• BIST 9063.53
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Ankara'da "Nadir Hastalıklar Günü" etkinliği düzenlendi

Ankara'da "Nadir Hastalıklar Günü" etkinliği düzenlendi
Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar: "Toplumda nadir hastalıklarla ilgili gerçekten cebelleşen bir aile kitlesi de var. "

"Çocuğu nadir bir hastalık olduğu zaman onun tıbbi yönü ekonomik yönü sosyal yönü ile gerçekten uğraş veren kitle var. O kitlenin derdine derman olalım istiyoruz"

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Toplumda nadir hastalıklarla ilgili gerçekten cebelleşen bir aile kitlesi de var. Çocuğu nadir bir hastalık olduğu zaman onun tıbbi yönü ekonomik yönü sosyal yönü ile gerçekten uğraş veren kitle var. O kitlenin derdine derman olalım istiyoruz." dedi.

"28 Şubat Nadir Hastalıklar Günü" etkinlikleri kapsamında Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde etkinlik düzenlendi.

Programda konuşan Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar, "Nadir hastalıklar konusu son yıllarda çok konuşulan bir konu. Özellikle SMA'lı hastalar üzerinden çok konuşuluyor. Ancak nadir hastalıkların sadece onunla sınırlı olmadığını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Ünüvar, toplumda bu hastalıkların çok sık olmadığı, ancak gerek tıbbı gerek toplumsal gerekse ekonomik boyutlarında düşünüldüğünde nadir hastalıkların yükünün o kadar da az olmadığını gördüklerini belirterek, gelecekte nadir hastalıkların çeşidinin daha da artacağını varsayılarak toplumda çok ciddi ölçüde bir yük haline gelebileceğini ifade etti.

Üniversitenin temel fonksiyonlarından birisinin toplumun problem olarak gördüğü her konuya kafa yorması onunla ilgili gerek akademik gerekse toplumsal açıdan çalışmalar yapması olduğunu söyleyen Ünivar, "Ankara Üniversitesi, Türkiye'nin en önemli tıp fakültelerine sahip üniversitelerden biridir. İki tane önemli hastanesi var. İbn-i Sina ve Cebeci Hastanesi, gerçekten toplumun hem rutin meselelerinde hem de nadir hastalıklar konusunda çok yetkin çalışmalar yapan önemli hastaneler. Tıp fakültemiz 1945 yılında kuruldu, 77'nci yılına girdi. Nadir Hastalıklar Uygulama ve Araştırma Merkezini de bir yıl kadar önce kurduk."

- "Kısa zaman içerisinde Türkiye'nin en iyisi olacağız"

Yoğun bir şekilde nadir hastalıklarla ilgili çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Ünüvar, "İddiamız şu, biz kısa zaman içerisinde Türkiye'nin en iyisi olacağız ve birazcık daha zaman alacak ama dünyanın en iyi merkezlerinden biri olacağız. Nadir hastalıklarla ilgili hangi konu konuşuluyorsa o konuda Ankara Üniversitesi nadir hastalıklar araştırma ve uygulama merkezinin söyleyeceği bir söz olacak. Bu konuda bir otorite olacak. Bu kadar iddialıyız. Dolayısıyla 28 Şubat Nadir Hastalıklar günüde dün kutladık. Bugün de birinci yılına yaklaştığımız merkezinde faaliyetlerini tanıtmak için bu etkinliği yapıyoruz." dedi.

Bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da çok duyarlı olduğunu ifade eden Ünüvar, nadir hastalıklarla ilgili konularda, medyada zaman zaman yer alan haberlerle ilgili devletin çok hızlı bir şekilde pozisyon aldığını ve hastaların her türlü sosyal tıbbi ve ekonomik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çalışıldığını ifade etti.

Ünüvar, bu konuda çok yoğun ve aktif olarak çalışan bir ekibin olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Toplumda nadir hastalıklarla ilgili gerçekten cebelleşen bir aile kitlesi de var. Çocuğu nadir bir hastalık olduğu zaman onun tıbbi yönü ekonomik yönü sosyal yönü ile gerçekten yoğun bir uğraş veren kitle var. O kitlenin derdine derman olalım istiyoruz. Devletimizin üzerindeki ileride muhtemel nadir hastalıklar yükünün de nasıl azaltılabileceğine dair çalışmalar yapmak istiyoruz. Bu konuda gerçekten değerli yöneticilerimizi kutluyorum."

Ankara Üniversitesi Nadir Hastalıklar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tuba Eminoğlu, toplumsal bilinci uyandırmak ve öğrencilerle birlikte farkındalığı oluşturmak için etkinliği düzenledikleri söyledi.

Nadir hastalıkların sadece Türkiye'de değil dünyada da önemli sağlık problemleri olarak kabul edildiğini belirterek, bunun nedeninin bu alanda daha karşılanmamış birçok ihtiyaçların bulunması olduğuna işaret etti.

Eminoğlu, "Nadir hastalık denildiğinde her biri tek tek düşünüldüğünde belki görülme sıklığı düşük gibi algılanmakta fakat 7 bini aşkın hastalığın hepsi bir arada düşünüldüğünde önemli bir grup hastalığı oluşturmakta. Tüm dünyada yaklaşık 350 milyon Türkiye'de ise 6 buçuk 7 milyon kişinin bu hastalıklardan etkilendiğini tahmin etmekteyiz. Aynı zamanda bu hastalıkların bir özelliği de yüzde 80'inin genetik olarak geçişli ve yüzde 70'i çocukluk döneminde gözlemlenmekte." dedi.

Konuşmalarında ardından Prof. Dr. Ünüvar, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zehra Aycan ile nadir öğrenci grubu ve asistan hekimler, boyayla panolara el izi bıraktı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim