• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Antidepresan kullanımındaki bu artış normal mi ?

Antidepresan kullanımındaki bu artış normal mi ?
Arif Verimli: 'Psikiyatrik rahatsızlıklar sayısal bakımdan nüfus arttıkça artmaktadır. Bunda oransal herhangi bir değişiklik görülmemektedir' dedi.

Antidepresan kullanımındaki artış normal mi ? 

Prof. Dr. Arif Verimli: 'Psikiyatrik rahatsızlıklar sayısal bakımdan nüfus arttıkça artmaktadır. Bunda oransal herhangi bir değişiklik görülmemektedir' dedi. 

Ünlü Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli Türkiye'de son 5 yılda antidepresan ilaç kullanımının yüzde 56 oranında arttığı yönündeki açıklamaları değerlendirdi. Verimli, "Psikiyatrik rahatsızlıklar sayısal bakımdan nüfus arttıkça artmaktadır. Bunda oransal herhangi bir değişiklik görülmemektedir" dedi. 

Psikiyatrist Prof. Dr. Arif Verimli, Sağlık Bakanı Mehmet Miiezzinoğlu'nun Türkiye'de son 5 yılda antideprasan ilaç kullanımın oranın yüzde 56 oranında arttığı yönündeki açıklamalarını değerlendirdi. Verimli, sayısal orandaki artışın nüfus artışı karşısında normal olduğunu söyledi. Oransal bir değişikliğin olmadığına dikkat çeken Arif Verimli, "Tabi çok yanıltı var ama asıl gerçekler olarak şunları düşünmek lazım. Bir kere psikiyatrik rahatsızlıklar sayısal bakımdan nüfus arttıkça bunlar artmaktadır. Bunda oransal herhangi bir değişiklik görülmemektedir" dedi.

Bilinçsiz ilaç kullanımının oranları etkilediğini belirten Verimli, "Ancak bir başka faktörde şu; bilinçsizce ilaç kullanım diyebileceğimiz her iki taraftan; bir hastalardan iki psikiyatri dışı doktorlardan kullanılan antideprasan uygulamalarıdır. Dolayısıyla burada antideprasan sayısının artışı pek çok faktöre bağlıdır. Bu psikiyatrik hastalıkların artışı anlamına gelmez. 

Psikiyatrik hastalıklar oransal bakımından değişmediği halde sayısal bakımdan değişebilir. Bu da görünür hale gelmesini sağlayabilir" diye kon uş tu. Psikiyatrik hastalıkla huzursuzluğun birbirine karıştırılmaması gerektiğine dikkat çeken Verimli, "Fakat özellikle ekonomik anlamda sıkışıklık yaşayan ülkelerde insanların stresleri son derece artar, gergin olurlar, ciddi problem yaşarlar. Dolayısıyla insanlar hastalıkla huzursuzluğu birbirine karıştırdığı için bilinçsiz yere ilaç kullanımına yönelebilirler. Bu da önemli bir katkı sağlıyor olabilir. Ve bunun da anlamı budur" dedi. 

Hastalık endişesi yaşayan vatandaşlara da seslenen Verimli, "Şimdi vatandaşların yapabileceği en önemli şeylerden bir tanesi şudur; Özellikle mutsuzluk, huzursuzluk ve sıkıntı kaynağı olan dış sebepleri varsa, ekonomik sebepler gibi, ailevi sebepler gibi ciddi sebepler varsa bu sebeplere dayalı sıkıntı ve huzursuzluk diyebileceğimiz mutsuzluklarımızı hastalıktan ayırmalıyız. Bunu öğrenebileceğimiz en önemli kaynak varsa tıp doktorlarıdır. Tıp doktorlarının arasındaki en önemli grup ise psikiyatristlerdir" dcdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3611 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim