• BIST 8748.65
  • Altın 2242.596
  • Dolar 32.3344
  • Euro 35.1496
  • Ankara 5 °C
  • İstanbul 10 °C
  • Bursa 7 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 10 °C

Anemi nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılmakta

Anemi nedir? Belirtileri ve Tedavisi Nasıl Yapılmakta
Anemi nedir? Sorusu hastalar tarafından oldukça fazla merak edilmekte ve bizlere sürekli bu yönde sorular gelmektedir.

Kısaca Anemi nedir sorusuna yanıt kansızlık olmaktadır detaylarına inecek olursak; kanımıza kırmızı rengi vermekte olan ve dokularımıza oksijen ileten ve nakleden alyuvarların içerisinde hemoglobin adı altında bir protein kana kırmızı rengini verir. Sağlık sorunu olmayan bir bireyde desilitre başına 12 ile 16,5 gram aralığında hemoglobin olması gereklidir. Ancak bu değer 12’den aşağı düştüğünde anemi ortaya çıkmakta.

Anemi Belirtileri

Anemi rahatsızlığının hastalarda ortaya çıkardığı en sık görülen anemi belirtileri; halsizlik, çocuk yorulma, sürekli uyuklama, baş dönmesidir. Hastalığın ilerleyen evrelerindeyse tablo biraz daha ağırlaşmakta efor sarf edildiğinde örneğin yürüme esnasında veya merdiven çıkma esnasında çarpıntı, nefes darlığı yaşanabilmektedir.

Ayrıca anemide bu belirtilerin yanında hafıza sorunları, odaklanma sorunu, anksiyete, tırnak kırılması, dil ve dudaklarda yara gibi etkenlerde anemi belirtileri arasında yer almaktadır.

Aneminin belirtileri hastaların yaşam kalitelerini olumsuz yönde etkilediği için sosyal ve aile yaşantısına direkt olarak olumsuz yönde etki etmesi söz konusudur.

Anemi Tanısı Nasıl Konulmakta?

Anemi tanısı konulması için öncelikle aneminin tam olarak bir hastalık olmadığını, diğer rahatsızlıkların neden olduğu bir bulgu olduğunu hatırlatmak isteriz. Anemiye neden olan, altta yatan rahatsızlıkların teşhisi önem taşımaktadır.

Anemi tanısı için uzman bir doktor tarafından yapılan muayene yapılmalı, ardından hastanın tıbbi öyküsü değerlendirilmeli ve ardından yapılan tahlil ve tetkikler sonucunda net bir anemi tanısı koymak mümkün. Yapılan muayeneler ve değerlendirmeler uzman hekim tarafından yapılması gerek. Doğru şekide alyuvar incelemesi ve kan hücrelerinin mikroskobik şekilde incelenmesi tanıya direkt etki etmektedir. Yapılan tüm bu işlemlerin ardından anemi tanısı konulmakta.

Anemi Tedavisi Nasıl Yapılmakta?

Anemiye hangi rahatsızlığın neden olduğu bulunmalı ve bu yönde tedavisi uygulanmalıdır. Bu yüzden ilk olarak anemin neden oluştuğu bulunmalıdır. Demir eksikliğine bağlı gelişen anemide, bebekler için damla yada şurup kullanılmakta olup, yetişkin hastalarda ağızdan demir ilaçları verilerek çözüme gidilir. Ayrıca yetişkinlerde kan kaybı olup olmadığı araştırılmalı ve kan kaybına neden olan yer bulunarak gerekli tedavi uygulanmalıdır.

Aksi durumlarda anemi tedavi edilse de uzun zaman geçmeden tekrarlayacaktır. Hemoglobin değerlerini normal sınırlara çektikten sonra, demir depoları doldurulmalı ve tedavi bu şekilde devam etmelidir. Tedavin toplam süresini ise muayeneyi yapan uzman hekim hastanın durumunu değerlendirerek ve gözlemleyerek karar verir ortalama 4 ile 6 ay arasında tedavi süresi olmaktadır.

Kaynak : http://www.saglikk.com/hastaliklar/anemi-nedir-anemi-cesitleri-belirtileri-nedenleri-ve-tedavisi/963

http://www.saglikk.com/

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 13948 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim