• BIST 9079.97
  • Altın 2324.005
  • Dolar 32.3547
  • Euro 34.9444
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Anne karnındaki bebeğe, 8 kez kan nakli yapıldı

Anne karnındaki bebeğe, 8 kez kan nakli yapıldı
Konya'da Nevin Sağlamer'in dört çocuğunu kaybettiği rahatsızlık nedeniyle, hamile kaldığı son bebeği, anne karnında iki milimetrelik damardan 8 kez kan nakli yapılarak hayatta kalması sağlandı

METİN BOLAT - Konya'da dört çocuğunu kansızlık nedeniyle kaybeden kadının hamile kaldığı son bebeğinde de aynı rahatsızlık çıkınca, anne karnında iki milimetrelik damardan 8 kez kan nakli yapılan bebek dünyaya getirildi.

Nevin Sağlamer'in (39) iki sağlıklı çocuğunun ardından, üçü anne karnında, biri de doğduktan hemen sonra kansızlık nedeniyle 4 çocuğu yaşamını yitirdi. Sağlamer'in son bebeğine hamileliğinin altıncı ayında, Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesinde bebeğe aynı rahatsızlığın teşhisi konuldu.

Normalde 15 olan hemoglobin seviyesi 2'ye kadar düştüğü için bebeğe acil kan verilmesi kararlaştırıldı.

- Anne karnındaki bebeğe iki milimetrelik damardan kan nakli

Hastanenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar, bebeğe iki milimetre çapındaki damardan başarılı şekilde belirli aralıklarla 8 kez kan nakli yaptı. Bu şekilde çocuğun anne karnında ölmesinin ve erken doğumun önüne geçildi. Sağlamer, hamileliğin sekizinci ayında arife günü, "Fadime" ismini verdikleri kızını dünyaya getirdi.

Solunum desteği alan ve 1 kilo 850 gram ağırlığında dünyaya gelen Fadime bebeğin bir süre gözetim altında tutulacağı bildirildi.

- "Bebek her an kaybedilebilirdi"

AA muhabirine operasyonla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Acar, hastanın kendilerine geldiğinde anne karnındaki bebeğin karnının su topladığını görünce hemen harekete geçtiklerini söyledi.

Bu durumun kan uyuşmazlığının ileri derecede etkili olduğunu gösterdiğini vurgulayan Acar, kan hücreleri yıkılan çocuğun her an kaybedilme riski bulunduğunu kaydetti.

Acar, düşük olan hemoglobin seviyesini anne karnında iki milimetrelik damardan 8 kez gerçekleştirilen kan nakliyle yükseltmeye çalıştıklarını belirterek, "İlk başta karaciğer, sonra göbek kordonundan kan verdik. Bebek doğduğunda hemoglobin seviyesi 10 civarındaydı. Sağlık durumu şimdilik iyi. Tedavisi sürüyor. İnşallah daha da iyi olacak" diye konuştu.

- Çifte bayram yaşadı

Anne Sağlamer ise teşhis konulduktan sonra tekrar evlat acısı yaşayacağı korkusuyla günlerce ağladığını, uykusuz kaldığını anlattı.

Hep bebeğini sağlıklı şekilde kucağına alacağı günü özlemle beklediğini dile getiren Sağlamer, şunları kaydetti:

"Doğumun hemen ardından gözümü ilk açtığımda bebeğimi sordum. Çünkü kızımı çok merak ediyordum. Bebeğimi gördüğümde çok heyecanlandım. Şu an solunum desteği alıyor. Çocuğum hayatta olduğu için çok mutluyum. Adeta çifte bayram yaşıyorum. Bayramı hastanede geçiriyorum ama hiç önemli değil. Tek arzum kızımla sağlıklı şekilde hastaneden ayrılmak."

Bu haber toplam 2110 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim