• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 11 °C

Arjantin'de binlerce kişi sosyal yardım talebiyle yürüdü

Arjantin'de binlerce kişi sosyal yardım talebiyle yürüdü
Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te binlerce kişi Alberto Fernandez hükümetinin sosyal yardımları ve istihdamı artırması talebiyle gösteri düzenledi.

Sosyal ve siyasi organizasyonların çağrısıyla şehir merkezinin çeşitli noktalarında toplanan kalabalık gruplar, Devlet Başkanlığı binası Casa Rosada'nın önündeki Mayıs Meydanı'na kadar yürüdü.

Çoğunluğu sol görüşlü gruplardan oluşan göstericiler, ellerinde taşıdıkları pankartlarla artan enflasyondan şikayet etti ve sosyal yardımların artırılması çağrısında bulundu.

Çalışanların haklarını savunan Polo Obrero adlı sivil toplum örgütünün yöneticisi Eduardo Belliboni, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetten istihdam talep ettiklerini belirterek, "Arjantin'de hükümetin yanıt vermediği ciddi bir iş krizi var. Çünkü bu ülkenin kaynakları ki çok fazla kaynağı var, mali spekülasyonlara, (IMF ile olan) borcun ödenmesine yoğunlaşmış durumda." dedi.

Arjantin'den elde edilen gelirin ülkede yatırıma kullanılmamasından şikayet eden Belloboni, hükümetin Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yaptığı borç ödeme anlaşmasının Arjantin'e zarar verdiğini savundu.

Belliboni, ülkenin kaynaklarının ülke için kullanılması gerektiğine dikkati çekerek, "Hükümet, IMF'nin bir ajansına indirgendi, ülkenin ulusal egemenliğini tüm hesapları denetleyen IMF'ye teslim etti. Bu yüzden kamu, konut, eğitim ve sağlık yatırımları yok, iş de yok. Dolayısıyla bu kaynaklar, ülkeyi geliştirmek için gerekiyor yoksa IMF ülkenin işini bitirecek." ifadelerini kullandı.

Gösteriler nedeniyle Buenos Aires'in merkezinde trafikte aksama yaşandı.

Arjantin'de doksanlı yıllarda ortaya çıkan Türkçe karşılığı "protestocu" anlamına gelen "piquetero" isimli gruplar, ülkede sık sık sosyal yardım talebiyle protestolar düzenliyor.

Devlet Başkanı Alberto Fernandez, 28 Ocak'ta ülkesinin IMF ile borç ödeme anlaşmasına vardığını açıklamış, 1 Mart'ta da yapılan anlaşma kapsamında ödemelerin 2026'da başlayıp, 2034'te biteceğini duyurmuştu.

Nüfusu 46 milyonu aşan Güney Amerika ülkesi Arjantin, eski Devlet Başkanı Mauricio Macri'nin liderliğinde IMF tarihinin açtığı en yüksek krediyi içeren 57 milyar dolarlık stand-by anlaşmasını 2018'de imzalamış ve bu kapsamda fondan 44 milyar dolar kaynak kullanmıştı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 997 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim