• BIST 9079.97
  • Altın 2308.924
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.0934
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Alzheimer öldürebilir!

Alzheimer öldürebilir!
İleri yaşlarda görülen Alzheimer rahatsızlığının kronik biçimde ilerleyerek ölüme kadar götüren geri dönüşsüz ciddi bir hastalık olduğu belirtildi.

İnsanlar genellikle yaşlanma etkilerini geciktirmek için ellerinden geleni yaparlar çünkü hiç kimse yaşlılıkla beraber oluşan pek çok hastalıkla savaşmayı istemiyor. İleri yaşlarda görülen Alzheimer, halk arasında, yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan unutkanlık ve genellikle de bunama olarak adlandırılıyor. Oysa bilim adamları, Alzheimer hastalığının ve diğer bunama nedenlerinin, yaşlılığın normal bir sonucu olmadığını, beyin hücrelerindeki bazı bozukluklar sonucu ortaya çıktığını, kronik biçimde ilerleyerek, önce bağımlı hale düşürdüğünü, sonunda da ölüme kadar götüren geri dönüşsüz ciddi bir hastalık olarak belirtiyor.

Alzheimer hastalığının tedavisinde erken teşhisin önemli bir adım olduğunu belirten Özel Medline Aydın Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Emel Bilgin, hastanın bakımının önemli olduğunu belirterek, “Alzheimer tanısı konmuş bir kişinin benimseyebileceği en önemli tutum, onun tanıdığı eşyaları korumaktır. Alıştığı, bildiği ortamdan ayırmadan, kendi oluşturduğu düzende değişiklik yapmadan yaşamını devam ettirmelidir. Evi, içinde dolaşılması güvenli ve kolay bir yer haline getirin, eşya kalabalığından kaçının. Aydınlatmaya önem verin. Kaygan yüzeylere, sabit olmayan halı ya da kilimlere veya eşit olmayan basamaklara karşı hastayı koruyun. Temizlik maddeleri, zehirli kimyasal maddeler, keskin aletler, gereçler ve ilaçları ulaşılamayacak yerlerde saklayın. Kişisel eşyaları evin belli bir yerinde tutun. Eğer hasta sigara içiyorsa, sigara içtikleri zaman yanlarında durun” dedi.

Bu hastaların giyinmesine dikkat edilmesi uyarısında bulunan Bilgin, “Alzehimerlı kişi için giyinme işlemi gerçekleştirilmesi zor bir hal alabilir. Hasta yalnızca fiziksel yeteneğini kaybetmekle kalmaz, uygun giyinme ve giysilerin hangi sırayla giyileceği kavramını da yitirebilir. Bu nedenle; boyun açıklığı geniş, önden kapanan ya da kapanması gerekmeyen giysiler seçin. Cırt cırtlı veya bantlı ayakkabıları tercih edin. Çekmecelerin üzerine, içlerindeki giysilerin isimlerinin veya resimlerinin çizili olduğu etiketler yapıştırın. Giysileri giyilme sırasına göre yerleştirin veya hastaya giysileri teker teker verin. Alzheimerlı hastalarda idrar kaçırma sorunuyla karşılaşılabilir. Bu nedenle özel çarşaflar, külotlar ve pedler kullanın. Banyo yapmalarında yardımcı olun. Banyoyu yıkanmak ve beden temizliği için kullanmak Alzehimerlı hasta için giderek zorlaşabilir. Bazen artık yıkanma gereksinimi bile duymayabilirler. Bu nedenle bu konuda son derecede hassas olunuz ve onlara yumuşak bir biçimde banyo yapmaları için yardımcı olunuz. Hasta günün belirli bir zamanında yıkanmayı tercih edebilir, ya da yıkanmayı dışarı çıkmak veya birilerinin ziyaretine gelmesi için hazırlanmakla ilişkilendiriyor olabilir. Hastanızın fiziksel zorlukları varsa banyoda kullanılabilecek bazı yardımcı malzemelerden yararlanın. Hastanın banyo içerisinde kilitli kalmasını önlemek için banyonuzun kilidini daha önceden alın. Suyun ılık olmasına dikkat edin”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5312 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim