• BIST 9086.27
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Anestezi Teknisyenlerinin sorunları!

Anestezi Teknisyenlerinin sorunları!
Anestezi Teknisyenlerinin sorunları!

Anestezi teknisyeni kimdir?

Anestezi teknisyeni/teknikeri; sağlık meslek liselerinin ve meslek yüksekokullarının anestezi programlarından mezun; anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı tabibin sorumluluğunda ve yönlendirmesi doğrultusunda anestezi işlemlerinin güvenli bir şekilde başlatılması, sürdürülmesi ve sonlandırılması için gerekenleri yapan sağlık teknisyeni/teknikeridir.

Anestezi teknisyenlerinin çalışma alanları

Anestezi teknisyenlerinin sorunlarının başında yukarıda belirtilen görev tanımının yetersiz olması. Çalışma alanlarının net çizgilerle belirtilmemesi nedeniyle üst amirin emriyle Türkiye’de çeşitli birimlerde çalıştırılmakta bunların başında postop uyandırma ünitesi,poliklinik hizmeti,ağrı ünitesinde,eczane biriminde,hasta transportunda ambulansta, ameliyat sonrası hasta transportunda,acil serviste,mavi kod uygulamasında Anestezi teknisyeni/teknikeri çalıştırılmaktadır. Fakat kamu hastaneler kurumunun yayınladığı son genelgede anestezi tek. çalışma birimleri belirtilmiş buradan ulaşabilirsiniz.

Anestezi teknisyenin skopi ve anestezik ajanla imtihanı

Anestezi teknisyenlerinin çalışma koşullarına gelirsek ameliyathanenin hiç de masum olmayan bir ortamının olduğunu bahsetmek isterim. Ameliyathanede ki radyosyon’un bir röntgen biriminden fazla olduğunun ölçseler görecekler ama çoğu yerde bu hiç ölçülmez siz hiç skopi nin fazla çekilmesinden bozulduğunu gördünüz mü? Ben gördüm bir vaka da 150 kere skopi ye basıldığını gördüm. Şimdi radyoloji teknisyeni günde kaç kez radyosyona maruz kalıyordur. Bu sayıdan fazla mı? Çoğu hastanede değil. Ameliyathanelerde skopi cihazlarını her oda da olduğunu görürsünüz fakat kimde dozimetre var gördünüz mü? Duvarlarda kurşun kaplama olduğuna inandınız mı hiç? Kimin kendine ait skopi önlüğü,skopi gözlüğü var gördünüz mü? Skopi cihazına binlerce tl veren hastane yöneticileri ne yazık ki çalışanları düşünüpte önlemini almaz.

Anestezi tek ameliyathane ortamında ki sıkıntılarında bir tanesi de atık gaz sistemi. Çoğu hastaneye yeni yeni ameliyathaneler yapılsada atık gaz sistemini oturtamadıkları için cihazdan çıkan anestezik ajanlar ortama verilmekte zaten kapalı olan ortamın havası daha fazla kirlenmekte. Sadece hava kirlenmesiyle kalmıyor, ameliyathanede çalışanların metobolizmasını, karaciğerini, genlerini değiştirmektedir. Hiç küçümsenmemesi gereken kimyasal anestezik ajanlar çalışanlar için uzun vadede sıkıntı yaratmaktadır. Anestezi teknisyenleri çok fazla bu gaza maruz kalmakta çünkü anestezi başlangıcında ve sonrasında hastaya maske tutan anestezi teknisyenleri bu mesafeden gaza daha fazla maruz kalmakta. Buda karaciğerlerinde ve metobolizmalarında geri dönüşü olmayan hasarlara yol açmakta. Anestezi teknisyenleriyle ilgili yapılan bir araştırmaya göre anestezi teknisyenlerinin çocuklarının cinsiyeti genelde kız olmakta bunun nedeni de anestezik gazlara maruz kalma olarak gösteriliyor. Anestezik gazların sperm kalitesini etkilediğini görüyoruz.Anestezi teknisyenlerinin hem skopi hem anestezik ajanları nedeniyle , radyoloji teknisyenlerine verilen şua izni gibi bir izni olmaları gerektiğini düşünmekteyim. Sağlık personeline verilmeyen yıpranma payı belkide bunlar düşünülerek verilmelidir.

Anestezi teknisyeni neden intihar ediyor?

Kaç tane anestezi teknisyeninin intihar ettiğini sayamayız bile her yıl gazetelerin 3. sayfalarında görürsünüz anestezi teknisyeninin intiharı. Hangi meslek grubunda bu kadar intihar gerçekleşmekte. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılarak anestezi teknisyenlerinin teste tabi tutulması ve psikologlar tarafından anestezi teknisyenleri hakkında çalışma yapılması gerekmektedir. Ben bu konuda anestezik ajanların psikolojiye etkisi ve kapalı ortamın genel hallerini etkilediklerini düşünmekteyim.

Anestezi teknisyeninin çalışma saatleri

Anestezi teknisyenlerinin hasta başından ayrılamadığını biliyoruz. Anestezi teknisyenleri bu nedenle masadan dinlenmeye ve yemeğe çıkamamakta. Uzun süre hasta başında kapalı ortamda kalmaları ve uyutucu gazlarında etkisiyle vaka başında dikkatlerini dağılması nedeniyle hastaların hayatlarını ve kendilerini tehlikeye atmakta bu yüzden teknisyenlerin içeride kalma sürelerinin belirlenmesi ve yasayla sabitlenmesi gerekmektedir. Masada kalan teknisyenin gerekli dinlenmesini sağlayarak hasta ve çalışan güvenliğini sağlamak gerekmektedir. Bu yüzden hastanedeki teknisyenlerin sayısının arttırılması gerekmektedir. Ameliyathanede çalışan anestezi teknisyenlerinin kaç saat vaka da kalabileceği araştırılmalı ve dünya da bu konuda ki çalışmaları değerlendirmek gerekmektedir.

Anestezi tekniyeni kıyafet parası

Hastanede çalışan personele bakanlık yılda bir defa kıyafet parası vermekte.Anestezi teknisyenlerine de bu kıyafet parası verilmekte fakat 2013 yılında 33 tl gibi komik bir para yatırıldı. Ameliyathanede çalışan bir anestezi teknisyenin kıyafeti (forma,önlük,terlik) bu fiyata bunlardan sadece biri alınabilir. Bakanlığın mantığı her yıl bir tanesini mi aldırmak. Serviste çalışan bir hemşireye 120 tl kıyafet yardımı yapılırken anestezi teknisyeni üvey evlat mı?

Anestezi teknisyenlerine 4 yıllık eğitim

Anestezi teknisyeni 4 yıl sağlık meslek lisesi eğitimi sonucu anestezi teknisyeni olarak mezun olmakta. 2 Yıllık Anestezi Meslek Yüksek okulu okuyanlar anestezi teknikeri olmakta. Bakanlık ve sendikalar hemşirelere att ve bir çok bölüme lisans tamamlama ve 4 yıllık okul açarken anestezi teknisyenleri üvey evlat gibi hala 2 yıllık okulda okumaktadır. Bu konu neden çözüme ulaşmıyor. Anestezi tek. hemşirelik lisans tamamlama getirileceği konuşuluyor. Bende buradan ne alaka diyorum. Burada hemşirenin ve anestezi teknisyeninin farkını anlatmayacağım herkes herşeyi biliyor. Anestezi teknisyenine 4 yıllık okul verilmemesinin nedeni önümüzde anestezi uzmanı gibi bir meslek bulunmaktadır diye düşünülmekte. Bizlere 4 yıllık okul okutulunca sanki bizler onlara engeliz. Adı üstünde anestezi uzmanı doktor. Bize ünvan sorunsa 4 yıllık eğitim alan anestezi teknisyeni anestezist olacak nasıl fizyoterapist varsa 4 yıl anestezi okuyanda anestezist olacak. Görev tanımını da hastaya minimal girişim yapacak şekilde(damar yolu,im ilaç,iv ilaç ) gibi. Bugün att nin tamamlaması olarak görülen paramedik bunlardan farklı ne yapıyor. Sonuç hayat boyu eğitim mantığının oluşması buda bizlere 4 yıllık eğitimin verilmesiyle olacaktır.

Anestezi teknisyeni alımları

Son yıllarda anestezi teknisyenlerinin unutulması nedeniyle alımda yapılmamakta. Örnek vermek gerekirse 10 aydır personel alımı yapmayan bir sağlık bakanlığı var. En son yapılan alımlarda da anestezi tek. sayısı 50 yi geçmemekte. Binlerde hemşire binlerce att nin alındığı bir dönemde 50 adet anestezi teknisyeni komik bir rakam. O da illere 1 er tane anestezi teknisyeni alınmakta. Türkiye de sağlık bakanlığına bağlı 1200 hastane bulunmakta ameliyat odası ise 10,000 üzerinde fakat anestezi teknisyen alımı 50-60 kişi binlerce mezunun verildiği bölümde bu sayı komik. Boşta gezen anestezi teknisyenleri başka işlerle uğraşmakta yada asgari ücrete çalışmakta bu ucuz iş gücüne oluşturmak için mi alım yapılmıyor sorusunu akla getiriyor. Alımlar yapılırkende o 50 kişilik alımıda doğunun illerine ve ilçelerine dağıtılıyor. Başka bölümlerde 70 puanla atama yapılırken 85,90 puanla doğunun ilçesine gitmek insanın içini acıtıyor. Örnek vermek gerekirse Ankara iline 26 aydır sağlık bakanlığı anestezi teknisyeni almıyor.

Eğer böyle alım yapılırsa 3 5 yıla hastanelerdeki anestezi uzman sayısı anestezi teknisyen sayısını geçecek. O zaman kim çalışacak. Bize destek veren saglikpersoneliyim.com a teşekürler

Bu saydığım konularda eğer anestezi teknisyenleri birlik olmassa sosyal medyada ve çalışma ortamlarında bu konuda bişeyler yapmazsa anestezi teknisyeni yok olup gidecektir.Sloganımız Anestezi teknisyeni değerlidir olmalı.
 

saglikpersoneliyim.com
Serkan YİĞİT-Anestezi teknikeri 

Bu haber toplam 142190 defa okunmuştur
Etiketler:
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim