• BIST 9524.59
  • Altın 2497.973
  • Dolar 32.5765
  • Euro 34.7022
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Ankara uyuşturucu ile mücadelede pilot bölge

Ankara uyuşturucu ile mücadelede pilot bölge
Uyuşturu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde polislerden oluşacak "narkotim"in, pilot uygulamasının Ankara'da yapılması öngörülüyor

YEŞİM SERT KARAASLAN

Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı bünyesinde polislerden oluşacak, imam, muhtar, öğretmen gibi kanaat önderleri ile işbirliği yürütülecek narkotimin, pilot uygulamasının başkentte yapılması öngörülüyor.

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin uyuşturucu ile mücadelede kararlı olduğunu belirterek, devletin en önemli görevlerinden birinin vatandaşlarını uyuşturucudan korumak olduğunu söyledi.

Ünüvar, mücadele kapsamında öncelikle üretici-aracı-tüketici arasındaki bağın ortadan kaldırılacağını belirtti. Bunun, sadece adli ya da polisiye tedbirlerle sağlanamayacağının altını çizen Ünüvar, "Hem sınırda hem sokaktaki arzın azaltılabilmesi, uyuşturucu ile vatandaşın temasının kesilmesi sağlanacak" dedi. Bu tedbirlerin sadece kamu ile değil sivil toplum kuruluşlarının, vatandaşların ve özellikle annelerin desteği ve işbirliği sayesinde uygulanabileceğini kaydetti.

-"Annelere "farkındalık eğitimi"

Çocuk ve gençlerin gelişiminde annelerin büyük rol üstlendiğine dikkati çeken Ünüvar, "Aile içinde çocukların bütünlüğünü korumak adına bir tedbir alınacaksa, bu anneden başlar. Bu nedenle anne ile çocuk arasındaki bağın güçlendirilmesi gerekiyor. Bundan dolayı, öncelikle annelere farkındalık eğitimlerin verilmesi gerekiyor. Çünkü, önce annenin uyuşturucunun zararlarına ilişkin bilinçli birey haline gelmesi ve sonrasında çocuğunu bu tür tehlikelerden koruması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Okulun sadece okul içi olarak algılanmaması, eğitim kurumunun çevresinin de önemsenmesi gerektiğini dile getiren Ünüvar, şunları kaydetti:

"Okul çevresinde yer alan kafeler, lokantalar, kırtasiyeler, seyyar satıcılar bulunuyor. Bunun dışında okulla ilişkisi olan veliler bulunuyor. Bu noktada da aile ve okul arasındaki bağı kuran kritik kişi de anneler.

O nedenle, Eylem Planı çerçevesinde anneler farkındalık eğitimi ile ilgili adımlar atılacak. Annelerin farkındalığın artmasıyla, eylem planının başarısı da artacak."

-"Çevredeki imam, seyyar satıcı ve kırtasiyeci gibi herkesten yararlanacağız"

Ünüvar, uyuşturucu ile ilgili üretici-aracı-alıcı arasındaki bağın karşısına çocuk-aile-diğer sosyal ağlar kurulacağını anlatarak, "Bu süreçte çevredeki imam, seyyar satıcı, kırtasiyeci gibi herkesten yararlanacağız. Bunun nasıl olacağına ilişkin detaylar üzerinde çalışılıyor" diye konuştu.

Çalışmaların Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın başkanlığında yürütüldüğünü hatırlatan Ünüvar, Bakanlar Komitesi'nde ilgili bakanlıkların müsteşar yardımcılarının, kendisinin, teknik komitenin ve illerde bir vali yardımcısının bu konuda çalışacağını anlattı. Ünüvar, "Yapılan ve planlanan her işin taşrada uygulanması sağlanacak" dedi.

Takip Komitesi'nin yılda bir kez Başbakan'a bilgi vereceğini dile getiren Necdet Ünüvar, Uyuşturucu Mücadele Şurası'na da ilgili bakanların dışında sivil toplum kuruluşları, mağdur vatandaşların kendisi ve ailesi, akademisyenlerin katılacağını söyledi. Ünüvar, "Şurada, Acil Eylem Planı içindeki detaylar netleştikten sonrada hemen adımlar atılacak" diye konuştu.

-Sınır kapılarında güvenlik güçlendirilecek

Uyuşturucunun bireyle buluşmasını önlemek amacıyla "narkotim" oluşturulacağının altını çizen Ünüvar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İçişleri Bakanlığı bünyesinde kurulacak narkotim, polislerden oluşacak ama psikologların da destek vereceği bir yapı olacak. Ayrıca, toplumda sözü geçen öğretmenler, imamlar, muhtarlar, kanaat önderleriyle temas halinde olunacak. Bu kişilerle işbirliği içinde çalışılacak.

Bu, pilot çalışma olarak başlayacak ve ondan sonra da çalışmanın sonucuna göre Türkiye'de yaygınlaştırılacak. Pilot çalışma, şu an Ankara gibi gözüküyor. İçişleri Bakanlığı, bunun üzerinde çalışıyor ve yakında bununla ilgili bir adım atılacak."

Ünüvar, ayrıca uyuşturucunun Türkiye'ye girdiği sınır kapılarında güvenliğin daha da güçlendirileceğini vurguladı.

Bu haber toplam 4044 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim