ortak geliyor

Alman Hastanelerine yabancı ortak geliyor
Yabancı fonların sağlık sektörüne sevdası sürüyor. Alman Hastanesi'nin kurucusu Azmi Ofluoğlu da ortaklık için masada.

AK Parti iktidarının seçim kozlarından biri sağlık sistemi. Hükümet 2003’te iktidara geldi ve ilk yaptığı işlerden biri vatandaşı SSK kuyruklarından kurtaracak adımları atmak oldu. Özel hastaneleri teşvik eden kararlar alındı. Bu kararlar sayesinde kısa sürede yeni yatırımcılar ortaya çıktı, hastane sayıları arttı, teknolojik yatırımlar hızlandı.

Ancak sağlık harcamaları 2003’te 10.6 milyar TL iken 2010 sonunda 30 milyar TL’ye yaklaşınca hükümet de bir süredir yeni önlemler almaya başladı.

Faturanın bir bölümünü vatandaşa yüklese de büyük kısım daha önce teşvik edilen hastane yatırımcılarına çıktı.

Sektör iki yıldır yeniden yapılanıyor. Hastaneler arasında birleşmeler, satın almalar arttı.

2008’de Acıbadem Hospital ile Dubaili Abraaj Capital, 2009 Aralık ayında Medical Park Hastaneler Grubu ile Carlyle, 2010 Temmuz ayında Memorial ile QFIB - Argus Capital ortak oldu. Önümüzdeki günlerde ise Türkiye’nin en büyük sağlık kuruluşu olan Universal Hospital Group, yabancı bir fonla ortaklık anlaşmasını açıklamaya hazırlanıyor.

Bünyesinde Alman Hastanesi, Çamlıca, İtalyan, Ege Sağlık İzmir Hastanesi gibi yaklaşık 18 hastanenin bulunduğu Universal Sağlık Yatırımları Holding AŞ’nin yabancı fonlarla ortaklık görüşmelerini finansal danışmanlık şirketi Daruma sürdürüyor.

Türkiye’de gayrimenkul, sağlık, enerji alanlarını yatırım alanı olarak belirleyen yabancı fonlar, bir şirketi satın alıyor ya da ortak oluyor. Beş yıla yakın bir süre işlettikten sonra aldığı rakamın iki üç katına satarak sektörden çıkıyor.

Bu fonların sağlık sektörüne ilgisi sektörü uzun vadede kârlı görmelerinden kaynaklanıyor. Nedensiz de sayılmazlar. Çünkü Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir bugün 8-10 bin dolar civarında. Bu rakamın 2015’e doğru 15 bin dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.

Yabancılar haklı, bu sektörde daha gidilecek çok yol var.

Azmi Ofluoğlu’nun gözü üniversitesinde

Yabancı yatırımcılardan bir süredir ‘yağmur’ gibi teklif alan Universal Groups’un kurucusu Azmi Ofluoğlu, Karadenizli bir doktor. İstanbul Aksaray’da bir poliklinik sahibiyken 1977’de grevler nedeniyle sıkıntıya giren Vatan Hastanesi’ni satın alarak sektöre giriyor. Beyrut, Tiran gibi kentlerde hastaneler açan sohbetlerimizde yabancı sermayeye hep pozitif baktığını söylerdi. Bunu da, “Paraya ihtiyaçtan değil, şeffaflaşmayı hızlandırmasından pozitif bakıyorum” sözleriyle anlatırdı. Oflluoğlu’nun son günlerde yeni bir gözdesi daha oldu. Yeni Yüzyıl Üniversitesi. Bakalım gelecekte sağlığı mı, eğitimi mi seçecek?

Jale Özgentürk

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7264 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim