• BIST 9079.97
  • Altın 2307.515
  • Dolar 32.3424
  • Euro 35.0714
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Asgari ücret tespit toplantısı başladı

Asgari ücret tespit toplantısı başladı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik başkanlığında toplandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2015'te geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının Reşat Moralı Toplantı Salonu'nda Bakan Çelik'in başkanlığındaki ilk toplantıya, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişi katıldı.

Komisyonda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor.

Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er artış planlandığına yer vermiş, Türk-İş ise bu orana tepki göstermişti.

-"Hükümetin planladığı oran kabul edilemez"

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat da devletin resmi rakamlarına göre, işçilerin yüzde 41,65'ininasgari ücret düzeyinde kazanca sahip olduğunu belirterek, asgari ücretin biraz üzerinde gelir elde edenlerle birlikte neredeyse her 3 kişiden 2'sinin asgari ücretli olduğunu kaydetti.

Uygulanan ekonomik ve sosyal politikaların Türkiye'yi düşük ücret uygulanan ülkeler konumuna getirdiğini savunan Irgat, "Net asgari ücret halen günde 29 lira 79 kuruş düzeyindedir. Bu rakamın 1-2 lira artırılmasıyla çalışanların geçim koşulları düzelmez. Bu asgari ücretle işçilerin aileleriyle gıda, giyim, konut, ulaşım, haberleşme, sağlık, eğitim, kültür ve benzeri temel ihtiyaçlarını karşılaması beklenmektedir. Ülkeyi yönetenler ve işverenler, bunun sihirli formülünü asgari ücretli işçilerle ve kamuoyuyla paylaşmalıdır" diye konuştu.

Hükümetin 2015 programında asgari ücret için öngördüğü artışı da eleştiren Irgat, "Bu oran kabul edilemez. Bunu görüşmenin gereği de yoktur. Bunun için kurum temsilcilerinin rapor hazırlamaları da gerekmez. 'Ben yaptım oldu' zihniyetine sosyal tarafların katılması meşruiyet kazandırmaz" dedi.

Irgat, asgari ücretli çalışanın ödediği verginin gelirine göre yüksek olduğuna dikkat çekerek, asgari ücretle çalışanlardan fedakarlık beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

-"Toplu iş sözleşmesi uygulayan iş yerlerinde asgari ücret uygulanmasın"

İşveren Heyeti Başkanı Metin Demir ise ülkede asgari ücretle çalışıyor görünen ve toplu iş sözleşmesinden yararlanan bir işçinin 2014'ün ikinci yarısında iş yerine aylık maliyetinin işkolları ortalamasında 2 bin 423 lira olduğunu söyledi.

Bu durumun, toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan iş yerleri arasında ciddi haksız rekabet yarattığını savunan Demir, "Bu husus dikkate alınarak toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan iş yerleri için farklı düzeyde asgari ücret belirlenmeli ya da AB ülkelerinde olduğun gibi toplu iş sözleşmesi uygulayan iş yerlerinde yasal asgari ücret uygulanmamalı. Ücretler, işçi ve işveren taraflarınca birlikte belirlenmeli, bunlar sağlanamazsa toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerinde ücrete ilaveten yapılan ödemeler asgari ücret hesabında dikkate alınmalıdır" diye konuştu.

Demir, belirlenecek asgari ücretin işsizliği daha da artırmaması, işçi-işverenin kayıt dışına itmemesi, sanayicinin rekabet gücünü düşürmemesi ve toplu iş sözleşmesi uygulanan iş yerlerindeki ücret dengesini alt üst etmemesi gerektiğini savundu.

-Mevcut asgari ücret 891 lira

İşçi ve işverenlerin çetin pazarlığının ardından, 2014'te asgari ücretin ilk 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda ise yüzde 6 arttırılması kararlaştırılmıştı.

Bir işçi için halen brüt bin 134 lira, net 891 lira 3 kuruş olarak uygulanan asgari ücret, kapıcılar için ise brüt bin 134 lira, net 963 lira 90 kuruş.

Asgari ücretten normal çalışanlar için 242 lira 97 kuruş, kapıcılar için ise 170 lira 10 kuruş kesinti yapılıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti bin 332 lira 45 kuruşu buluyor.

Hükümet, 2015 yılı programında, asgari ücrette bu yılın ilk ve ikinci 6 ayı için yüzde 3'er artış planlandığına yer vermişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3247 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim