• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Aşırı tuz kullanımı hipertansiyona yol açıyor

Aşırı tuz kullanımı hipertansiyona yol açıyor
Trakya Üniversitesi (TÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sedat Üstündağ, aşırı tuz tüketiminin hipertansiyon hastalığına yol açtığını söyledi.

Üstündağ, Edirne Sağlık Müdürlüğü tarafından Edirne Ticaret ve Sanayi Odası üyelerine yönelik Dünya Tuza Dikkat Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikte, aşırı tuz kullanımının yol açtığı sağlık problemlerine ilişkin bilgi verdi.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan çalışmaların ardından Türkiye'deki günlük tuz tüketim miktarının 15 gram olduğunu dile getiren Üstündağ, kalp krizi, böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalıklarının aşırı tuz kullanımı nedeniyle oluştuğunu belirtti.

Aşırı tuz kullanımının hipertansiyon hastalığına davetiye çıkardığını aktaran Üstündağ, felç geçiren her 4 insandan 3'ünün hipertansiyon hastası olduğunu söyledi.

2007 yılında yapılan araştırmada dünyada her yıl 10 milyon 400 bin insanın hipertansiyon ile ilişkili hayatını kaybettiğini ifade eden Üstündağ, şunları kaydetti:

"Felç geçirenlerin 4'te 3'ü aşırı tuz kullanımından ortaya çıkan hipertansiyondan felç geçiriyor. 1 yılda dünyada 200 milyon insan hipertansiyon yüzünden kalp krizi, böbrek yetmezliği ve felç geçiriyor. 2007 rakamlarıyla her yıl 10 milyon 400 bin insan kendi yaşından ve cinsiyetinden beklenenden çok daha erken dönemde, aşırı tuz ve hipertansiyonla ilişkili olarak hayatını kaybediyor. Tuz kullanımında ortaya çıkan hipertansiyon sessiz bir seri katildir."

Hipertansiyon hastalığının belirtilerine ilişkin bilgi veren Prof. Dr. Üstündağ, kan basıncının düşürülmesi için tuz kullanımının azaltılması gerektiğini aktardı.

Üstündağ, Edirne'nin hipertansiyon hastalığı ortalamasının yüzde 35 olduğunu ifade etti.

Edirne Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Mustafa İshak Yıldırım, aşırı tuz kullanımının kalp damar, hipertansiyon ve felçlere yol açtığını söyledi.

Yıldırım, aşırı tuz kullanımının önüne geçmek için anaokulu ve ilkokullarda farkındalık çalışması gerçekleştirilmesi gerektiğini belirtti.

Toplantının ardından katılımcılara, hipertansiyon hastalığına ilişkin bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 637 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim