• BIST 14039.88
  • Altın 6783.48
  • Dolar 48.2959
  • Euro 56.0718
  • Ankara 33 °C
  • İstanbul 29 °C
  • Bursa 32 °C
  • Antalya 33 °C
  • İzmir 37 °C

Araştırma: Ebeveynlerin Gebelik Öncesi B12 Seviyesi Doğumsal Kusur Riskini Etkiliyor

Araştırma: Ebeveynlerin Gebelik Öncesi B12 Seviyesi Doğumsal Kusur Riskini Etkiliyor
Çin'de yapılan yeni bir araştırma, gebelik öncesinde hem anne hem de baba adayındaki B12 vitamini düzeyinin doğumsal anomali riskini düşürdüğünü gösterdi.

Çin’deki Fudan Üniversitesi bilim insanları tarafından yürütülen ve Annals of Internal Medicine dergisinde yayımlanan kapsamlı çalışma, ebeveyn beslenmesinin bebek sağlığı üzerindeki etkisini ortaya koydu. Gebelik öncesindeki 4 ay içinde kan örneği veren 3.000'den fazla çift ile erken gebelik dönemindeki 17.765 kadının verilerinin incelendiği araştırmada, B12 ve B9 (folat) vitamin düzeylerinin doğumsal anomali oranlarıyla doğrudan ilişkili olduğu saptandı.

Babanın B12 Düzeyi De Kritik Önem Taşıyor

Çalışma verilerine göre annelerde B12 seviyesi arttıkça doğumsal kusur riski düzenli olarak azaldı. En yüksek B12 düzeyine sahip annelerde anomali görülme sıklığı 1.000 gebelikte 49,6 vakadan 16,2 vakaya geriledi. Babalarda da B12 seviyesinin yükselmesiyle riskin düştüğü, ancak orta-yüksek seviyelerden sonra bu düşüşün durduğu gözlendi. Araştırmacılar, baba adayının gebeliğe yakın dönemde B12 eksikliği yaşamasının da bebek sağlığı açısından belirleyici olduğunu kaydetti.

Çocuğun Bilişsel Gelişimini De Destekliyor

Erken gebelik döneminde kırmızı kan hücrelerinde yeterli B9 (folat) seviyesine sahip annelerde de anomali oranlarının daha düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca 2026 tarihli 22 çalışmayı kapsayan sistematik bir derleme, gebelikte yeterli B12 seviyesine sahip annelerin çocuklarında ilerleyen yıllarda dil, hafıza ve bilişsel performansın daha güçlü geliştiğini gösterdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 114 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim