• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Anestezi uzmanlığı eğitimi 5 yıla çıkıyor

Anestezi uzmanlığı eğitimi 5 yıla çıkıyor
Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun aldığı karar doğrultusunda Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi süresi 5 yıla çıkarıldı. Uygulama 01.09.2014 sonrasını kapsıyor.

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tıpta Uzmanlık Kurulu'nun aldığı kararla Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık eğitimi süresi 5 yıla çıkarıldı. Uygulama 01.09.2014 sonrasını kapsıyor.

01.09.2014 öncesinde eğitimlerine başlamış olan uzmanlık öğrencileri için eğitim süresi 4 yıl olarak uygulanmaya devam edecek, bu uzmanlık öğrencilerinden bu karara göre eğitim sürelerini 5 yıl olarak yeniden yapılandırılmasını isteyenlerin talep etmeleri halinde eğitim kurumları bu yönde düzenleme yapacak.

Tıpta Uzmanlık Kurulu Kararı öncesinde konuyla ilgili görüş ve başvurular ve Tıpta Uzmanlık Kurulu Kararı aşağıdadır;

 

TIPTA UZMANLIK KURULU
KARAR TUTANAĞI

Toplantı Tarihi : 20 / 06 / 2014
Toplantı No : 58
Karar No : 488 Karar Yürürlük Tarihi: 01 / 09 / 2014

KARAR

Tıpta ve diş hekimliğinde uzmanlık dallarının eğitim süreleri 1219 sayılı Kanun’un ekindeki çizelgelerde belirlenmiştir. Anılan Kanun’un EK 14 üncü Maddesi ise “…Bu çizelgelerde belirtilen eğitim süreleri, Sağlık Bakanlığınca, Tıpta Uzmanlık Kurulunun kararı üzerine üçte bir oranına kadar arttırılabilir…” hükmünü içermektedir.

Yukarıdaki hüküm çerçevesinde, Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık dalındaki bilimsel ilerleme, gelişme ve değişmeler de göz önünde bulundurularak 1219 sayılı Kanunun EK-1 sayılı çizelgesinde 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş olan eğitim süresinin 5 (beş) yıla çıkarılmasına, yetkinlik satırları ve düzeyleri ile rotasyon sürelerinin 5 yıl eğitim süresi göz önüne alınarak Anesteziyoloji ve Reanimasyon TUKMOS Komisyonu tarafından tekrar değerlendirilmek üzere iade edilmesine;

Bu kararın yürürlük tarihi (01.09.2014) öncesinde eğitimlerine başlamış olan uzmanlık öğrencileri için eğitim süresi 4 yıl olarak uygulanmaya devam eder; bu uzmanlık öğrencilerinden bu karara göre eğitim sürelerini 5 yıl olarak yeniden yapılandırılmasını isteyenlerin talep etmeleri halinde eğitim kurumları bu yönde düzenleme yapar.

Karar verilmiştir.

Prof. Dr. İrfan ŞENCAN
Başkan

Prof. Dr. Recep ÖZTÜRK
Başkan Vekili

Prof. Dr. Murat AKKAYA
Üye

Prof. Dr. Selim ARICI
Üye

Prof. Tbp. Alb. Süleyman CEYLAN
Üye

Uzm. Dr. Alaattin DİLSİZ
Üye

Av. Erol GÖKDÖL
Üye

Prof. Dr. Muhammet GÜVEN
Üye

Prof. Dr. M. İ. Safa KAPICIOĞLU
Üye

Prof. Dr. Oğuz KARABAY
Üye

Prof. Dr. Ayşe KAVAK
Üye

Prof. Dr. Aytekin OĞUZ
Üye

Prof. Dr. Adnan TEZEL
Üye

Prof. Dr. Mehmet Murat TUNCER
Üye

Prof. Dr. Mehmet Raşit TÜKEL
Üye (karşı oy kullandı)*

Prof. Dr. Mehmet Emin YILMAZ
Üye

TIPTA UZMANLIK KURULU
KARAR TUTANAĞI

KARŞI OY METNİ

Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun 20.06.2014 tarih ve 488 sayılı kararına ilişkin karşı görüşüm:

Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık dalındaki bilimsel ilerleme, gelişme ve değişmeler de göz önünde bulundurularak 1219 sayılı Kanunun EK-1 sayılı çizelgesinde 4 (dört) yıl olarak belirlenmiş olan eğitim süresinin 5 (beş) yıla çıkarılması kararı alınırken gerekçe belirtilmemiştir. Karar metninde yer verilen, “Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanlık dalındaki bilimsel ilerleme, gelişme ve değişmeler” ifadesinin dayanağı, söz konusu bilimsel gelişmelerin neler olduğu belirli değildir ve kararda bu konuyla ilgili bir açıklama yer almamaktadır. Kararın alınmasının öncesinde, Anesteziyoloji ve Reanimasyon TUKMOS Komisyonu’nun görüş ve değerlendirmesinin alınması uygun yaklaşım olması gerekirken, söz konusu Kararda “yetkinlik satırları ve düzeyleri ile rotasyon sürelerinin 5 yıl eğitim süresi göz önüne alınarak Anesteziyoloji ve Reanimasyon TUKMOS Komisyonu tarafından tekrar değerlendirilmek üzere iade edilmesi” ibaresine yer verilmiştir. Diğer bir ifadeyle, karar alınmış ve gereği için komisyona gönderilmiştir.

Sonuç olarak, uzmanlık eğitiminin süresini uzatmayla ilgili bir kararın, Anesteziyoloji ve Reanimasyon TUKMOS Komisyonu’nun görüşüne başvurulmadan ve gerekçeleri açıklanmadan alınmış olmasını uygun bulmadığımı, bu nedenle de karara katılmadığımı belirtiyor ve karşı oy kullanıyorum.

Prof. Dr. M. Raşit TÜKEL
Üye

 

Tıpta Uzmanlık Kurulu Kararı öncesinde konuyla ilgili görüş ve başvurular:

Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği başvurusu - 1
Türk Anesteziyoloji ve Reanimasyon Derneği başvurusu - 2
TUKMOS

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Bu haber veya yazı sadece Sağlık Aktüel (www.saglikaktuel.com) tarafından sağlanan RSS verileri kullanılarak alıntılanabilir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9153 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim