• BIST 9079.97
  • Altın 2324.301
  • Dolar 32.363
  • Euro 34.9365
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Anne-babalar dikkat! 9-12 aylık bebekler için kızamık aşısı çağrısı

Anne-babalar dikkat! 9-12 aylık bebekler için kızamık aşısı çağrısı
İstanbul’da yılbaşından bugüne kadar görülen küçük çaptaki kızamık salgınının büyümemesi için Bilimsel Danışma Kurulları bebeklerin aşılanması gerektiğine karar verdi.

İstanbul’da 2011 yılı başından bugüne toplam 19 kızamık vakasının tespit edilmesi Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bu doğrultuda, İl Sağlık Müdürlüğü 9-12 ay arası bebekler acil olarak aşılanıyor. Ayrıca İstanbul’da bir öğrencide kızamık vakasının görüldüğü Bakırköy Hamdi Akverdi ve Halil Bedii Yönetken İlköğretim Okulu anasınıf öğrencilerini rutin aşı programı dışında acil bir doz kızamık aşısı yapılmaya başlandı. Bakırköy İlçe Sağlık ekipleri dün okulda aşılama yaptılar. Kızamık 1998 yılının en korkulan hastalıklarından biriydi. Vaka sayısı 27 bini aşmıştı. Sağlık Bakanlığı aşı kampanyasıyla vaka sayısını 2007’de 4’e indirdi. Ancak bu yılın başından beri tam 19 vakaya rastlandı. Özellikle de İstanbul’da görülen hastalık, en çok da çocuklarımızı tehdit ediyor... 21 yaş üzeri genç ve erişkinlerde risk taşıyor.

Tek çare aşı
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, 1989 yılından önce doğan ve tek doz aşı uygulanan erişkinlerin ve hiç kızamık aşısı olmamış 1 yaş altı bebekler ile henüz 2. doz kızamık aşısını olmamış 6 yaş altındaki çocukların kızamık hastalığına yakalanma riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

Nuhoğlu “Türkiye’de 1998 yılında 2 doz kızamık aşısına çıkıldı. Birincisi 9 aylıkken diğer doz 4-6 yaşında. Fakat 1991 yılından sonra dünya ile aynı zamanda bu iki doz uygulamasını bir kısım hastaya yaptı ama ulusal aşı programı dahilinde 1998’e kadar tek doz olarak devam etti. 4-6 yaşından küçük çocuklar bugün tek doz 9 aylıkken yapılan aşı ile korunuyorlar. 2. doz aşı eğer yapılmadıysa mutlaka yapılmasını öneririm” diyor.

Nuhoğlu hastalığın belirtilerinin grip ile karıştırılmaması gerektiğini belirtiyor, “Kızamık hastalığı, virüs vücuda girdikten 8 -12 süren kuluçka döneminin ardından 3-4 gün süren ateş, burun akıntısı, gözlerde kızarma ve hafif öksürük görülüyor. Sonra aniden yanak içinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz döküntülerle başlıyor. Döküntü çıktıktan sonra 7 gün devam ediyor ve sonra döküntü sonlanıyor. Hasta döküntünün başlamasından 4 gün önce ve 4 gün sonra virüsü bulaştırmaya devam ediyor. Kızamık için özgün bir tedavi yok.”

Salgın yok, tedbir var
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Serap Gençer, geçtiğimiz perşembe günü itibarıyla 9-12 ya arası bebeklere tek doz kızamık aşısı uygulamasının başlatıldığını, aile hekimleri ve sağlık ocaklarının aileleri arayıp uyardıklarını beklirtti. Gencer, “İstanbul’da bu yıl 19 kızamık vakası tespit edilmiştir. Bilimsel Danışma Kurulları toplanarak hastalığın yayılımını önlemek amacıyla tüm 9 ay 12 ay arası bebeklere rutin aşı takvimi dışında ekstra bir doz aşı uygulanması başlanmıştır. Bir salgın söz konusu degildir” dedi.

Yetişkinler dikkat
Prof. Dr. Mustafa Bakır
Sağlık Bakanlığı Ulusal Pandemi İzleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakır, Türkiye’de başarılı olsa da, Avrupa’da aşılama oranlarının düşmesi nedeniyle kızamık salgınlarının yaşandığını ve Türkiye’nin de bundan etkilendiğini söyledi. Bakır şu uyarıyı yaptı, “Ülkemizde 1990’a kadar kızamık aşısı yapılmadı, dolayısıyla şimdi yetişkin olan insanlar da hastalıktan etkilenebilir.”

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 45898 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim