• BIST 8983.26
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Amerikalılar sağlığa Türkiye'de kavuşuyor

Amerikalılar sağlığa Türkiye'de kavuşuyor
Krizde işini kaybeden ve sağlık harcamalarını cebinden yapan ABD'liler, maliyetlerin çok daha uygun olduğu Türkiye'yi keşfetti. Sağlık turizmi 150 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı.

Krizde işini kaybeden ve sağlık harcamalarını cebinden yapan ABD'liler, maliyetlerin çok daha uygun olduğu Türkiye'yi keşfetti. Sağlık turizmi 150 milyon dolarlık bir ciroya ulaştı.

Global mali krizde işiyle birlikte sigorta hakkını da kaybeden ve sağlık harcamalarını "cepten" yapmaya başlayan ABD'liler, rotayı Türkiye'ye çevirdi. Sağlık turizmi için bu yıl Türkiye'ye gelen hastalar arasında ABD'liler önemli bir yer tutmaya başladı. Sağlık hizmetlerinin Avrupa ve ABD'ye göre çok daha hesaplı olması, sağlık turizminin canlanmasının başlıca nedenini oluşturdu.

Türkiye, sağlık turizminde yılda 40 bin civarında turist ağırlarken, 150 milyon dolarlık iş hacmi yaratıyor. Son yıllarda sağlıklı turizminde ağırlıklı olarak Avrupa Birliği vatandaşlarının tercih ettiği Türkiye'ye global krizin de etkisiyle şu sıralar Amerikalılar da ilgi göstermeye başladı. Health Tourism Türkiye Koordinatörü Gül Soydan, kriz döneminde gelen hasta grubunun değiştiğini, tedavi için Türkiye'nin yolunu tutan Amerikalı hasta sayısının Avrupalı'yı geçtiğini söyledi. Kriz nedeniyle Amerika'da milyonlarca insanın sigortasız kaldığını belirten Soydan, "Bir Amerikalı kendi ülkesinde tüm dişlerini yaptırmaya kalktığında 100 bin dolar öderken, Türkiye'de en fazla 30 bin dolar ödüyor. Bu avantajın farkına varan Amerikalılar, yılın ilk altı ayında sağlık turizmi için Türkiye'ye akın etti" dedi.  

ABD'lilerin payı artar

Dünya Göz Hastanesi Genel Müdür Yardımcısı Selin Yıldırım ise sağlık turizmi için Türkiye'ye gelen yabancı hastaların çoğunluğunun halen Avrupa Birliği vatandaşı olduğunu, bununla birlikte zamanla ABD'den ciddi katılım beklediklerini ifade etti. Bu amaçla Türkiye'nin önde gelen bazı sağlık kuruluşlarıyla çalışmalara başladıklarını kaydeden Yıldırım, "ABD Hükümeti hali hazırda halkın ucuz sağlık hizmeti alması konusunda çalışma başlattı. Biz de Türkiye'nin önde gelen sağlık kuruluşları olarak geçen mayısta Sağlık Turizmi Konseyi'nin Chicago'da düzenlediği ABD-Türkiye Medikal Sağlık Turizmi Konferansı'na katıldık. Orada Türkiye'nin sağlık turizmindeki hizmetlerini paylaştık" dedi ve ekledi: "Türkiye sadece fiyat olarak avantajlı değil, teknolojiye yatırımda da Avrupa'nın çok önünde. Kullandığı teknoloji, bugün Almanya ve ABD'deki bazı gelişmiş hastanelerde kullanılıyor. İskandinav, Balkanlar ve Orta Avrupa'dan çok öndeyiz."

Antalya Özel Perge Diş Hastanesi Yönetim Kurulu İkinci Başkanı Dr. Aycan Aktaş da son dönemde ABD'nin yanı sıra Ortadoğu'dan da büyük ilgi olduğunu söyledi. Aktaş, "ABD vatandaşları özellikle İstanbul'daki hastanelere gitmeye başladı. Antalya gibi güney bölgelere ise Ortadoğu'dan ilgi gün geçtikçe artıyor. Özellikle Kazakistan ve İran'dan çok sayıda hasta diş turizmi için geliyor" açıklamasında bulundu.  

SAĞLIK TURİSTİ 12 KAT FAZLA HARCAMA YAPIYOR

Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Sağlık Altkomisyonu'nun haziranda açıkladığı "Türkiye İçin Yeni Bir Fırsat Penceresi; Tıp Turizmi" raporunda, Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen bir kişinin diğer turistlerden 12 kat daha fazla harcama yaptığı belirtildi. TÜSİAD Tıp Turizmi Alt Çalışma Grubu Başkanı Meri Bahar'ın açıkladığı raporda, Dünyada 60 milyar dolarlık bir pazara sahip olan tıp turizminin 2010'da 100 milyar dolara çıkmasının beklendiği ifade edildi. Raporda, Türkiye'nin geçen yıl elde ettiği 21.9 milyar dolarlık turizm gelirinin yüzde 36'sının sağlık turizminden karşılanmasının hedeflendiği vurgulandı. Raporda, Türkiye'ye her yıl 30-40 bin arasında sağlık turisti geldiği, tıp turizminde hedefin 2020'de 1 milyon yabancı hasta ve 8 milyar dolar gelir elde etmek olduğu kaydedildi.

TÜSİAD'ın raporunda işaret edildiği gibi sağlık turizminin Türkiye açısından stratejik bir alan olabileceğini vurgulayan Göztepe Medical Park Hastanesi Genel Müdürü Dr. Mahir Turan şunları söyledi: "2007'de Batılı ülkelerden tedavi amaçlı olarak Malezya'ya 350 bin, Singapur'a 400 bin, Hindistan'a 600 bin, Tayland'a 700 binden fazla hasta gitti. Türkiye de akılcı bir stratejiyle sağlık turizminde iş hacmini dört katına çıkarabilir. Bugün bir açık kalp ameliyatı ABD'de 150 bin dolar iken, Türkiye'de 12-15 bin dolar. Diz ve kalça protezi, plastik cerrahi, obezite cerrahisi, göz cerrahisi, saç nakli, tüp bebek gibi işlemlerde Avrupa'nın 3'te biri, ABD'nin 10'da biriyiz. Üstelik tıbbi sonuçlar çok başarılı. Kalite standartımız ise dünyanın en önemli akreditörü olan JCI tescil edilmiş durumda." 

TEDAVİ ÜCRETLERİ (bin dolar)

Tedaviler

Türkiye

ABD

Diş (tüm)

30

100

Katarakt ameliyatı

1.5

6

Açık kalp ameliyatı

15

150


Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1823 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim