• BIST 9079.97
  • Altın 2308.099
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.0976
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Anne sütü en sağlıklı, ucuz ve kazançlı besin

Anne sütü en sağlıklı, ucuz ve kazançlı besin
Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, zihinsel gelişim, obezite, şeker hastalığı, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlerin bebeklik-çocukluk dönemi, hatta anne karnındaki beslenme ile ilgili olduğunu belirtti.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Beslenme ve Metabolizma Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, zihinsel gelişim, obezite, şeker hastalığı, kan yağları yüksekliği, kalp damar hastalıkları, alerjik hastalıklar, kemik hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlerin bebeklik-çocukluk dönemi, hatta anne karnındaki beslenme ile ilgili olduğunu belirtti.

Prof. Dr Aydoğdu, yaptığı açıklamada, beslenmenin, canlılığın devamı ve sağlıklı yaşam için besinlerin kullanılmasıdır. Çocukların büyüyen ve gelişen varlıklar olmaları nedeniyle vücut ağırlıklarına göre almaları gereken besin miktarı erişkinlerden daha fazla olduğunu işaret eden Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, "Günümüzde zihinsel gelişim, obezite, şeker hastalığı, kan yağları yüksekliği, kalp damar hastalıkları, alerjik hastalıklar, kemik hastalıkları, bağırsak hastalıkları ve bazı kanserlerin bebeklik- çocukluk dönemi hatta anne karnındaki beslenme ile ilgili olduğu bilinmektedir" diye belirtti.

ANNE SÜRÜ EN SAĞLIKLI, EN UCUZ, EN KAZANÇLI BESLENME ŞEKLİDİR

Anne sütünün, bebeğin gereksinimlerine göre içeriği değişebilen en ideal besin olduğunu ve ayrıca içinde bebekleri birçok hastalıktan koruyan maddeler içerdiğini ifade eden Prof. Dr. Aydoğdu, "Bebekler doğumdan hemen sonra emzirmeye başlanıp ilk altı ay sadece anne sütü ile beslenirlerse hayata sağlıklı başlamış olurlar. Bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemesi bebek, anne, aile, ülke ve tüm dünya için en sağlıklı, en ucuz, en kazançlı beslenme şeklidir. Ülkemizde emzirme ile ilgili en önemli sorun bebeklere gereksiz yere erken dönemde diğer besinlerin de başlanmasıdır. Bu sebeple anne sütü giderek azalmakta, bebekler de anne sütünden yeterince yararlanamamaktadır. Çocuklarda sağlıklı beslenmenin en doğru ve kolay izlenebilecek göstergesi yaşa uygun büyümenin olmasıdır. Anneler sütlerinin yetmediğini düşündüklerinde kendi kendine başka besinler başlamamalı, bir sağlık kuruluşuna giderek bebeğin kilo, boy, baş çevresi ölçümü yapılmalıdır. Uygun aralıklarla büyümenin izlenmesi ile yetersiz ya da aşırı beslenenler erken dönemde tanımlanarak gerekli önlemler erkenden alınabilir" diye belirtti.

ÜLKEMİZDE DOĞUMSAL METABOLİK HASTALIKLAR DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Doğumsal metabolik hastalıkların, anneden babadan kalıtımla bebeğe aktarılan hastalıklar olduğunu, Türkiye'de akraba evliliği oranı yüksek olduğu için birçok başka ülkeye göre bu hastalıkların daha sık görüldüğünü anlatan ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sultan Aydoğdu, şunları belirtti:

"Bu hastalıkların çoğunda erken tanı ile erken tedavi başlanabilmekte, hastaların kaybedilmesine özürlü bireyler olarak büyümesine engel olunabilmektedir. Ülkemizde bu amaçla uygulanan yenidoğan tarama programında fenilketonüri ve biotinidaz eksikliği yönünden şüpheli bulunan bebekler bilim dalımıza yönlendirilmektedir. Bilim dalımızda tanıları kesinleşen hastalara uygun tedavileri verilmekte, aileye hastalığın kalıtımı, diğer gebeliklerde görülme olasılığı ve anne karnında tanı şansı hakkında bilgi verilmektedir. " - ESKİŞEHİR

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4346 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim