• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

'Anlaşma yakın, eczacı da vatandaş da mağdur olmayacak'

'Anlaşma yakın, eczacı da vatandaş da mağdur olmayacak'
Türk Eczacıları Birliği (TEB)'nin sorunlarının çözülmemesini gerekçe göstererek ilaç alım protokolünü feshetmesiyle başlayan tartışma sürüyor. TEB, 2 Şubat'a kadar anlaşma olmaması halinde vatandaşların ilaçlarını eczanelerden parayla alacaklarını açıklam

Türk Eczacıları Birliği (TEB)'nin sorunlarının çözülmemesini gerekçe göstererek ilaç alım protokolünü feshetmesiyle başlayan tartışma sürüyor. TEB, 2 Şubat'a kadar anlaşma olmaması halinde vatandaşların ilaçlarını eczanelerden parayla alacaklarını açıklamıştı.

Zaman'a konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar ise TEB'le görüşmelerini sürdürdüklerini, sorunun bu hafta içinde çözüleceğini söyledi. Vatandaşın ve eczacıların mağdur olmayacağını belirten Acar, "Eczacılar Birliği ile anlaşmak için 16 Ocak'a kadar süremiz var. Ancak bu görüşmelerden netice alamazsak e-sözleşmeye geçip eczacılarla tek tek sözleşme yapacağız. Bunda kararlıyız." dedi. SGK yetkilileri ile TEB arasında dün başlayan görüşmelerde ise önemli mesafe alındı. Hafta sonuna kadar anlaşmanın sağlanması bekleniyor.

SGK Başkanı Fatih Acar, kurum olarak eczanelerle hiçbir problemlerinin olmadığının altını çiziyor. Eczacıların rahat olmasını isteyen Acar, "Asla sizleri mağdur edecek bir çalışma içerisinde olmayız." şeklinde konuşuyor.

Elektronik sözleşmenin kurum olarak kendilerine büyük avantaj sunduğunu anlatan Acar, e- sözleşme ile kalıcı çözüm sağlanacağını, bürokrasinin ortadan kalkacağını aktarıyor. Eczacılara çok daha rahat ulaşabileceklerini belirtiyor.

Binlerce eczanenin de yaşanan tartışmadan rahatsız olduğunu ve e-sözleşmeye geçmek istediklerini kaydeden Acar, TEB'in tutumunu 'zorlama' olarak niteliyor. Acar, "Vatandaş da yaşananları yadırgıyor. Sizin göreviniz üyelerinizin menfaatini korumak. Elektronik sözleşme eczacıların da menfaatine. Yasal olarak hiçbir engel yok. Buna karşın 'ben elektronik sözleşme imzalamaya karşıyım' demek anlaşılır gibi değil. Buna rağmen SGK olarak illa da TEB'i aradan çıkaralım gibi bir amaç gütmüyoruz. TEB ile de anlaşabiliriz." şeklinde konuşuyor. Eczacılar Birliği'nin 'vatandaş 2 Şubat'tan sonra ilacı parasıyla alacak' söyleminden de son derece rahatsız olduklarını vurguluyor.

Acar, TEB'in öne sürdüğü gerekçeleri konuşmaya hazır olduklarını aktarıyor. TEB'in gündeme getirdiği birinci sorunun avans olduğuna dikkat çeken SGK Başkanı, 2005 öncesinde paralarını 7-8 ay tahsil edemeyen eczacılara şimdi 45 gün içinde alacaklarının yüzde 90'ını ödediklerini, 3 ayda da yüzde 100'ünü verdiklerini belirtiyor. Acar, TEB'in hepsinin 45 gün içinde ödenmesine yönelik talebinin yasal olarak mümkün olmadığına dikkat çekiyor. "Kanunun verdiği yetkiyi zaten eczacılar lehine kullanarak ödemelerini yüzde 90 üzerinden yaptık." diyen Acar, eczacıların SGK'dan avans niteliğinde alacakları olmadığını vurguluyor: "Sadece yeşil karttan dolayı alacakları var. O da SGK ile ilgili değil, Maliye ile ilgili. Maliye Bakanımız da bu konuda yardımcı olacağını söyledi." TEB'in tartışmaya açtığı diğer konu ise katılım payının eczaneler üzerinden alınmasıydı. SGK Başkanı Acar'ın verdiği bilgiye göre katılım payı, 2006 öncesinde 1 ile 3 TL arasındaydı. Eczanelerden tahsil ediliyordu. Sorun yoktu. 2008 Ekim'den itibaren 3 ile 10 TL arasında yeni bir belirleme yapıldı. 10 liralık ücret, uygulamanın yeni olması nedeniyle sıkıntı doğurdu. İlk başlarda eczacılar konuyu anlatamadı. Vatandaş da 'bu nereden çıktı' diye tepki gösterdi. Acar'a göre uygulama zamanla rayına oturdu. Hatta eczacılar da uygulamanın devam etmesini istiyor. Çünkü bu para eczanelere nakit para girişi sağlıyor. SGK alacaklarından mahsup edinceye kadar eczaneler parayı kullanıyor. SGK yetkilileri TEB'e 'Eğer bu 10 liranın eczanelerden alınmasını istemiyorsanız biz bunu özel hastaneler üzerinden tahsil edebiliriz' teklifini de götürdü. Acar, devlet ve üniversite hastanelerinden alınan katılım payında uygulamanın devam etmek zorunda olduğunu kaydetti.

Günde 1.7 milyon işlem yapılıyor teknik altyapıyı güçlendireceğiz

Daha önce bazı kan ve diyaliz ilaçlarından Türkiye Eczacılar Birliği yüzde 1 komisyon alıyordu. Rekabet Kurumu'nun bu uygulamayı rekabete aykırı bularak kaldırdığını, kendilerinin de buna uyduğunu söyleyen Acar, "Konunun bizimle ilgisi yok. Ancak yargı bir karar verirse biz de buna uyarız." diyor. İskonto konusunda ise bu oranları indirerek eczanelere yılda 320 milyon TL'lik bir imkân sağladıklarını belirtiyor. Cirosu düşük olan eczaneler için iskontoyu sıfıra çekmek istediklerini de kaydediyor. Eczacıların provizyon sisteminden şikâyetçi olmasını ise "Günde 1,7 milyon işlem yapılıyor. Bazı aksamalar olabilir. Ancak provizyonun tamamen çalışmadığı hiçbir gün yok. Bu sorunu minimize etmek için de teknik altyapıyı güçlendirecek çalışma içindeyiz." sözleriyle değerlendiriyor.

Fatih Acar, Sosyal Güvenlik Reformu'nun ardından geçiş sürecinin sorunsuz atlatıldığını kaydediyor. Kurumda çalışan 24 bin 500 personelin tamamına eğitim verildi. Fatih Acar, yeni dönemde hedeflerini 'vatandaş memnuniyeti ve güler yüzlü bir kurum' oluşturmak şeklinde özetliyor.

Bu haber toplam 2141 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim