• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

Antibiyotik, Huzursuz Bağırsak Sendromuna "Çare" Olabilir

Antibiyotik, Huzursuz Bağırsak Sendromuna "Çare" Olabilir
İlk kez bir antibiyotik, "Huzursuz Bağırsak Sendromu" rahatsızlığının tedavisinde etkili oldu.

İlk kez bir antibiyotik, "Huzursuz Bağırsak Sendromu" rahatsızlığının tedavisinde etkili oldu.
Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) turist ishali (seyahat ishali) ve karaciğere bağlı bir beyin hastalığının tedavisinde kullanılmasına izin verdiği "Xifaxan" adlı antibiyotiğin, "Huzursuz Bağırsak Sendromu"nun tedavisinde de etkili olduğu belirlendi.
Sendromdan mustarip 1200'den fazla kişinin katıldığı 2 klinik araştırma sonucunda antibiyotiğin, hastalık belirtilerini risk olmadan etkili biçimde ve uzun süre azaltabildiği görüldü.
Hastalardan yarısına 2 hafta plasebo (sahte ilaç), yarısına da günde 3 kez Xifaxan verildi. Antibiyotik kullananların yaklaşık yüzde 40'ında belirtiler azaldı ve tedavi bittikten sonra da belirtilere haftalarca rastlanmadı.
"New England Journal of Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atanlardan Dr. Mark Pimentel, yıllardır bu sendromun tedavi seçeneklerinin son derece sınırlı olduğunu belirterek, bugüne kadar genellikle beslenme biçiminde değişiklik yapılması veya lifli besinler tüketilmesi gibi "tedavilerin", sendroma yakalanan hastalarda tam anlamıyla etkili olmadığını vurguladı.
Bu antibiyotikle hastaların daha iyi hissettiğini ve antibiyotik kesildikten sonra da iyi hissetmeye devam ettiklerini belirten Pimentel, bunun antibiyotikle hastalığın kaynağına müdahale edildiğinin göstergesi olduğuna dikkati çekti.
Huzursuz Bağırsak Sendromu, İrritabl Bağırsak Sendromu, Spastik Kolon Sendromu, sinirsel hazımsızlık gibi adların da verildiği hastalığa genellikle kadınlarda rastlanıyor. Hastalığı kolaylaştıran nedenler arasında, az lifli besinler tüketmek, duygusal sıkıntılar ve ishal yapıcı ilaçlar bulunuyor.
Toplumun yaklaşık yüzde 10-20'sinde bu sendrom görülüyor. Sendrom, hayatı tehdit etmese de kişinin yaşam kalitesini bozabiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5322 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim