• BIST 8718.11
  • Altın 2246.154
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1959
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Ani kilo kaybı, ciddi sağlık problemlerinin habercisidir

Ani kilo kaybı, ciddi sağlık problemlerinin habercisidir
İnsan vücudundaki tüm organ ve sistemler bir ahenk içinde çalışmaktadır. Bu yapının en küçük parçasında meydana gelen herhangi bir problem vücutta hayati öneme sahip birçok bölgeyi etkileyebiliyor.

 

Medical Park Gaziantep Hastanesi İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzm. Dr. Mehmet Çakır, istemsiz olarak ayda 3 kilodan fazla kilo verilmesi ya da son 6 ay içinde vücut ağırlığının % 10'undan fazla kilo kaybedilmesinin araştırılması gereken önemli bir bulgu olduğuna dikkat çekti. Kişide bilinen bir hastalık durumunun bulunmaması halinde, mutlaka altta yatan gizli bir hastalığın var olduğu düşünülüp mutlaka araştırılması gerektiğinin altını çizdi.

"Kilo kayıpları; yaşamı değiştiren veya stresli bir olaydan sonra olabilir. Bununla birlikte, istem dışı kilo kaybı önemli hastalıklardan birinin bir işareti olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı veya istemeden kilo vermek de bazen endişe kaynağı olabilmektedir. Bu durum kilo kaybının altında yatan bir hastalığın ortaya çıktığını gösteren somut bir göstergedir. Kilo kaybının en önemli nedenleri arasında ilk akla gelen rahatsızlık kanser hastalığıdır. Hipertiroidi, şeker hastalığı, kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı, kronik böbrek yetmezliği, böbrek üstü bezinin yetersiz çalışması ise diğer kilo kaybındaki faktörlerdendir. Kilo kaybında nörolojik ve psikiyatrik rahatsızlıklar da oldukça önemlidir. Tüm kilo kayıpları ciddi olmasa da mutlaka sorgulanmalıdır. Kişiler kilo kaybıyla karşı karşıya kaldığında mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar. Kilo kaybıyla beraber nefes darlığı, mide yanması, ağza acı su gelmesi, sık idrar, karın ağrısı, ishal, kabızlık, halsizlik, çarpıntı gibi şikayetler ön plana çıkıp kişiyi rahatsız etmektedir. Ani kilo kaybıyla karşılaşan hastalarımızın hekimlerini bu doğrultuda doğru yönlendirmesi erken tanı, tedavi ve hastalığın gidişatı için hayati derecede önem taşımaktadır. Çünkü ani kilo kayıpları, biz hekimler açısından elzem bir konu olup, konunun bir an önce açıklığa kavuşturulması gerekmektedir. Kilo kaybı ile gerçekleşen semptomlar bizim için yol göstericidir. Kilo kaybı ile nükseden kas ağrıları kas erimesinin sonucunu gösterdiği gibi, kişilerdeki terleme, sinirlilik, çarpıntı ve sıcağa karşı tahammülsüzlük gibi durumlar ise halk arasında zehirli guatr olarak bilinen hipertroidiyi işaret etmektedir. Çok sık idrara çıkma ve aşırı su içme isteği diyabete; eklem ağrısı, sabah tutukluğu ve iştahsızlık ise romatizmal hastalıkları düşündürmelidir. Kilo kaybıyla birlikte en az iki hafta boyunca seyreden devamlı üzgün olma hali, isteksizlik, duygu durum bozukluğu, hobilere karşı ilgisizlik, enerji tükenmesi vs. bireyde sık yaşanıyorsa bu durum depresyonun bir yan etkisi olabilir. Bu duygular, kişinin günlük rutin işlerini etkilediği gibi, kişinin işe ya da okula gitmek gibi günlük etkinlikleri de zorlaştırmaktadır. Depresyon, iştahı kontrol eden beynin aynı bölümlerine müdahale eder. Bu durum iştahsızlığa ve sonuç olarak da kilo kaybına yol açabilir. Bazı kişilerde depresyon iştahı artırabilir. Bu semptomlar kişiden kişiye değişir. İştahsızlık, aç olmadığınız hakkında hissettiğiniz duygudur. Fazla yemek nasıl önemli bir problem olarak görülmekte ise iştahsızlık da önemli bir sorun olarak kabul edilir. Çünkü bu durum beslenme bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkan önemli farklı sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kilo kaybı ile yaşanan mide ağrısı, hazımsızlık, kanlı dışkılama inflamatuvar bağırsak hastalıklarının pençesinde olduğunuzun da habercisi olabilmektedir." diye konuştu.

Nefes darlığı yaşayan hastalarda bunun nedeninin öncelikli olarak tespit edilmesi gerektiğini kaydeden Uzman Doktor Mehmet Çakır, bireylerde görülen nefes darlığına, öksürük, göğüs ağrısı, hırıltı, balgam gibi şikayetlerin eşlik etmesi durumunda KOAH denilen kronik akciğer hastalığı düşünülmesi gerektiğini vurguladı. Böyle durumlarda kalp hastalıklarının belirtisinin daha çok hissedildiğini ifade eden Uzm. Dr. Çakır, çok derin kansızlıkların nefes darlığına sebep olduğunu belirtirken bu noktada en çok dikkat edilmesi gereken kısmın ise kalp ve akciğer hastalıkları olduğunun altını çizdi.

Uzm.Dr. Çakır, "Bazı hastalıklar hiçbir belirti göstermeden ilerleyebilir ya da belirti verdiğinde hastalık çok ileri safhada olabilir. Şişkinlik, yorgunluk, çarpıntı nefes darlığı, merdiven çıkarken nefeste kesilme hissi varsa bu durum kalp yetmezliğine işaret eder. Özellikle kişideki nefes darlığı ile çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler de gözlenmekte ise bu kişiye mutlaka kalp muayenesi yapılması gerekmektedir. Kişideki ateş yorgunluk, halsizlik yaşamı tehdit eden kanser hastalığına dikkat çeken bulgulardan başlıcalarıdır. Bu sebeple yılda tüm hastalarımızın yılda bir kez sağlık kontrolünden geçilmesini tavsiye ediyorum. Hastalardaki kilo kaybı ile beraberinde görülen semptomlara karşı ilgili hekimlere doğru bilgilendirme yapılması tedavinin sağlıklı ilerlemesi açısından önem arz etmektedir." diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 177941 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim