• BIST 9484.37
  • Altın 2493.505
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8026
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Aşı ve cihazların tanıtımı yapılacak

Aşı ve cihazların tanıtımı yapılacak
TÜSEB bünyesinde, AR-GE sonucu geliştirilen aşı, tıbbi cihaz ve çeşitli ürünlerin üretimi, tanıtımı ve yararlanımı sağlanacak. Bu maksatla, ilgili sektörle işbirliği yapılacak. Yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen Ulusal Kanser Danışma Kurulu ve Alt Kurulları (UKDK) Toplantısı, gerçekleştirildi.

Toplantıya, Sağlık Bakanlığı bürokratlarının yanı sıra hekimler, sivil toplum kuruluşlarından temsilciler ile hasta ve hasta yakınları katıldı.

Ulusal kanser politikalarının belirlenmesi ve eylem planlarının geliştirilmesine katkı sağlanmasının amaçlandığı toplantıda, kanser hastalarının tanı, tedavi ve izlemlerinde karşılaşılan sorunlarla ilgili çözüm önerilerinde bulunulacak. Toplantıda ayrıca, toplumun kanser konusunda doğru bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi için önerilerde bulunulacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İrfan Şencan, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, kanserin Türkiye'de ikinci ölüm nedeni olduğunu belirterek, Bakanlık olarak ilk mücadele edilecek alanlardan biri olduğunu söyledi.

Kanser tedavisi üzerinde yapılan çalışmalar sonrasında şu anda Türkiye'de önemli bir yere gelindiğini kaydeden Şencan, önleme konusunda ise son 10 yıldır büyük mesafe alındığını bildirdi. Şencan, Türkiye'de tedaviye erişimin artırıldığını ve hizmet sunumunda kalitenin artırıldığını vurgulayarak, kanser kayıtçılığına da ağırlık verildiğini ifade etti.

Şencan, Ulusal Kanser Enstitüsünün de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini anımsatarak, yeni kurulan Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) hakkında da bilgi verdi. Yapılacak düzenlemelerle birlikte AR-GE çalışmalarına ağırlık verileceğini, bu alanda teşvik yapılacağını ve koordinasyonun sağlanacağını anlatan Şencan, uygulamaya geçmesine de öncülük edileceğini bildirdi.

Araştırmacılara bilimsel ortamların hazırlanacağını dile getiren Şencan, "AR-GE sonucu geliştirilen aşı, tıbbi cihaz ve ürünlerine ilişkin olarak üretimi, tanıtımı, bunlardan yararlanılması sağlanacak. Bu maksatla ilgili sektörle işbirliği yapılacak. Teşhis ve tedavi standartları oluşturulacak. Yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunulacak" diye konuştu.

KANSER TARAMALARINDA AİLE HEKİMLERİ AKTİF ROL ALACAK

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanı Seçil Özkan da kurumun yapılanması ve kanser çalışmaları hakkında bilgi verdi. Kanserin hasta dışında hasta yakınları için de çok ağır bir süreç olduğunu, ülkelere ekonomik yük getirdiğini ve mücadelede önleyici yöntemlere ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Özkan, risk faktörlerinin iyi belirlenmesi ve buna göre adımlar atılarak, uygulamaya geçirilmesi gerektiğini kaydetti.

Özkan, taramaların yapılmasında artık aile hekimlerinin de aktif rol alacağını bildirdi.

Sağlıksız beslenme, olumsuz çevresel faktörler, yaşam tarzı gibi etkenlerin de kanserin artışında önemli etkenler olduğunu vurgulayan Özkan, bu nedenle Bakanlık olarak obezite ile mücadele edildiğini, tütün kontrol programı ile tütün ve tütün ürünlerinin kullanımının azaltılmaya çalışıldığını, yeterli fiziksel aktivite konusunda farkındalığın artırıldığını aktardı.

"TÜRKİYE'DE KANSERE BAĞLI ÖLÜM ORANI LÜZDE 21"

Kanser Daire Başkanı Murat Gültekin ise dünya ölüm nedenleri içinde kanserin birinci sıraya yerleştiğini ifade ederek, bunun artık global bir sorun haline geldiğini belirtti.

Türkiye'de kansere bağlı ölüm oranının yüzde 21 olduğunu ifade eden Gültekin, bu oranın AB ortalamasının gerisinde kaldığını bildirdi. Dünyada kansere ilişkin sorunların gelecekte Türkiye için de geçerli olma ihtimaline dikkati çeken Gültekin, bu nedenle düzenli kayıtçılık, önleme, tarama ve tedavinin güçlendirilmesinin altını çizdi.

Gültekin, Türkiye'de artık kanser istatistiklerinin çok iyi bir şekilde tutulduğunu ve dünyada bu alanda önemli bir yere gelindiğini belirterek, "Son istatistiklere göre, birçok kanser türünde beklenen hız artışını görmedik. Bunu takip etmeye devam edeceğiz" dedi.

Verilere göre, Türkiye'de meme ve akciğer kanserinde çok az azalma tespit edildiğini ifade eden Gültekin, kanserin kontrol altına alınabilmesi için tütün ve obezite ile mücadele edilmesi ve kanser taramalarına ağırlık verilmesi gerektiğini bildirdi.

Gültekin, "Türkiye'de kanser bir miktar daha fazla genç yaşlarda görülüyor. Bu da beklenilen bir şey. Çünkü, Türkiye genç nüfusa sahip bir ülke" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6275 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim