• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Aşırı terleme sistemik bir hastalığın habercisi olabilir!

Aşırı terleme sistemik bir hastalığın habercisi olabilir!
Özellikle 30 yaş sonrası erişkinlerde ortaya çıkan aşırı terleme problemi sistemik bir hastalığın habercisi olabilir.

Vücudun dış ortama göre ısı dengesini sağlayan terleme, bazı kişilerde yoğun bir şekilde oraya çıkarak yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor. Kişinin günlük aktivitelerini de sınırlayabilen bu durum; çoğu zaman aktivite, heyecan ya da korku gibi faktörlerle tetiklenebildiği gibi bazı iç hastalıklar da aşırı terlemeye zemin hazırlayabiliyor. Bu sebeple sedeple terlemenin altında yatan nedenin iyi araştırılması ve uygun tedavi ile bu durumun kontrol altına alınması gerekiyor. Memorial Kayseri Hastanesi İç Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Muharrem İngeç, terlemenin nedenleri hakkında bilgi verdi.

Aşırı terleme sosyal bir problem

Vücudun ısı dengesini sağlayan terleme istem dışı gerçekleşmektedir. İnsan vücudunda bulunan 2-3 milyon arasındaki ter bezi, kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır. Erkeklerde ise daha aktif çalışan ter bezleri, en çok el ve ayakları etkilemektedir. Terin içeriğindeki su, sodyum, potasyum, klor, üre gibi maddeler ise kötü kokunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Aşırı terleme sadece el ve ayaklarda olabileceği gibi vücudun tüm bölgelerinde de ortaya çıkabilmektedir. Genç erişkinlerde ortaya çıkan aşırı terleme ise günümüzde sosyal bir problem haline gelmiştir. Lokal bölgelerdeki terleme nedeniyle kişilerin iş ve sosyal hayatı olumsuz etkilenmektedir. Aşırı kilolular ve obezler ise normal insanlara göre daha çok terler.

Aşırı terleme sistemik bir hastalığa bağlı olabilir!

Özellikle 30 yaş sonrası erişkinlerde ortaya çıkan aşırı terleme problemi sistemik bir hastalığın habercisi olabilmektedir. Aşırı terlemenin altında yatan şu nedenler olabilmektedir;

1. Enfeksiyona bağlı ateşli hastalıklar sonucunda vücut ısıyı ayarlamaya çalışırken aşırı terleme bir sonuç olarak ortaya çıkmaktadır. Özellikle bademcik iltihabı ile zatürre ve tifo terlemenin nedenleri arasındadır.

2. Tiroit bezlerinin aşırı çalışması sonucunda ortaya çıkan hipertiroidi aşırı terlemeye neden olmaktadır. Metabolizma hızının artması sürekli terlemeyi ortaya çıkarır.

3. Bazı kalp hastalıkları ve ağır kalp yetmezliği nefes darlığına neden olduğu için terlemeyi tetikler. Ayrıca akciğer rahatsızlıkları da nefes darlığı ile ortaya çıkarak terlemenin başka bir nedenini oluşturur.

4. Düşük kan şekeri ve diyabet terlemeye neden olabilir. Özellikle aşırı terleme hipoglisemi durumunda ortaya çıkar. 

5. Kadınlarda menopoz ve menopoz öncesinde ani gelişen aşırı terleme, önemli bir problemdir. Birçok kadın için menopoz süreci aşırı terleme sorunu ile kendini gösterebilir.

6. Omurga çevresinde oluşan tümörler de, sistemi devamlı uyararak terlemeye neden olur. Mediasten bölgesinde orta çıkan bu tümörler ayrıca kanserin habercisidir.

7. Aşırı terleme, lenfoma ve tüberküloz gibi hastalıkların belirtisi olabilmektedir.

terleme-ofis-isyeri-sikinti.jpg

İlaç ve enjeksiyon tedavileri ile kontrol altına alınabiliyor

Ani şeker ve tansiyon düşmesi, aşırı kanama, kalp krizi ve sıcak çarpması gibi durumlarda görülen aşırı terleme önemli bir belirtidir. Ayrıca aşırı alkol kullanımı ile kafeinli içecekler ve baharatlı yiyeceklerin fazla tüketimi terlemenin nedeni olabilmektedir. Uykuda aşırı terleme problemi ile birlikte nefes darlığı, kilo kaybı ve ateş varsa bir uzman hekime başvurmak gerekir. Kronik hale gelen aşırı terlemenin bir hastalık belirtisi olup olmadığını anlamak için bazı tetkikler yapılmalıdır. Terlemeyi azaltmak için antiperspirant özellikte deodorantlar ve ter bezlerini tetikleyen sinirleri süreli olarak bloke eden enjeksiyonlar kullanılmaktadır. Sempatik blokan denilen ilaçlar ise stresi azaltarak terleme miktarını azaltmaktadır. 

Görsel Kaynak: Depositphotos 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5980 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim