• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Anne sütü lösemi riskini azaltıyor

Anne sütü lösemi riskini azaltıyor
Anne sütü ve lösemi arasındaki ilişkinin incelendiği bilimsel araştırma, 6 aydan fazla anne sütü alan bebeklerde lösemi riskinin yüzde 19 azaldığını ortaya koydu.

YEŞİM SERT KARAASLAN

Bebeğin 6 aydan daha uzun süre anne sütü ile beslenmesi, ciddi bir kan hastalığı olan ve tedavi edilmediğinde ölümcül sonuçlar doğurabilen lösemi riskini yüzde 19 oranında azaltıyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Pediatrik Hematoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Hale Ören, AA muhabirine yaptığı açıklamada, löseminin çocukluk çağında görülen kanserler arasında ilk sırada yer aldığını söyledi.

"Türkiye'de her yıl yaklaşık bin 200 çocuğa lösemi tanısı konulduğunu" vurgulayan Ören, çocukların erişkinlerle kıyaslandığında tedaviye daha iyi yanıt verdiğini ve yaşama oranlarının çok daha yüksek olduğunu ifade etti. Ören, çocuklarda lösemiye yol açan faktörlerin kesin olarak belli olmadığının altını çizerek, bazı kalıtsal kemik iliği hastalıklarında, Down sendromu gibi kromozomal bozukluğu olan çocuklarda, doğuştan bağışıklık sisteminde sorun bulunan hastalarda lösemi gelişme riskinin yükseldiğine dikkati çekti.

Anne sütü bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor

Anne sütünün lösemi gelişimini engellediğinin çeşitli bilimsel araştırmalarla ortaya konduğunu vurgulayan Ören, bu konuyla ilgili sekiz ayrı çalışmanın analizine yer verilen "Epidemiology of Childhood acute myeloid leukemia" başlıklı bilimsel değerlendirmede, anne sütünün özellikle bağışıklığı artıran ve enfeksiyonlardan koruyan özelliği nedeniyle lösemi riskini düşürdüğünün belirtildiğini aktardı.

Bu yıl rapor edilen son çalışmada 1960-2014 yılları arasında yayınlanan bu konudaki tüm makalelerin analiz edildiğini ve 18 araştırmanın değerlendirmeye alındığını ifade eden Ören, şunları söyledi:

"Buna göre, 17 bin 500 sağlıklı çocuk ve 10 bin lösemili çocuk karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda, 6 aydan daha uzun süre anne sütü alan hastalarda, lösemi gelişme riskinin yüzde 19 oranında azaldığı tespit edildi. Azaltma nedeni de, anne sütünün bebeğin bağışıklık sistemini geliştirmesi olarak belirlendi."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6866 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim