• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

“Alternatif Olarak Sunulan Elektronik Sigaralar Da Sağlığımız İçin Büyük Tehlike”

“Alternatif Olarak Sunulan Elektronik Sigaralar Da Sağlığımız İçin Büyük Tehlike”
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesi Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç.

31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü öncesi Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın, sigara endüstrisi tarafından sigarayı bırakmak için alternatif olarak sunulan elektronik sigaraların sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda açıklamalarda bulundu.

Sigarayı bırakmak isteyenler tarafından, daha az zararlı olduğu düşünülerek, elektronik sigara ve türevlerine yönelmek sıkça başvurulan bir yöntemdir. Ancak bu tür ürünlerin yüksek nikotin oranı sebebiyle başta akciğer ve kalp olmak üzere birçok organı olumsuz etkilediği biliniyor. Sigaraya alternatif olarak sunulan elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünlerinin zararlı etkilerine dikkat çeken Türkiye Sigarayla Savaş Derneği Genel Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aydın "Sigarayı bırakmak isteyen kişilere alternatif olarak sunulan elektronik sigaralar hem kendi sağlığımız hem de toplum sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Bu tür sigaralar, sigara endüstrisi tarafından "daha az zararlı" olduğu iddia edilerek kullanmaya özendiriliyor. Bu durum, insanları yanıltıyor ve yanlış yönlendiriyor." dedi.

"Sigaraya başlama yaşı oldukça düşük"

Sigara kullanma yaşının son yıllarda çok düştüğünü belirten Doç. Dr. Aydın, "Üzülerek belirtiyorum ki sigaraya başlama yaşı özellikle son yıllarda oldukça düşmüştür. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız, akran baskısı ve sosyal kabul görme gibi sebeplerden ötürü bu zehirle çok küçük yaşta tanışmaktadır. Çevresel etmenler ve akran baskısı sebebiyle de sigarayı bırakmak oldukça zor. Bunun neticesinde elektronik sigara kullanımı özellikle genç kuşaklar arasında giderek yaygınlaşıyor" ifadelerini kullandı.

"İnsan sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor"

Elektronik sigaraların, başta akciğer ve kalp olmak üzere mide ve bağırsaklarda da hastalık riskini arttırdığını bunun yanında beyinde ciddi hasara neden olarak iltihaplanmaya neden olduğunu belirten Doç. Dr. Aydın, "Elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri de normal sigaralar gibi insan sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Bu sebeple toplumumuzun bilinçlenmesi için bu konunun üzerinde titizlikle durmalıyız" diyerek elektronik sigaraların insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

"Elektronik sigara ve türevlerinin zararları anlatılarak toplum bilinçlendirilmeli"

Elektronik sigara ve türevlerinin de normal sigaralar kadar zararlı olduğunu ifade eden Doç. Dr. Aydın "Bu durum, toplumumuza çok iyi anlatılarak insanlarımız bilinçlendirilmeli. Yüksek miktarda nikotin, nikel kurşun gibi zararlı kimyasalları barındıran elektronik sigaralar da bağımlılık yapmaktadır. Erken yaşlarda başlayan insanlarda beyin gelişimini önemli ölçüde etkilediği gibi kalp hastalıkları ve depresyon riskini de arttırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Sigara bağımlılığından kurtulmak için elektronik sigaraya başvurmanın büyük bir hata olduğunu belirten Doç. Dr. Aydın, "Elektronik sigaranın zararları toplumumuza ve özellikle gençlerimize iyi anlatılmalı. 31 Mayıs Dünya Sigarasızlık Günü herkes için bir milat olmalı, bu özel günde lütfen sigarayı bırakın" diyerek sözlerini tamamladı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim