• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 19 °C

Antalya'da çapraz organ nakli

Antalya'da çapraz organ nakli
Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde yapılan nakillerde, doğuştan organları ters olan Sivaslı kadının böbreği, çapraz nakille Muğlalı hastaya nakledildi.

Bir kadının eşine bağışladığı böbreğin atar damarı da, şeker hastalığı nedeniyle böbrek yetmezliği olan eşinin 17 yıl önce değişen yapay damarına bağlandı.

Antalya Medical Park Hastanesi Organ Nakli Merkezi Direktörü Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından yapılan çapraz nakille, birbirini hiç tanımayan iki aileden birer kişi diyalizden kurtularak, yeniden hayata döndü.

Yakınlarının bağışıyla böbrek nakli yapılamayacağı tespit edilen Sivaslı 17 yaşındaki Rafet Öztürk ve Muğlalı Cem Durmaz çapraz nakille sağlığına kavuştu.

Prof.Dr. Alper Demirbaş ve ekibi, Sivas'tan gelen Sultan Öztürk'ün böbreğini, Muğla'dan gelen Cem Durmaz'a, Durmaz'ın eşi Damla Durmaz'ın böbreğini de Öztürk'ün 17 yaşındaki oğlu Rafet'e nakletti.

Gazetecilere yaptığı açıklamada, operasyondan önce yapılan tetkikte, Sultan Öztürk'ün tüm organlarının doğuştan ters yerleşimli olduğunu tespit ettiklerini belirten Prof. Dr. Demirbaş, ''Ameliyat başarıyla tamamlandı. ABD'de bulunduğum yıllarda aynı durumdaki bir vakada, kadavradan nakil ameliyatına girmiştim, ama bu operasyonda vericinin canlı olması ve çapraz nakil donörü olması daha önce rastlanmış bir durum değil'' dedi.

Prof. Dr. Demirbaş, çapraz nakil yaptıran her iki ailenin fertlerinin sağlık durumlarının çok iyi olduğunu söyledi.

-ATAR DAMARI YAPAY DAMARA BAĞLADILAR-

Hastanedeki organ nakli ekibi, 17 yıl önce şeker hastalığı nedeniyle karnındaki ana atardamar tıkanan ve iki taraflı femoral baypas (yapay damar) operasyonu geçirmiş Akif Atçı'ya da 22 yıllık eşi Nesrin Atçı'nın böbreğini nakletti.

Atçı'da 2006 yılında yine şeker hastalığına bağlı olarak böbrek yetmezliği tespit edildiğini belirten Prof. Dr. Demirbaş, hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Demirbaş, ''17 yıl önce femoral baypas operasyonu yapıldığı için, eşinden aldığımız böbrek atardamarını hastamızın yapay damarına bağladık. Operasyon öncesi yaptığımız araştırmalarda ve arşiv taramalarında, bu tür bir yapay damar uygulamasına bağlı böbrek nakline rastlamadık. Özellikle de üzerinden 17 yıl geçmiş bir femoral baypas'ın ardından aldığımız risk hayli yüksek olmasına rağmen operasyonumuz son derece başarılı geçti, hastamız hızla iyileşiyor'' dedi.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2646 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim