• BIST 9077.87
  • Altın 2324.865
  • Dolar 32.3699
  • Euro 34.9644
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Ani hava değişikliklerine dikkat

Ani hava değişikliklerine dikkat
OMÜ Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. İlknur Avcı: ''Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda ani hava değişiklikleri grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturuyor''

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlknur Aydın Avcı, mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda, ani hava değişikliklerinin grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturduğunu belirtti.

Avcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pastırma ayazı ya da pastırma yazı olarak nitelendirilen yalancı yaz günlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Mevsim geçişlerinde yaşanan ani ısı değişikliklerinin vücudun savunma mekanizmasını zayıflatarak çeşitli hastalıklara yol açtığını belirten Avcı, ''Mevsim geçişlerinin yaşandığı bu aylarda ani hava değişiklikleri grip salgınının yayılmasında önemli faktör oluşturuyor. Özellikle üst solunum yolları enfeksiyonları, akut bronşit ve zatürre bu geçiş mevsimlerinde sıkça görüebiliyor. Bu nedenle hava koşullarına uygun olarak giyinmeli ve tedbirli davranılmalıdır'' dedi.

Pastırma sıcaklıklarının yalancı yaz günleri olduğuna dikkati çeken Doç.Dr. İlknur Avcı, bu dönemlerde dengeli beslenerek ve düzenli uyuyarak bağışıklık sisteminin desteklemesi gerektiğine de değindi.

Kronik hastalıkları olanların mevsimsel değişikliklerde biraz daha duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Avcı, şunları söyledi:

''Mevsim geçişlerinde, üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra idrar yolları enfeksiyonlarına ve bağırsak rahatsızlıklarına da rastlanıyor. Soğuk algınlığında halsizlik, tüm vücutta yaygın ağrı, üşüme, titreme, öksürük, burun akıntısı, bunların yanında çarpıntı şikayetleri sıklıkla görülebiliyor. Özellikle astım, kronik bronşit, hipertansiyon, diyabet ve kalp yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan hastaların bu dönemlerde dikkatli olması gerekir. Aynı zamanda küçük çocuklar ve yaşlılar da risk grubuna giriyor. Ani hava değişikliklerinin astım hastalarında atakların artmasına da sebep olabiliyor.''

Avcı, ani ısı değişikliklerinden etkilenilmemesi için toplumun daha duyarlı ve bilinçli olması gerektiğine de işaret ederek, "Risk grubu altında bulunan kişiler, bu dönemde daha hassas olmalı. Bu dönemlerde yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Yetişkinler 6 saat, çocuklar da yaşına göre 8 ile 10 saat arasında uyuyarak dinlenmeli, sıvı tüketimine ağırlık verilmeli, potasyumdan zengin gıdalar, yeşil sebze ve bol meyve tüketilmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca bu günlerde aşırı sıcak ve soğuk içecekler de tüketilmemesine dikkat edilmelidir'' diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4432 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim