• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Alzheimer sanılan hastayı "kapsamlı değerlendirme" hayata bağladı

Alzheimer sanılan hastayı "kapsamlı değerlendirme" hayata bağladı
12 yıl önce alzheimer tanısı konulan ve kullandığı ilaçların etkisiyle unutkanlık, depresyon ve idrar kaçırma gibi sorunlar yaşayan Engin Gülen'in şikayetleri farklı alanlardan uzmanların yer aldığı ekip tarafından uygulanan tedavi ile giderildi.

DUYGU YENER - Balıkesir'de 12 yıl önce alzheimer tanısı konulan ve kullandığı ilaçların etkisiyle unutkanlık, depresyon ve idrar kaçırma gibi şikayetler yaşayan Engin Gülen, doğru teşhis ve tedavi sayesinde hayata tekrar bağlandı.

Emekli astsubay Engin Gülen, ilerleyen unutkanlık, sürekli uyuklama hali, iştahsızlık, kaybolma ve yalnız kalma korkusu gibi şikayetler üzerine hastaneye başvurdu.

Balıkesir'de 12 yıl önce alzheimer tanısı konulan ve son dönemde hastalığına bağlı ikili ilaç tedavisi uygulanan, psikotik problemler nedeniyle "antipsikotik" ilaç, idrar kaçırma şikayeti üzerine de başka bir ilaç kullanan Gülen, şikayetlerinin artması üzerine Ankara'ya gelerek Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Geriatri Polikliniğinde tedavi altına alındı.

Geriatri Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet İlkin Naharcı başkanlığındaki ekibin "Kapsamlı Geriatrik Değerlendirme" uygulaması ve tıbbi tedavinin düzenlenmesi ile hastanın unutkanlığı ve depresyonu önemli ölçüde giderildi.

Doç. Dr. Naharcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasta kendilerine başvurduğunda yoğun depresyon ve anksiyete altında olduğunu, kullanılan ilaçların yan etkilerine bağlı bilişsel problemler, uyuklama hali ve idrar kaçırma gibi şikayetler yaşadığını belirtti.

"Hastaya hekim, psikolog, diyetisyen ve hemşire çalışması ile tıbbi hastalıkları, fiziksel, psikolojik, sosyal, çevresel durumu ve ihtiyaçlarını belirleyerek, tıbbi tedavi ve bakım planı yaptık." diyen Naharcı, tedavi aşamasında ilk olarak hastanın gereksiz kullandığı alzheimer, idrar kaçırma ve antipsikotik ilaçlarının kesildiğini vurguladı.

Hastanın aynı zamanda belirlenen vitamin eksikliklerinin giderildiğini, beslenmesi ve günlük su tüketiminin düzenlendiğini aktaran Naharcı, her gün düzenli spor ve bilişsel aktiviteler yapması, hobileri ile tekrar uğraşması ve çevresindeki arkadaşları ile görüşmesi önerilen Gülen için antidepresan tedaviye de başlandığını söyledi.

Naharcı, yaşlılarda çok sayıda ilaç ve uygunsuz ilaç kullanımının yaygın olduğuna işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaşlanma ile gerçekleşen bazı hafif bellek problemleri hekimler tarafından hastalık olarak algılanarak tedaviye başlanmakta, bireyin kullandığı ilaçlar çoğu zaman sorgulanmamakta ve bu durumda ilacın yan etkileri tedavi edilerek yeni bir ilaç yazılmakta, bu da hastanın sağlığını daha da olumsuz etkilemektedir. 65 yaş üstünde olan bireyler hastalıklarının ve yaşlılıkla ilgili problemlerinin çözüme kavuşturulması, koruyucu hekimlik uygulamalarından yararlanma ve sağlıklı yaşlanma ile ilgili bilgilenme için bir geriatri uzmanına başvurabilirler."

Hastanın kızı Nefise Ünsal da halen Geriatri Polikliniğinde düzenli takipleri devam eden Gülen'in sağlık durumuna ilişkin, "İlerleyen tarihlerde babam yavaş yavaş kendine güvenini tekrar kazandı, yürüyüşlere çıktı ve bahçesiyle ilgilenmeye başladı, ailesi ve arkadaşlarıyla daha sık görüşmeyi ve sohbet etmeyi tercih eder oldu, kısacası babam hayata tekrar bağlandı. Şu anki durumu harika. Balıkesir'den Ankara'ya tek başına gelebiliyor, tek başına yaşayabiliyor ve çok mutlu." şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 6880 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim