• BIST 9079.97
  • Altın 2325.509
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.8864
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Anne adaylarına aşırı tuz tüketimi uyarısı

Anne adaylarına aşırı tuz tüketimi uyarısı
Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yalçın Tekol, anne adaylarını ve emziren anneleri tuz tüketimi konusunda uyardı.

Tekol, yazılı açıklamasında, tuzun anne karnındaki ve emzirilen bebeğe zarar verebildiğini belirtti.

Pek çok ilacın bebeğe zarar verme olasılığı yüzünden gebelere verilmediğinin bilindiğini anlatan Tekol, tuzun da ilaçlar gibi bebekler için zararlı olabileceğinin birçok sağlık personeli tarafından bilinmediğine değindi.

Tekol, annenin tükettiği tuzun anne karnındaki ve emzirilen bebeklere de zarar verebileceğini, annelerin tuz tüketmekten kaçınması gerektiğini ifade etti.

Bu konudaki bilimsel makalesinin bebek gelişimine zarar veren maddeleri konu alan Amerika’daki Birtrth Defects Research Part B Developmental and Reproductive Toxicology isimli tıp dergisinde yayınlandığını belirten Tekol, şunları kaydetti:

"Aslında insanlara zarar vermeyecek miktarda tuz, her türlü doğal yiyecek ve içeceklerimizde bulunmaktadır. O yüzden yemeklerimizi hazırlarken içine tuz katmamız gereksizdir, hatta zararlı bile olabilmektedir. Halkımızın, 'ben tuzsuz beslenirsem vücudum tuzsuz mu kalır' diye endişelenmesi yersizdir. Bizim yemeğimiz, ekmeğimiz, salçamız, turşumuz hepsi tuzsuz hazırlanmaktadır. Eğer tuzsuz beslenmekle vücut tuzsuz kalacak olsa idi benim şimdiye kadar çoktan ölmüş olmam gerekirdi. Zaten insan vücudu tamamen tuzsuz ortamlarda yaşayabilecek özelliktedir. Vücudumuzda bulunan renin-anjiotensin-aldosteron sistemi vücut tuzunun korunması görevini üstlenmiştir.”

Tuz kullanmaya alışmış insanların bu alışkanlıklarından kurtulmasının kolay olmadığını anlatan Tekol, yemeklere tuz yerine başka baharatlar katılmasının zararlı alışkanlıktan kurtulmalarına yardımcı olabileceğini aktardı.

Tekol, kendi yaptıkları bir tez araştırmasında Kayseri'de halkın ortalama günlük tuz tüketimini 22 gram olarak saptadıklarını, bunun Amazon yerlilerinin aldığı miktarın 2000 katı olduğunu kaydetti.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1233 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim